הרצון – יסוד הכל
י״ג באב תשע״ט
המדרש מספר שכמה פעמים התקשה משה רבנו במעשה המנורה, וה' הראה לו איך לעשותה. עד שהקב"ה אמר לו: "לך אצל בצלאל והוא יעשה את מנורה", וכן היה. תמה משה רבנו: אני, כמה פעמים שמעתי מה' והתקשיתי – ואתה בצלאל, שלא ראית, עשית מדעתך?! אלא בוודאי "בצל א–ל היית". והשאלה זועקת: איך יתכן שבצלאל הצליח במקום בו משה, בחיר הנבראים, לא הצליח?
המדרש מספר שמשה רבנו התקשה במעשה המנורה, וה' הראה לו איך לעשותה. עוד פעם התקשה, וה' הראה לו. כן כמה פעמים, עד שהקב"ה אמר לו: "לך אצל בצלאל והוא יעשה את מנורה". וכן היה. תמה משה רבנו: אני, כמה פעמים שמעתי מה' והתקשיתי – ואתה בצלאל, שלא ראית, עשית מדעתך?! אלא בוודאי "בצל א–ל היית".
אך עדיין לא מובן מה הבדל בין משה רבנו לבצלאל? הרי הדברים קל וחומר, אם בצלאל שהיה רק "בצל" ידע איך לעשות את המנורה – משה רבנו שראה ממש איך לעשות את המנורה, התקשה בזה?! אם הרבי לא יודע, איך התלמיד יודע?
מסביר רבי נתן (ליקוטי הלכות, ברכת השחר ה, מו) שהענין הפנימי של מעשה המנורה, זה להחדיר את הרצון לדברים שבקדושה, אפילו באדם גרוע שבגרועים. ועל זאת בודאי התקשה משה, איך עושים כלי קדוש נפלא כזה שיוכל לחזק כל יהודי באשר הוא, אפילו אם הוא ירוד מאד? הלא קשה מאד להשיג כלי נפלא כל כך שיאיר את הרצון בכל יהודי, אפילו השפל מאד.
שכן ההנחה הרווחת היא, שרצון הולך תמיד עם מעשה; כשבן אדם רוצה משהו – הוא עושה זאת, ואם הוא לא עושה, סימן שהוא לא רוצה מספיק. הנחה זאת גורמת לכך שהאדם יתיאש מהרצון.
כך שכדי להאיר את אור המנורה הטהורה, את הרצון הקדוש, לבני אדם יושבי חושך, שלא די שלא מצליחים בעבודת ה' אלא גם נופלים עוד יותר – זה דבר קשה מאד. בפרט כאשר משה רבינו ראה מה קרה לעם ישראל, שאחרי קריעת ים סוף וקבלת התורה, הלכו ועשו עגל – הוא הבין כמה קשה לעזור לבעל בחירה. על כן לא יכול היה משה רבנו להמשיך ולהכניס בדעתו את מעשה המנורה.
אומר רבי נתן: משה רבנו היה עניו עד מאד, ולא האמין שיש בכוחו להאיר את "הארת הרצון" בכל אדם באשר הוא. אך בצלאל שהיה תלמיד אמיתי, הבין שדוקא על ידי ענוותנותו הגדולה יוכל משה להכניס רצון דקדושה בכל יהודי, כי דוקא כזה צדיק שלא מחזיק מעצמו כלום, יכול לרדת אל כל יהודי באשר הוא שם ולהכניס בו את הרצון דקדושה. ולכן בצלאל הבין מיד איך עושים את המנורה, כי הוא בטח בכוחו של זקן, שבזכותו יזכה לעשות את מנורה – הצדיק בודאי יכניס בכל אחד מישראל הארת הרצון.
היסוד שצריך ללמוד מזה הוא, שמי שמקורב לצדיק, אפילו קטן במעלה מאד, יש לו כח לתקן את הכל.
גולשים צפו גם ב:

ואין זה שלי כלל!
"לא להתפעל מהנפילות והירידות הנגלות לעין, אלא לזכור שתמיד פנימיותם נותרת זכה ונקיה ומשתוקקת לבוראה, ומכח זה להשתוקק לצאת מהרפש והבוץ"

הכתר בראש המשיח
זה מה שיביא את הגאולה: אותם יהודים שהיו מוכנים לעבוד את ה', גם כשהרגישו בנפשם שעבודתם היא לחינם חס ושלום; אלו שנשארים תמיד 'איכרים פשוטים' ועובדים את ה' בפשיטות גם כשמשיגים וגם כשלא – הם…

לעבור את הגשר הצר
"וכל אלו הדיבורים האמתיים שכתבתי, הם הם בעצמם הגשר האמתי, שיכולין לעבור עליו אפילו בתהום תחתיות, רק שלא ייפול בדעתו ולא יתפחד כלל, ויבטח ויישען בכוחו של רבינו הקדוש, שגילה כל זה"

מאבק האמונה
כתבה מרתקת על מסירותם של חסידי ברסלב ליהדות בברית המועצות, על הקיבוצים בשנות הזעם ועל הרדיפות שעברו תחת שלטון הקומוניסטים. התפרסמה ב'המודיע' בשנת תש"ך

לא לפחד מהפחד
כאשר מקשרים את הפחד למקור שממנו הוא נשלח, ויודעים שאין זה טבע ומקרה אלא השם יתברך שלח זאת כדי שנתיירא ממנו, הרי שוב אין צורך בהפחדות, והחסדים יכולים להתגלות

ריקודם של "החסידים המתים"
תיאור מרתק, מעטו של הסופר דניאל צ'רני, על ליל שבת אצל חסידי ברסלב בשטיבל הברסלבי ברחוב נובוליפיה בוורשה לפני מלחמת העולם השניה.

הלל צייטלין: עתידה של ברסלב
הלל צייטלין במאמר מרתק: מהו חסיד ברסלב, מיהו רבי נחמן מברסלב, והאם תתקיים דרכו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב גם בעתיד. מסמך מדהים ומרתק.