חינוך בשמחה תמיד
ט׳ בתמוז תשע״ט
אנחנו יכולים להפוך כל רגע במחיצתנו לשמחה אמיתית, כזאת שתותיר טעם של עוד שנים רבות. הרוגע שמתלוה לחיים שכאלו ימריץ את הנוכחים בהם – ובעיקר, את ילדינו היקרים – לשיפור יותר מכל תוכחות המוסר שבעולם, השמחה היא הדרך המעולה והטובה ביותר להעביר מסרים בשקט ובחדות יתירה, מסרים שגם יתקבלו! (חינוך)
לרקע אליו נולדים וגדלים ילדים – חשיבות ממדרגה ראשונה. אם הבית הוא מקום מקבל ונוח, אוהב ומחבק, הרי ששהייתם שם תורמת, מסייעת וגורמת לצמיחתם ולהתפתחותם, בשונה מכך בית לוחץ, מעיר ומבקר, עצוב ואפרורי – הילד לא יאהב להיות שם, והימצאותו שם אינה תורמת לו דבר, כי אם להיפך. כל אדם אוהב אוירה טובה, כאשר הוא חש לחוץ ומאוים, הוא ממהר לברוח מהמקום. גם אם המקום הזה הוא המקום הטבעי שלו, כביתו או מקום פרנסתו, השהיה הכפויה שם לוכדת אותו, והוא שואף לפרק את הקשר שלו למקום. לא כן במקום בו הוא מתקבל בתשואות חן, בשמחה ובקבלה – שם הוא אוהב להיות. לבו ועיניו שם כל הימים.
אם אומנם אדם בוגר מסוגל לכפות את רצונו, ולהמשיך לשרת את המציאות הקשה, ילדים, לעומת זאת, לא ברי-הסתגלות שכזאת, המלכוד הזה פוצע את נפשם הצעירה והם גדלים בעלי מומים בנפש. ילד שגדל בבית נטול חום הוא ילד חבול ומוכה, גם אם הוריו נימוסיים להפליא ולא מסוגלים לפגוע בזבוב.
מילת הקסם שיכולה לפזר כל ערפל היא שמחה! המשוב לשלל ההתרחשויות אמור להיות נושא אופי קל ומשולב בשמחה, לא כל דבר קשה ומעצבן אמור להיות מעציב ומדכא, החוסן האמיתי שאנו יכולים להעניק לילדנו – הוא השמחה בכל מצב. אם לא יופר האיזון הזה בין כוחות הנפש – מצב רוח טוב גם ולמרות… בעצם ציידנו אותם בכלים להתמודד בחייהם.
שמחה היא לא קלישאה, היא המידה היחידה שיכולה לאפשר את החינוך ללא טעמי לוואי, הלוא הילד נמצא במקום צר של משמעת תובענית יומיומית במשך כמה שנים טובות, אם לא ירוכך המקום הזה באוירה טובה ובחיוך נעים, בסופו של דבר כבר לא נמצא אותו במקום הזה.
גם אם המצב קשה מאד, והילד מכעיס ממש, צריך להבין, כי הילד כאן בשביל ללמוד – מה טוב או מה לא טוב, אם נחליף את התפקיד שלנו כמחנכים וניקח את מחדליו כפגיעה אישית בנו או במודל שהצבנו לעצמנו, הוא לעולם לא ילמד. כללו של דבר: לא הקפדן מלמד, ולא העצבות מחנכת.
צאו ובידקו בילדכם, אילו מן הרשמים היהודיים חקוקים בלבם – האם לא תשמעו, שימי הפורים, שמחת תורה, ליל הסדר וכו' מקבלים מקום מרכזי בזיכרונות (וודאי שכל נקודה ביהדות היא שמחה, אבל בחויה של הילדים הם מזהים את החגים האלו ודומיהם כשמחים), זאת משום שהנפש מתקשרת לשמחה, אם יש שמחה – היא שם, ואם אין שמחה – היא נאלמת ונאטמת.
אנחנו יכולים להפוך כל רגע במחיצתנו לשמחה אמיתית, כזאת שתותיר טעם של עוד שנים רבות. הרוגע שמתלוה לחיים שכאלו ימריץ את הנוכחים בהם – ובעיקר, את ילדינו היקרים – לשיפור יותר מכל תוכחות המוסר שבעולם, השמחה היא הדרך המעולה והטובה ביותר להעביר מסרים בשקט ובחדות יתירה, מסרים שגם יתקבלו!
איך בעצם מועבר מסר? החניך עשה משהו לא נכון. הרצון שלי הוא לעוררו ולהעמידו על אי נכונותו של הענין. ברור לכל בר דעת, שאני לא רוצה להכאיב לו כי אם לגרום לו לשנות את הגישה והמעשים. לכן אני מעביר מסר, בדיבור בדרך כלל, שהמעשה הזה הינו לא טוב לגמרי. אני רק מקוה שהוא שומע ומפנים ובא לציון גואל.
האם לב שחדרו לתוכו דברי ביזוי יכול להיפתח ולהסכים לדברים? ברור שלא! אם יש סיכוי כלשהו שהילד יקבל, הוא קופד בצעד הביזוי. כמו כן, הורים יקרים, כאשר הילד עצוב, הוא לא שם, אוזניו נאטמות לבו סתום, הילד לא מקשיב לך עכשיו – למה אתה משחית דברך לריק?
השמחה פותחת את הלב – ״ולישרי לב – שמחה״, אנו רוצים לב ישר ומקבל, לצורך זה אנו יוצרים אוירה של שמחה, צלילי האושר מנקים את פירורי ההתנגדויות האחרונים, הילד רוצה לגרום קורת רוח למי שמסב לו עליזות ותום נעורים – זה בדוק.
שימו לב איך אנו מדברים כשאנו שמחים, אנו עדינים ומתוקים יותר, הרוע שכביכול שוכן בנו רדום משהו, יש לנו את היכולת להעביר מסרים נוקשים בעטיפה מרככת, אנו גם לא מרגישים פצועים מהתפרצותנו אנו, הכול עובר בשלום, איזה טוב להיות שמח. השמחה – אמרו צדיקים – היא עולם החירות. האדם משוחרר מכל הכבלים שלו, הוא יכול לפרוץ את מעגל המקובעות וליצור פתרונות הולמים לבעיות וקונפליקטים.
והנה הרווחנו עוד משהו, לצד החינוך הספציפי לענין שאנו נדרשים לו, אנו מעבירים מסר מיוחד במינו, שיהווה נדבך חשוב לבנין החיים – הוא בעצמו ינהג כך, ברוך ובנועם, כאשר ירצה להשפיע. אם היינו יודעים כמה חשובה ואפילו קריטית האוירה בבית לצורך חינוך צאצאינו – היינו משתדלים בכיוון.
מצוה גדולה להיות בשמחה תמיד – וגם לחנך ילדים צריך שמחה – – –
גולשים צפו גם ב:

ואין זה שלי כלל!
"לא להתפעל מהנפילות והירידות הנגלות לעין, אלא לזכור שתמיד פנימיותם נותרת זכה ונקיה ומשתוקקת לבוראה, ומכח זה להשתוקק לצאת מהרפש והבוץ"

הכתר בראש המשיח
זה מה שיביא את הגאולה: אותם יהודים שהיו מוכנים לעבוד את ה', גם כשהרגישו בנפשם שעבודתם היא לחינם חס ושלום; אלו שנשארים תמיד 'איכרים פשוטים' ועובדים את ה' בפשיטות גם כשמשיגים וגם כשלא – הם…

לעבור את הגשר הצר
"וכל אלו הדיבורים האמתיים שכתבתי, הם הם בעצמם הגשר האמתי, שיכולין לעבור עליו אפילו בתהום תחתיות, רק שלא ייפול בדעתו ולא יתפחד כלל, ויבטח ויישען בכוחו של רבינו הקדוש, שגילה כל זה"

מאבק האמונה
כתבה מרתקת על מסירותם של חסידי ברסלב ליהדות בברית המועצות, על הקיבוצים בשנות הזעם ועל הרדיפות שעברו תחת שלטון הקומוניסטים. התפרסמה ב'המודיע' בשנת תש"ך

לא לפחד מהפחד
כאשר מקשרים את הפחד למקור שממנו הוא נשלח, ויודעים שאין זה טבע ומקרה אלא השם יתברך שלח זאת כדי שנתיירא ממנו, הרי שוב אין צורך בהפחדות, והחסדים יכולים להתגלות

ריקודם של "החסידים המתים"
תיאור מרתק, מעטו של הסופר דניאל צ'רני, על ליל שבת אצל חסידי ברסלב בשטיבל הברסלבי ברחוב נובוליפיה בוורשה לפני מלחמת העולם השניה.

הלל צייטלין: עתידה של ברסלב
הלל צייטלין במאמר מרתק: מהו חסיד ברסלב, מיהו רבי נחמן מברסלב, והאם תתקיים דרכו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב גם בעתיד. מסמך מדהים ומרתק.