חינוך בשמחה תמיד
ט׳ בתמוז תשע״ט
אנחנו יכולים להפוך כל רגע במחיצתנו לשמחה אמיתית, כזאת שתותיר טעם של עוד שנים רבות. הרוגע שמתלוה לחיים שכאלו ימריץ את הנוכחים בהם – ובעיקר, את ילדינו היקרים – לשיפור יותר מכל תוכחות המוסר שבעולם, השמחה היא הדרך המעולה והטובה ביותר להעביר מסרים בשקט ובחדות יתירה, מסרים שגם יתקבלו! (חינוך)
לרקע אליו נולדים וגדלים ילדים – חשיבות ממדרגה ראשונה. אם הבית הוא מקום מקבל ונוח, אוהב ומחבק, הרי ששהייתם שם תורמת, מסייעת וגורמת לצמיחתם ולהתפתחותם, בשונה מכך בית לוחץ, מעיר ומבקר, עצוב ואפרורי – הילד לא יאהב להיות שם, והימצאותו שם אינה תורמת לו דבר, כי אם להיפך. כל אדם אוהב אוירה טובה, כאשר הוא חש לחוץ ומאוים, הוא ממהר לברוח מהמקום. גם אם המקום הזה הוא המקום הטבעי שלו, כביתו או מקום פרנסתו, השהיה הכפויה שם לוכדת אותו, והוא שואף לפרק את הקשר שלו למקום. לא כן במקום בו הוא מתקבל בתשואות חן, בשמחה ובקבלה – שם הוא אוהב להיות. לבו ועיניו שם כל הימים.
אם אומנם אדם בוגר מסוגל לכפות את רצונו, ולהמשיך לשרת את המציאות הקשה, ילדים, לעומת זאת, לא ברי-הסתגלות שכזאת, המלכוד הזה פוצע את נפשם הצעירה והם גדלים בעלי מומים בנפש. ילד שגדל בבית נטול חום הוא ילד חבול ומוכה, גם אם הוריו נימוסיים להפליא ולא מסוגלים לפגוע בזבוב.
מילת הקסם שיכולה לפזר כל ערפל היא שמחה! המשוב לשלל ההתרחשויות אמור להיות נושא אופי קל ומשולב בשמחה, לא כל דבר קשה ומעצבן אמור להיות מעציב ומדכא, החוסן האמיתי שאנו יכולים להעניק לילדנו – הוא השמחה בכל מצב. אם לא יופר האיזון הזה בין כוחות הנפש – מצב רוח טוב גם ולמרות… בעצם ציידנו אותם בכלים להתמודד בחייהם.
שמחה היא לא קלישאה, היא המידה היחידה שיכולה לאפשר את החינוך ללא טעמי לוואי, הלוא הילד נמצא במקום צר של משמעת תובענית יומיומית במשך כמה שנים טובות, אם לא ירוכך המקום הזה באוירה טובה ובחיוך נעים, בסופו של דבר כבר לא נמצא אותו במקום הזה.
גם אם המצב קשה מאד, והילד מכעיס ממש, צריך להבין, כי הילד כאן בשביל ללמוד – מה טוב או מה לא טוב, אם נחליף את התפקיד שלנו כמחנכים וניקח את מחדליו כפגיעה אישית בנו או במודל שהצבנו לעצמנו, הוא לעולם לא ילמד. כללו של דבר: לא הקפדן מלמד, ולא העצבות מחנכת.
צאו ובידקו בילדכם, אילו מן הרשמים היהודיים חקוקים בלבם – האם לא תשמעו, שימי הפורים, שמחת תורה, ליל הסדר וכו' מקבלים מקום מרכזי בזיכרונות (וודאי שכל נקודה ביהדות היא שמחה, אבל בחויה של הילדים הם מזהים את החגים האלו ודומיהם כשמחים), זאת משום שהנפש מתקשרת לשמחה, אם יש שמחה – היא שם, ואם אין שמחה – היא נאלמת ונאטמת.
אנחנו יכולים להפוך כל רגע במחיצתנו לשמחה אמיתית, כזאת שתותיר טעם של עוד שנים רבות. הרוגע שמתלוה לחיים שכאלו ימריץ את הנוכחים בהם – ובעיקר, את ילדינו היקרים – לשיפור יותר מכל תוכחות המוסר שבעולם, השמחה היא הדרך המעולה והטובה ביותר להעביר מסרים בשקט ובחדות יתירה, מסרים שגם יתקבלו!
איך בעצם מועבר מסר? החניך עשה משהו לא נכון. הרצון שלי הוא לעוררו ולהעמידו על אי נכונותו של הענין. ברור לכל בר דעת, שאני לא רוצה להכאיב לו כי אם לגרום לו לשנות את הגישה והמעשים. לכן אני מעביר מסר, בדיבור בדרך כלל, שהמעשה הזה הינו לא טוב לגמרי. אני רק מקוה שהוא שומע ומפנים ובא לציון גואל.
האם לב שחדרו לתוכו דברי ביזוי יכול להיפתח ולהסכים לדברים? ברור שלא! אם יש סיכוי כלשהו שהילד יקבל, הוא קופד בצעד הביזוי. כמו כן, הורים יקרים, כאשר הילד עצוב, הוא לא שם, אוזניו נאטמות לבו סתום, הילד לא מקשיב לך עכשיו – למה אתה משחית דברך לריק?
השמחה פותחת את הלב – ״ולישרי לב – שמחה״, אנו רוצים לב ישר ומקבל, לצורך זה אנו יוצרים אוירה של שמחה, צלילי האושר מנקים את פירורי ההתנגדויות האחרונים, הילד רוצה לגרום קורת רוח למי שמסב לו עליזות ותום נעורים – זה בדוק.
שימו לב איך אנו מדברים כשאנו שמחים, אנו עדינים ומתוקים יותר, הרוע שכביכול שוכן בנו רדום משהו, יש לנו את היכולת להעביר מסרים נוקשים בעטיפה מרככת, אנו גם לא מרגישים פצועים מהתפרצותנו אנו, הכול עובר בשלום, איזה טוב להיות שמח. השמחה – אמרו צדיקים – היא עולם החירות. האדם משוחרר מכל הכבלים שלו, הוא יכול לפרוץ את מעגל המקובעות וליצור פתרונות הולמים לבעיות וקונפליקטים.
והנה הרווחנו עוד משהו, לצד החינוך הספציפי לענין שאנו נדרשים לו, אנו מעבירים מסר מיוחד במינו, שיהווה נדבך חשוב לבנין החיים – הוא בעצמו ינהג כך, ברוך ובנועם, כאשר ירצה להשפיע. אם היינו יודעים כמה חשובה ואפילו קריטית האוירה בבית לצורך חינוך צאצאינו – היינו משתדלים בכיוון.
מצוה גדולה להיות בשמחה תמיד – וגם לחנך ילדים צריך שמחה – – –
גולשים צפו גם ב:

הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.

כולם יהיו ברסלב
האם כל הצדיקים שחיו אחרי רבי נחמן לא היו צדיקים? האם לעתיד לבוא כולם יהיו ברסלב? האם חובה על כל אדם להתקרב לרבי נחמן ולהיות חסיד ברסלב? תשובות - בפנים

לכו ונחדש המלוכה
זהו סוד ה'בראשית' מיד אחר ירח האיתנים – להתחיל מבראשית, להתחדש לגמרי ולשכוח את כל העבר. כי "אפילו אם עבר האדם מה שעבר, אפילו אם עבר על כל התורה כולה, אף על פי כן אין…

צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.

קירוב רחוקים – א
על החובה לעסוק בענין קירוב רחוקים • כוחו של יחיד • התועלת למקרב הנפשות • התענוג הנגרם לקב"ה כביכול על ידי קירוב רחוקים • הדרכות רביז"ל בעסק הקירוב • עובדות מאנ"ש ועוד | מאמר ראשון

גילוי העולמות (א)
לכל אדם ידיעות אודות המציאות, אותן קנה באמצעות כוחות החכמה והבינה שלו ובאמצעות הנתונים שנמסרו לו על ידי חושיו. אולם "דעת" היא התוודעות מסוג שונה אל המציאות. הכוונה לגילוי של הקודש בכל דבר, חיבור כל…

המלך והכפרי
"...פנה המלך אנה ואנה וראה כי אין איש, וכי כל שריו ועבדיו הנאמנים עזבוהו לנפשו, ומשכך, מצא המלך עצמו מיואש. הביט לכאן ולכאן, החל צועד מעט "עד שמצא בית כפרי אחד", ותוך שהוא מבוסס את…

בענין השמחה…
נקודת השמחה בעצם היהדות אמורה ללוות את הנפש לכל מקום אליו תתגלגל. המצוות והטוב שיש בכל יהודי, די בהם כדי להחיות את נפשו תמיד, בכל מצב. חיי אמונה הם כאלו שאינם נתונים לחסדי המצב והמקום.…