ומקבלין דין מן דין
כ״ה בניסן תשע״ט
למרות שלעתים נראה שהקב"ה מראה לנו כל מיני התרחקות, דהיינו שכמה שנתפלל ונתבודד ונכסוף לזכות להתקרב באמת ולזכות לחיי נצח ולהשליך את כל התאוות ומדות רעות, אף על פי כן אנו רואים שעדיין אנחנו רחוקים מאד מאד, אף על פי כן עלינו להתחזק ולהבין שהכול לטובתינו. דווקא על ידי הריחוק נתקרב בסופו של דבר.
על פי תורה נ"ט בליקוטי מוהר"ן
בתורה זו מבואר שמי שמשתדל לקרב בני אדם להשם יתברך, צריך לשמור את עצמו שלא יתפסו בו הקליפות והרע של אותם בני האדם שמקרב, והעצה להנצל מן הרע הזה של בני האדם שמקרבם, הוא על ידי בחינת משפט שהוא בחינת אש בחינת באש ה' נשפט, ואש הזה שורף את הרע והקליפות וכו', עיין שם בתורה.
ומוהרנ"ת מבאר, שזה בחינת מה שצדיקי אמת נוהגים לפעמים לרחק איזה אדם בתחילה, שכל זה הוא בשביל נסיון לטובתו, כי ההתרחקות הוא תחילת התקרבות בבחינת שלום שלום לרחוק ולקרוב, כי אי אפשר לקרב הרחוקים כי אם על ידי שיעמדו בניסיון של התרחקות, שעל ידי זה נכנע הרע שלהם, כמו לגבי גר שבא להתגייר שאומרים לו מה ראית שבאת להתגייר, אין אתה יודע שישראל בזמן הזה דוויים וסחופים וכו', כידוע, כי מתחילה הכרח לרחק אותו קצת, בזה שמבזים אותו ומרחיקים אותו קצת ומרמזים לו שאין כדאי להתקרב אצלנו, ואזי כשלמרות הכל הוא רוצה ואומר יודע אני ורוצה אני, "בזה נכנע הרע שלו ונפרד ממנו" כי ההתרחקות הזו היא בחינת בטישא שמבטשין ליה, כמובא בזוה"ק אעא דלא סליק ביה נהורא מבטשין ליה כי על ידי שרוצין לדחותו ולרחקו והוא דוחק עצמו ומכריח עצמו להתקרב אף על פי שמרחקין אותו "בזה הוא מבטש ומכניע הרע שנאחז בו".
וזה בעצמו הוא בחינת משפט הנ"ל, שזה המקרב גרים או בעלי תשובה, הוא מכלכל דבריו במשפט ומתחיל לרחקו בתחילה שזה בחינת דין ומשפט, שהוא שופט אותו שאינו ראוי להתקרב ודוחה אותו ומראה לו התרחקות, ואם הוא חזק בדעתו ואומר אף על פי כן, כבר קיבל דינו ומשפטו, על ידי שעמד בנסיון הזה של התרחקות, ועל ידי זה נכנע ונפרד ממנו הרע שלו ואז הוא ראוי.
וממשיך מוהרנ"ת ומבאר: ההתרחקות שהצדיק האמת מרחק את המקורבים אליו היא בחינת משפט, שמכלכל דבריו במשפט ויודע איך לדבר עם כל אחד ואחד לקרב את זה ולרחק את זה הכל כפי המשפט שבלבו, ועל ידי זה הוא בוחן ובודק ומנסה את אשר בלבבם אם הם באים להתקרב בלב שלם, וכשהם עומדים בנסיון ודוחקים עצמם להתקרב למרות שמרחקים אותם מאד, זהו בחינת בטישא הנ"ל שמבטשין גופן על ידי זה ומשברין כל המניעות שיש להם מבחוץ ומבפנים, דהיינו היסורים שיש להם מהמונעים מבחוץ שלא להתקרב להצדיק והיסורים שיש להם מבפנים מהריחוק של הצדיק בעצמו, וכשמשברים כל אלו המניעות והיסורים על ידי זה "נכנע הרע שלהם".
וידוע כמה רבינו הק' הרחיק את תלמידיו (בתחילת התקרבותם), כמו שכותב מוהרנ"ת בתחילת ספרו ימי מוהרנ"ת: והוא הראה בעצמו כאילו הוא מקפיד עלינו אשר אנו באים אליו וכו', ואף על פי כן גודל עוצם חשקינו ליהנות מזיו השכינה בכל פעם לזכות לעמוד לפני הדרת קדושתו להתגבר על המניעות, וזכינו לבוא אליו בכל פעם, וכן כותב מוהרנ"ת עוד: אבל טובו ורחמיו של רבינו ז"ל היו בלי שיעור, והשמאל היה דוחה מעט ובימין היה מקרב הרבה וגם הדחיה וההתרחקות היה בעצמו התקרבות נפלא למי שחפץ וחושק באמת, וגם עדיין הוא נוהג כך, עד כאן לשונו. הרי לנו שגם תלמידו הגדול שכל תורתו נמשכה דרכו, אף על פי כן הרגיש שההתרחקות הוא תחילת התקרבות, ועל ידי עוצם חשקו וכיסופיו זכה לשבר כל המניעות וזכה למה שזכה, ומכאן אפשר לקחת חיזוק עצום לכל מי שרוצה להתקרב לרבינו ז"ל באמת.
והוא הדבר אצל כל אחד מאיתנו: למרות שלעתים נראה שהקב"ה מראה לנו כל מיני התרחקות, דהיינו שכמה שנתפלל ונתבודד ונכסוף לזכות להתקרב באמת ולזכות לחיי נצח ולהשליך את כל התאוות ומדות רעות, אף על פי כן אנו רואים שעדיין אנחנו רחוקים מאד מאד, אף על פי כן עלינו להתחזק ולהבין שהכול לטובתינו, כמו שרבינו אומר בתורה הנ"ל, שדווקא על ידי הריחוק נתקרב בסופו של דבר, והעיקר שיעמוד האדם על עמדו לבלי להתייאש, כי חייבים את ההתרחקות, כי בוודאי בכל אחד יש רע שרבינו רוצה להפרישו ולהבדילו ממנו, על מנת שנוכל להתקרב לבורא יתברך, ודוקא על ידי שאדם עומד על עמדו ואומר "יודע אני" ואף על פי כן אני רוצה, על ידי זה יזכה בסופו של דבר לזכות לכל.
גולשים צפו גם ב:

אני יוסף
בפרשיות העוסקות ביוסף הצדיק, מבקשת התורה ללמדינו עד כמה יסודי הוא ענין הצדיק ועד כמה בלתי אפשרי לקיים את התורה – ולהתקרב לנותן התורה, הבורא יתברך, ולעבור בשלום את גליו העכורים של העולם הזה. להילולת…

תחילת תהליך הריפוי
רבינו הקדוש מלמד אותנו, שהדרך היחידה לעצור את המעגל הנואש של ירידת הדעת והנפילה לתאוות היא 'להוליד מחדש' את הדעת. לשם כך צריך אדם לזעוק אל ה'. הזעקה מולידה דעת, שבכוחה הוא מתחיל להכיר מחדש…

שובו בנים…
בעוד הגלות מעיקה בשיא אונה, מתעוררת הנפש משקיעתה בביצת הצרות וצועקת לישועת השם - "ותעל שוועתם", כפי שאומרת התורה.. ואותה שוועה של נפשנו - הכפופה תחת עול הגלות - היוצאת מעומקה של הנשמה, היא זו…

גלות הנפש וגאולתה
חמשת הפרשות אותן אנו קוראים בימי השובבי"ם, והאירועים המתוארים בהם על גלות מצרים וגאולת ישראל, הם חמשת השלבים בגאולת הנפש, גאולתו העצמית של כל אחד ואחד מאיתנו, המתחילה בצעקה הפנימית ומתמודדת עם טיעונו של פרעה…

מה מיוחד בשובבי"ם?
ימי השובבי"ם מסוגלים להעלאת הניצוצות הנפולים משום שבימים האלו אנו קוראים את הפרשיות על הירידה למצרים, הניסים שנעשו שם ולבסוף יצאו ברכוש גדול – וכמו כן בזמן הזה כאשר קוראים זאת בתורה, פרשיות אלו מסוגלים…

"מה שהעולם רחוקים מה' יתברך"
"בלי התבודדות", היו אומרים חסידי ברסלב ותיקים, "גם אם יש לו לאדם את הכל; תורה, עבודה, מצוות ומעשים טובים – חסרה לו הנקודה הפנימית: ישוב הדעת, והרי הוא דומה כעיגול, אשר בתוכו כתוב 'מבולבל', וסביבו…

החפץ חיים והתבודדות
"כל הצרות הרבות הבאות עלינו, שאיננו ניצלים מהן, המה מפני שאין אנו צועקים ומרבים בתפילה עליהן, כי לו התפללנו ושפכנו שיח לפני הקב"ה, בודאי לא ישובו תפילותינו ובקשותינו ריקם ... כמה פעמים ביום צריך לשפוך…

המטרה והאמצעי
המטרה והאמצעי: אדם נתקל בבעיה או בצרה, חלילה. הוא מנסה לפתור אותה וכאשר הוא נכשל - הוא מתפלל. האם אכן כך אמור להיות? האם מטרת התפילה היא לפתור בעיות ולסדר צרות או שמא להיפך: מטרת…

ר' הלל צייטלין: עתידה של ברסלב
הלל צייטלין במאמר מרתק: מהו חסיד ברסלב, מיהו רבי נחמן מברסלב, והאם תתקיים דרכו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב גם בעתיד. מסמך מדהים ומרתק.

ושובו אל ה'…
הבה נאמץ לעצמנו את הכח האדיר של אמירת תהלים, יהיה איך שיהיה. ואם הקור העז חדר ללבנו חלילה, לא נמתין לשום התעוררות, רק נטה אוזנינו באמירה זו כפי יכולתנו, כי אז כבר נכללנו בתקוה העצומה.

טעם זקנים – לשה"ק – י
לקריאה ולהורדה: קונטרס "טעם זקנים", שיעורי הרה"ח ר' לוי יצחק בנדר ז"ל, מתורגמים ללשון הקודש. אוצר של שיחות, תורות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש רבי נחמן מברסלב ומאנ"ש מדורות קודמים. קונטרס י

"וצדיק באמונתו יחיה"
אמונתם ומסירות נפשם של חסידי ברסלב לקיים את עצות רבינו הקדוש וללכת בדרכו – דרך של ביטול ואמונה מוחלטים לבורא עולם, באה לידי ביטוי ב"קיבוץ" אליו התקבצו חסידי ברסלב בוורשא הבוערת בלהבות מלחמת העולם השניה.

כשהתלמיד מחזק את הרב
עיון קל במכתב הראשון ממכתבי רבי נתן (עלים לתרופה), אותו שלח רבי נתן לרבינו, בתשובה על מכתב מרבינו לאנ"ש, בו תיאר את קשייו העצומים, וביקש מתלמידיו שיזכרו מה שעשה רבינו עבורם (ברוחניות) ושיתפללו עבורו.

לגור מחוץ לישוב
מה, בעצם, הופך מקום לישוב? אם כמה אנשים עושים מדורה באיזה הר ונמצאים שם שבוע זה עוד לא ישוב. ישוב זה מקום שגרים בו באופן קבוע, ויש לו את החוקים והכללים שלו. יש לבוש וצורת…

פרקים: מגילת סתרים
במדור "פרקים", נספר מדי פעם על פרשיה או דמות בתולדות חסידות ברסלב, על מנת להעשיר את הידע בתולדות החסידות ובתולדות אנ"ש. הפעם נעסוק ב"מגילת סתרים" שגילה רבינו הקדוש, ובה סיפר את אשר יקרה באחרית הימים.…