התפילה שאין לה שער…
י״ב באב תשע״ט
כשזוכים לקיים את הפסוק בשלמותו – לא רק את סופו: "שפכי כמים לבך נוכח פני השם", אלא גם את תחילתו – "קומי רוני בלילה לראש אשמורות" ולקום בחצות הלילה להתבודד לפני ה', כי אז בודאי אין שום מקטרג שיעמוד נגד האדם באותה עת רצון. (התבודדות)
"ודע, שיש שנים עשר שבטים, כנגד שנים עשר מזלות, וכל שבט ושבט יש לו נוסחא מיוחדת ויש לו שער מיוחד ליכנס דרך שם תפילתו".
(ליקוטי מוהר"ן, ט)
י"ב שערים ישנם לקבלת תפילותיהם של בני ישראל, כל שבט ושערו. "וצריך לזה זכות גדול, שיזכה אדם להעלות תפילתו דרך שער השייך לשבטו" – עד כדי כך, שהתנא אבא בנימין הצטער על כך כל ימיו, ואמר (ברכות ה:): "כל ימי הייתי מצטער על תפילתי שתהא סמוך למיטתי" כשהכוונה הפנימית היא – מגלה רבינו –"שיתפלל דרך שער המַטֶה שלו, כי יש שנים–עשר מַטוֹת, וכל אחד יש לו שער מיוחד, והתפלל על שלא תתרחק תפילתו ממטה שלו".
אך עתה, שימו לב: ישנה תפילה שאינה צריכה שער להיכנס דרכה. הלא היא: תפילת ההתבודדות! הסיבה לכך היא פשוטה: תפילה זו היא 'נוכח פני השם', וכשעומדים מול הקב"ה מי זקוק לשער?!
תפילה זו היא כנגד השבט הי"ג, השבט שאין לו שום שער מתוך י"ב השערים. 'שער ההתבודדות' הוא השער של השבט הנודד ביערות ומסתתר בחדרים, ובניו יודעים להתבודד בינם לבין קונם. שער שאין לו לא צירים ולא דלתות, שער שתמיד תמיד פתוח לרווחה…
תפילת ההתבודדות אין לה גם 'שומרי הפתח' שעומדים ואורבים לתפילתו של האדם, ולכן היא גם עוברת 'חלק', כאשר מוסר מוהרנ"ת בשמו של רבינו הקדוש: "שעל תפילות ותחינות ובקשות הסדורות מכבר, כבר יודעין מהם כל המחבלים והמקטרגים, והם אורבים על הדרכים של אלו התפילות, מחמת שיודעים מהם מכבר. כמו, למשל, על הדרך הכבושה, הידוע ומפורסם לכל, שם אורבים רוצחים וגזלנים תמיד, מחמת שיודעים מדרך זה כבר. אבל כשהולכין בנתיב ודרך חדש, שאינו נודע עדיין, שם אינם יודעים לארוב שם כלל. כמו כן לענין הנ"ל, כי השיחה שמדבר האדם עצמו בינו לבין קונו, הוא דרך חדש ותפילה חדשה, שהאדם אומרה מליבו מחדש, על כן אין המקטרגים מצויים כל כך לארוב" (ליקוטי מוהר"ן ח"ב, צז).
וכך כותב רבי אברהם ב"ר נחמן בביאורו על 'תורה' זו (שער ה): "נודע דברי אדמו"ר זצ"ל על אודות הבחינה 'שפכי כמים לבך', שהיה רגיל להזהיר על זה לכל אחד, שישפוך את לבבו כמים נוכח פניו יתברך, גם זולת התפילות המסודרות בי"ב נוסחאות. כי אף על פי שכל נוסח מכוון בכוונת המידות והספירות, כפי השער המיוחד לו, כידוע, אבל בסיבת הקליפות אשר יסובבו בדרכי השערים האלה, נתרומם על זה מעלת הבחינה הנ"ל, שמבקש האדם מליבו בכל עת בקשה חדשה. כי אז לא תעלה כלל בדרכי השערים אשר יסובבו בהם המעכבים והמסכים. ואין סוף וגבול כלל, להדרכים החדשים אשר יתחדש [כפי התחדשות הבקשות שבכל פעם] לזה השער".
* * *
על אחת כמה וכמה כשזוכים לקיים את הפסוק בשלמותו – לא רק את סופו: "שפכי כמים לבך נוכח פני השם", אלא גם את תחילתו – "קומי רוני בלילה לראש אשמורות" ולקום בחצות הלילה להתבודד לפני ה', כי אז בודאי אין שום מקטרג שיעמוד נגד האדם באותה עת רצון.
כי "ענין שפכי כמים לבך, הוא תפילת חצות, שהוא ענין אחר לגמרי, שהוא נוכח פני ה' ממש, בלי מחיצות ובלי הפסק שערים… כי תפילה אחת הוא בלא שער, אלא נוכח פני ה' ממש, שתפילה זאת היא תפילת חצות, שצריכים לקום חצות, שאז עת רצון שתתקבל תפילתו, כי תפלתו עולה לה' ממש בלי שער מסך המבדיל, כמו שכתוב 'שפכי כמים לבך נוכח פני ה' ממש'" (ביאור הליקוטים, שם).
אשרי הזוכה!
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
כולם יהיו ברסלב
האם כל הצדיקים שחיו אחרי רבי נחמן לא היו צדיקים? האם לעתיד לבוא כולם יהיו ברסלב? האם חובה על כל אדם להתקרב לרבי נחמן ולהיות חסיד ברסלב? תשובות - בפנים
לכו ונחדש המלוכה
זהו סוד ה'בראשית' מיד אחר ירח האיתנים – להתחיל מבראשית, להתחדש לגמרי ולשכוח את כל העבר. כי "אפילו אם עבר האדם מה שעבר, אפילו אם עבר על כל התורה כולה, אף על פי כן אין…
צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.
קירוב רחוקים – א
על החובה לעסוק בענין קירוב רחוקים • כוחו של יחיד • התועלת למקרב הנפשות • התענוג הנגרם לקב"ה כביכול על ידי קירוב רחוקים • הדרכות רביז"ל בעסק הקירוב • עובדות מאנ"ש ועוד | מאמר ראשון
גילוי העולמות (א)
לכל אדם ידיעות אודות המציאות, אותן קנה באמצעות כוחות החכמה והבינה שלו ובאמצעות הנתונים שנמסרו לו על ידי חושיו. אולם "דעת" היא התוודעות מסוג שונה אל המציאות. הכוונה לגילוי של הקודש בכל דבר, חיבור כל…
המלך והכפרי
"...פנה המלך אנה ואנה וראה כי אין איש, וכי כל שריו ועבדיו הנאמנים עזבוהו לנפשו, ומשכך, מצא המלך עצמו מיואש. הביט לכאן ולכאן, החל צועד מעט "עד שמצא בית כפרי אחד", ותוך שהוא מבוסס את…
בענין השמחה…
נקודת השמחה בעצם היהדות אמורה ללוות את הנפש לכל מקום אליו תתגלגל. המצוות והטוב שיש בכל יהודי, די בהם כדי להחיות את נפשו תמיד, בכל מצב. חיי אמונה הם כאלו שאינם נתונים לחסדי המצב והמקום.…