זכרון ליום ראשון
ט״ו באלול תשע״ט
ראש השנה הוא זמן של לידה והתחדשות… זמן בו מתעוררת יכולתו של כל יצור נברא להתחדש מחדש כביום בריאתו!
איך זוכים לחזור בתשובה?
…ושוב זה קורה.
גם שנת תש"פ פוסעת את אחרוני פסיעותיה, קרבה אל דמדומיה, אל סיומה. עומדים אנו בימי חתימת השנה. שכבות של אבק יום־יום מכסות את השגרה. עייפים ותשושים, מי יותר ומי פחות, כל אחד נושא עמו את מטען המעברים שעבר בימי עליות וימי מורדות; בשעות התחזקות, ושעות של רפיון ידיים, שקיעה ואפרוריות בדמדומי הזמן שחלף עבר לו.
והנפש מתנערת ונזכרת…
אך מרחוק מפציע קול תרועת השופר של חודש אלול. והנפש – מתנערת, נרעדת, מתעשתת, נזכרת מי היא, מהיכן הגיעה ולאן פניה מועדות.
כאותו בן מלך שנאבד ביער מקטנותו, וצלילי ניגון קדומים מפלחים את עולמו ומעוררים את זכרונו, מפילים את מסך הטשטוש והערפל ומזכירים לו את ארמון המלכות, את כתר המלך ושרביט הזהב, מעוררים בו כמיהה עצומה לשוב אל אביו ובית נערותו…
ושוב מתעורר הרצון…
ושוב מתעורר הרצון, לחזור בתשובה, לחדש ימינו כקדם, לשוב לחיקו של אבינו מלכנו, לעשות מטעמים לאבינו כאשר היינו באמנה עמו.
והנשמה שבה ומייחלת: "אלכה ואשובה אל אישי הראשון…"
לחזור בתשובה – זה אפשרי בכלל?
לעיתים, נדמה כי לחזור בתשובה זו מלאכה קשה ומפרכת, לפחות כמו טיפוס על הר גבוה ובלתי מושג או כחציית ימים ונהרות. דומה בעינינו, כי כדי להשיל את קליפות הזוהמה שעטינו על עצמנו, בעוונותינו הרבים, במהלך השנה החולפת – עלינו להיוולד מחדש או לכל הפחות לשבר חומות גבוהות ובצורות בשמים.
אכן! קרוב אליך הדבר מאוד!
אך פסוקי התורה הקדושה, העוסקים במצוות התשובה קוראים אלינו אחרת: "כי המצוה הזאת אשר אנכי מצוך היום לא נפלאת היא ממך ולא רחוקה היא, לא בשמים היא ולא מעבר לים. כי קרוב אליך הדבר מאד".
תשובה: שוב להיות מי שאתה!
ומפני מה מצוות התשובה כה קרובה אלינו, כה מסורה בידינו?
משום שהיא איננה מבקשת מאתנו להיות משהו שאנחנו לא, אלא קוראת לנו לפתוח את הלב ו'להיזכר' מי אנו. 'לחזור' אל המקום ההוא, הישן, האהוב והמוכר.
'תשובה' מלשון 'שיבה' וחזרה: לשוב אל חיינו האמיתיים, אל הטוב העצום הגנוז בנו, שלמרבה הצער שכחנו בכלל שהוא קיים בתוכנו: "דע כי תשובה, היא לשוב את הדבר למקום שניטל משם, והוא בחינת זרקא המובא כזוה״ק, 'דאזדריקת לאתר דאתנטילת מתמן" (ליקוטי מוהר״ן תורה לה).
אני לדודי ודודי לי
וזהו האור המתוק המאיר בימי התשובה של חודש אלול: א'ני ל'דודי ו'דודי ל'י.
אני לדודי; אני עם אבי, והוא גם עמי, איננו מרפים מאחיזתנו ואהבתינו! וכמים פנים אל הפנים… פתאום אנו שבים ונזכרים כי אנו בני מלכים שגלינו מעל שולחן אבינו.
ופתאום מציף כאב הַמֶּרְחָק את הלב, ואנו משתוקקים לחזור לאבא. ל'קרבת אלוקים לי טוב'.
"כי טוב לי אז מעתה…"
* * *
הכל חוזר להתחלה
זו מהותו של יום ההמלכה, ראש השנה, היום הבראשיתי בו הכול התחיל – בבריאת אדם הראשון – ובו הכול חוזר להתחלה. "היום הרת עולם" – זמן של לידה והתחדשות… זמן בו מתעוררת יכולתו של כל יצור נברא להתחדש מחדש כביום בריאתו!
עורו ישנים מתרדמתכם
ובשורה זו מהדהדת אלינו כבר כעת, מקול תרועת השופר: התעוררו כי בא אורכם… "וזה בחינת שופר כי שופר הוא בחינת עורו ישנים מתרדמתכם" (ליקוטי מוהר״ן ס'), תקיעת השופר מחדשת בלבנו את התקווה, לחדש נעורינו כימי קדם; להיזכר שאנו כני מלכים ולהתחיל התחלה חדשה.
אם נתכונן, נזכה לשוב כבראשונה
ימי אלול, ותקיעת השופר שבמרכזם, הם ימי רצון המסוגלים לתשובה – להרבות תחינה ובקשה שנזכה לחזור בתשובה באמת, לחזור ל"אתר דאתנטילת משם", מקום שורשינו, וכאשר נתכונן בימי רצון אלו ליום ההכתרה, בו נשוב ונמליך עלינו ועל כל הבריאה את אבינו מלכנו – או אז, בוודאי נזכה ע"י תשובתנו – לשוב אל שולחנו של אבינו כבראשונה, אהבת אב כבראשית, להיכתב ולהיחתם לחיים טובים ולשלום.
תפילות (אתר חיצוני):
גולשים צפו גם ב:

אני יוסף
בפרשיות העוסקות ביוסף הצדיק, מבקשת התורה ללמדינו עד כמה יסודי הוא ענין הצדיק ועד כמה בלתי אפשרי לקיים את התורה – ולהתקרב לנותן התורה, הבורא יתברך, ולעבור בשלום את גליו העכורים של העולם הזה. להילולת…

תחילת תהליך הריפוי
רבינו הקדוש מלמד אותנו, שהדרך היחידה לעצור את המעגל הנואש של ירידת הדעת והנפילה לתאוות היא 'להוליד מחדש' את הדעת. לשם כך צריך אדם לזעוק אל ה'. הזעקה מולידה דעת, שבכוחה הוא מתחיל להכיר מחדש…

שובו בנים…
בעוד הגלות מעיקה בשיא אונה, מתעוררת הנפש משקיעתה בביצת הצרות וצועקת לישועת השם - "ותעל שוועתם", כפי שאומרת התורה.. ואותה שוועה של נפשנו - הכפופה תחת עול הגלות - היוצאת מעומקה של הנשמה, היא זו…

גלות הנפש וגאולתה
חמשת הפרשות אותן אנו קוראים בימי השובבי"ם, והאירועים המתוארים בהם על גלות מצרים וגאולת ישראל, הם חמשת השלבים בגאולת הנפש, גאולתו העצמית של כל אחד ואחד מאיתנו, המתחילה בצעקה הפנימית ומתמודדת עם טיעונו של פרעה…

מה מיוחד בשובבי"ם?
ימי השובבי"ם מסוגלים להעלאת הניצוצות הנפולים משום שבימים האלו אנו קוראים את הפרשיות על הירידה למצרים, הניסים שנעשו שם ולבסוף יצאו ברכוש גדול – וכמו כן בזמן הזה כאשר קוראים זאת בתורה, פרשיות אלו מסוגלים…

"מה שהעולם רחוקים מה' יתברך"
"בלי התבודדות", היו אומרים חסידי ברסלב ותיקים, "גם אם יש לו לאדם את הכל; תורה, עבודה, מצוות ומעשים טובים – חסרה לו הנקודה הפנימית: ישוב הדעת, והרי הוא דומה כעיגול, אשר בתוכו כתוב 'מבולבל', וסביבו…

החפץ חיים והתבודדות
"כל הצרות הרבות הבאות עלינו, שאיננו ניצלים מהן, המה מפני שאין אנו צועקים ומרבים בתפילה עליהן, כי לו התפללנו ושפכנו שיח לפני הקב"ה, בודאי לא ישובו תפילותינו ובקשותינו ריקם ... כמה פעמים ביום צריך לשפוך…

המטרה והאמצעי
המטרה והאמצעי: אדם נתקל בבעיה או בצרה, חלילה. הוא מנסה לפתור אותה וכאשר הוא נכשל - הוא מתפלל. האם אכן כך אמור להיות? האם מטרת התפילה היא לפתור בעיות ולסדר צרות או שמא להיפך: מטרת…

"וצדיק באמונתו יחיה"
אמונתם ומסירות נפשם של חסידי ברסלב לקיים את עצות רבינו הקדוש וללכת בדרכו – דרך של ביטול ואמונה מוחלטים לבורא עולם, באה לידי ביטוי ב"קיבוץ" אליו התקבצו חסידי ברסלב בוורשא הבוערת בלהבות מלחמת העולם השניה.

כשהתלמיד מחזק את הרב
עיון קל במכתב הראשון ממכתבי רבי נתן (עלים לתרופה), אותו שלח רבי נתן לרבינו, בתשובה על מכתב מרבינו לאנ"ש, בו תיאר את קשייו העצומים, וביקש מתלמידיו שיזכרו מה שעשה רבינו עבורם (ברוחניות) ושיתפללו עבורו.

לגור מחוץ לישוב
מה, בעצם, הופך מקום לישוב? אם כמה אנשים עושים מדורה באיזה הר ונמצאים שם שבוע זה עוד לא ישוב. ישוב זה מקום שגרים בו באופן קבוע, ויש לו את החוקים והכללים שלו. יש לבוש וצורת…

פרקים: מגילת סתרים
במדור "פרקים", נספר מדי פעם על פרשיה או דמות בתולדות חסידות ברסלב, על מנת להעשיר את הידע בתולדות החסידות ובתולדות אנ"ש. הפעם נעסוק ב"מגילת סתרים" שגילה רבינו הקדוש, ובה סיפר את אשר יקרה באחרית הימים.…