השכל הישר באמונה
ז׳ בתמוז תשע״ט
האמונה היא השכל הפשוט. מי שבינת אדם במוחו מחוייב – מצד השכל האנושי – ללכת אחרי ה'סוחרים הנאמנים' שהכירו היטב את דרכי ההצלחה האמיתית. זו לא רק צדקות; זוהי החכמה הפשוטה והמחוייבת ביותר…
החיים קשים לו כל כך, עול הפרנסה מעיק עליו עד דכדוכה של נפש. הוא נמצא בסבך של צרות, מבית ומבחוץ. הוא משווע לעזרה.
"אולי" – פונה אליו מאן דהוא – "תתפלל שתצא מדעתך? כך לא תרגיש כלום, תוכל לשוטט ברחובות מבלי לדאוג לאיש, לא תזדקק לדירה, אף לא לפרנסה – ממש חיים מאושרים"…
הוא מביט ניכחו בתימהון; 'כנראה' – חושב הוא לעצמו – 'כבר נסתרה בינתו של 'מציע' זה; אחרת, איך עלתה בדעתו הצעה מוזרה וחסרת שכל שכזו?!'
האדם, נזר הבריאה, התעלה מעל כל הנבראים בגלל שכלו. ככל שהאדם מבין יותר, כך הוא גם צריך לעמוד בתנאים הנדרשים בהתאם לשכלו, מה שגורם לו כמובן לקשיים מרובים. אך על אף כל הקשיים שהשכל מביא בעקבותיו, איש לא מוכן לוותר על שכלו.
זו גם הסיבה שכאשר אדם יודע באמת שהוא מתנהג כטיפש, הרי הוא נמנע מההתנהגות הטיפשית. הוא יכול להשלות את עצמו שהוא נוהג בשכל, אך כשמתברר לו שהוא נוהג כטיפש, הוא נמנע מלהמשיך בכך.
לפיכך הירבו חכמי התורה להוכיח לאדם שהתנהגות על פי התורה הינה השכל הישר, כי זו לא רק שאלה של צידקות מול רשעות, אלא של שכל מול טיפשות, וכאשר אדם מכיר בכך שהוא עושה מעשה טיפשי, הרי זה עוצר בעדו מלעשות זאת שוב. זה איננו ציווי שכופה עליו להתנהג כך, אלא הוא עצמו כבר לא חפץ לעשות זאת. ההכרה הזאת גם מונעת ממנו לחפש תירוצים והצטדקויות על התנהגותו הרעה, במקום לחפש עצות איך להפטר מהתנהגות זו.
הלא זוהי תוכחתה של התורה לכל מי שמתרחק מדרכי הטוב והולך ליהנות מהבלי עולם הזה; היא קוראת להם: "עד מתי פתאים תאהבו פתי!" (משלי א). בתוכחה זאת היא פונה אל השכל שבאדם: 'למה הינך אוהב דברי שטות ופתיות?!'
רבינו הקדוש מגדיר את מהותה של הסיטרא-אחרא: "שאינה חפצה בחכמה ושכל, בבחינת 'לא יחפוץ כסיל בתבונה' " (ליקו"מ ח"א א). ההבנה הזאת מעוררת באדם רצון עצמי להלחם ברע, ומונעת ממנו הונאות עצמיות.
ההליכה אחר האמונה המקובלת לנו ממשה רבינו נתפסת אצלנו כצידקות מסויימת, אך רבי נתן מגלה לנו, שזוהי החלטה שכלית טהורה שההיפך שלה הוא שיגעון גמור.
בחיי המסחר – הוא מסביר – מבין כל אחד שכאשר מישהו מקבל מכתב מסוחר נאמן השוהה מעבר לים וכותב לו שעתה היא העת לנצל את ההזדמנות וכדאי למהר מאד לגמור עיסקה על סחורה פלונית המצויה ברשותו וכך ירוויח הון עתק – הרי פשוט שהשכל מחייב לעשות זאת.
אבל סוחר שיעמוד באותה שעה ויחשוב: 'למה באמת הסחורה הזאת נחוצה באותה מדינה?' וירצה להבין זאת כאן ועכשיו, ובתוך כך יעברו הימים היקרים שבהם ניתן להרוויח – נחשב לטיפש מטופש ולכלימתו לא יהא גבול.
כך ויותר מכך, בלי שיעור, צריכה להיות הבנתנו לגבי המסחר הנצחי: משה רבינו, הסוחר הנאמן, גילה לנו איך שאנחנו יכולים להרוויח, במה כדאי להשקיע, מה גורם להפסדים גדולים ואיך ניתן לגרוף רווחים עצומים.
הצדיקים הבאים אחריו הוסיפו ללמד אותנו בפרוטרוט על הרווחים הנפלאים שאותם ניתן לרכוש על ידי כל נקודה טובה, על ידי כל התאמצות קטנה ורצון טוב; הם גילו לנו את ערכה של כל התגברות על הרע, גם כאשר הכל נראה מובס וחסר תוחלת.
אך האדם בשכלו הדל, לא מבין זאת; הוא עומד וחוקר: 'בשביל מה זה טוב?'… הוא לא מבין למה זה כדאי לו – ובתוך כך חולפים להם ימים יקרים מפז שבהם הוא אמור להצליח ולרכוש הון מופלא.
"כי בודאי מי שחוקר בזה – מלבד מה שהוא רשע ואפיקורוס וכו', אף גם הוא שוטה ואויל ופתי ומשוגע, שרוצה להיות חכם להרע, לחקור אחר איש נאמן כזה, ורוצה לידע דוקא בדעתו ולהבין בשכלו, מדוע יצליח בזאת הסחורה. היש פתי מזה?!"
הבה נפתח עיניים ונבין: האמונה היא השכל הישר. מי שבינת אדם במוחו מחוייב – מצד השכל האנושי – ללכת אחרי ה'סוחרים הנאמנים' שהכירו היטב את דרכי ההצלחה האמיתית. זו לא רק צידקות; זוהי החכמה הפשוטה והמחוייבת ביותר!
(עפ"י ליקוטי הלכות, גלוח ד, ג)
גולשים צפו גם ב:

אני יוסף
בפרשיות העוסקות ביוסף הצדיק, מבקשת התורה ללמדינו עד כמה יסודי הוא ענין הצדיק ועד כמה בלתי אפשרי לקיים את התורה – ולהתקרב לנותן התורה, הבורא יתברך, ולעבור בשלום את גליו העכורים של העולם הזה. להילולת…

תחילת תהליך הריפוי
רבינו הקדוש מלמד אותנו, שהדרך היחידה לעצור את המעגל הנואש של ירידת הדעת והנפילה לתאוות היא 'להוליד מחדש' את הדעת. לשם כך צריך אדם לזעוק אל ה'. הזעקה מולידה דעת, שבכוחה הוא מתחיל להכיר מחדש…

שובו בנים…
בעוד הגלות מעיקה בשיא אונה, מתעוררת הנפש משקיעתה בביצת הצרות וצועקת לישועת השם - "ותעל שוועתם", כפי שאומרת התורה.. ואותה שוועה של נפשנו - הכפופה תחת עול הגלות - היוצאת מעומקה של הנשמה, היא זו…

גלות הנפש וגאולתה
חמשת הפרשות אותן אנו קוראים בימי השובבי"ם, והאירועים המתוארים בהם על גלות מצרים וגאולת ישראל, הם חמשת השלבים בגאולת הנפש, גאולתו העצמית של כל אחד ואחד מאיתנו, המתחילה בצעקה הפנימית ומתמודדת עם טיעונו של פרעה…

מה מיוחד בשובבי"ם?
ימי השובבי"ם מסוגלים להעלאת הניצוצות הנפולים משום שבימים האלו אנו קוראים את הפרשיות על הירידה למצרים, הניסים שנעשו שם ולבסוף יצאו ברכוש גדול – וכמו כן בזמן הזה כאשר קוראים זאת בתורה, פרשיות אלו מסוגלים…

"מה שהעולם רחוקים מה' יתברך"
"בלי התבודדות", היו אומרים חסידי ברסלב ותיקים, "גם אם יש לו לאדם את הכל; תורה, עבודה, מצוות ומעשים טובים – חסרה לו הנקודה הפנימית: ישוב הדעת, והרי הוא דומה כעיגול, אשר בתוכו כתוב 'מבולבל', וסביבו…

החפץ חיים והתבודדות
"כל הצרות הרבות הבאות עלינו, שאיננו ניצלים מהן, המה מפני שאין אנו צועקים ומרבים בתפילה עליהן, כי לו התפללנו ושפכנו שיח לפני הקב"ה, בודאי לא ישובו תפילותינו ובקשותינו ריקם ... כמה פעמים ביום צריך לשפוך…

המטרה והאמצעי
המטרה והאמצעי: אדם נתקל בבעיה או בצרה, חלילה. הוא מנסה לפתור אותה וכאשר הוא נכשל - הוא מתפלל. האם אכן כך אמור להיות? האם מטרת התפילה היא לפתור בעיות ולסדר צרות או שמא להיפך: מטרת…

ר' הלל צייטלין: עתידה של ברסלב
הלל צייטלין במאמר מרתק: מהו חסיד ברסלב, מיהו רבי נחמן מברסלב, והאם תתקיים דרכו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב גם בעתיד. מסמך מדהים ומרתק.

ושובו אל ה'…
הבה נאמץ לעצמנו את הכח האדיר של אמירת תהלים, יהיה איך שיהיה. ואם הקור העז חדר ללבנו חלילה, לא נמתין לשום התעוררות, רק נטה אוזנינו באמירה זו כפי יכולתנו, כי אז כבר נכללנו בתקוה העצומה.

טעם זקנים – לשה"ק – י
לקריאה ולהורדה: קונטרס "טעם זקנים", שיעורי הרה"ח ר' לוי יצחק בנדר ז"ל, מתורגמים ללשון הקודש. אוצר של שיחות, תורות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש רבי נחמן מברסלב ומאנ"ש מדורות קודמים. קונטרס י

"וצדיק באמונתו יחיה"
אמונתם ומסירות נפשם של חסידי ברסלב לקיים את עצות רבינו הקדוש וללכת בדרכו – דרך של ביטול ואמונה מוחלטים לבורא עולם, באה לידי ביטוי ב"קיבוץ" אליו התקבצו חסידי ברסלב בוורשא הבוערת בלהבות מלחמת העולם השניה.

כשהתלמיד מחזק את הרב
עיון קל במכתב הראשון ממכתבי רבי נתן (עלים לתרופה), אותו שלח רבי נתן לרבינו, בתשובה על מכתב מרבינו לאנ"ש, בו תיאר את קשייו העצומים, וביקש מתלמידיו שיזכרו מה שעשה רבינו עבורם (ברוחניות) ושיתפללו עבורו.

לגור מחוץ לישוב
מה, בעצם, הופך מקום לישוב? אם כמה אנשים עושים מדורה באיזה הר ונמצאים שם שבוע זה עוד לא ישוב. ישוב זה מקום שגרים בו באופן קבוע, ויש לו את החוקים והכללים שלו. יש לבוש וצורת…

פרקים: מגילת סתרים
במדור "פרקים", נספר מדי פעם על פרשיה או דמות בתולדות חסידות ברסלב, על מנת להעשיר את הידע בתולדות החסידות ובתולדות אנ"ש. הפעם נעסוק ב"מגילת סתרים" שגילה רבינו הקדוש, ובה סיפר את אשר יקרה באחרית הימים.…