הפתרונות – בלב
ט׳ בתמוז תשע״ט
בכל אחד מאתנו, בעומק לבו, חבוי מעיין נובע של עצות אמיתיות, עמוקות ונצחיות, כמו שכתוב: "מים עמוקים עצה בלב איש". בכל אחד מאתנו יש חלק א-לוה ממעל, ככתוב: "צור לבבי וחלקי". הבעיה היא שהעצות הללו מכוסות בשכבה עבה של תאוות, מידות רעות וטרדות, שהיצר הרע מכסה בהן את הלב שלנו.
כל הפתרונות נמצאים בלב
"צריכין לזעוק מן הלב לבד, בבחינת 'צעק לבם אל ה" (איכה ב), בלי קול, בבחינת 'ממעמקים קראתיך ה' ' מעומקא דלבא.
"ועומק הלב זה בחינת 'עצות' כמו שכתוב: 'מים עמוקים עצה בלב איש'. ועל ידי זה נתגלין העצות שהם בחינת מים עמוקים, דהיינו שיודעין בעולם ליתן עצה לנפשם – כל אחד ואחד מה שצריך".
(ליקוטי מוהר"ן ח"ב, ה)
ייעוץ – תחום שהולך ונעשה נפוץ יותר ויותר; ייעוץ בחינוך, ברפואה, במחשבים, בהשקעות, במס, בשיפוצים, בתזונה, בעניינים משפטיים. במה לא.
אנחנו באים במגע יותר ויותר עם נושאים שאין לנו בהם מספיק יידע, וזקוקים לעזרת המומחים כדי לפתור בעיות שנוצרות מדי פעם.
מעתה הוגיעו עצמכם, אם אנחנו נזקקים לייעוץ בענייני העולם הזה שחולף כצל עובר, וכולם הם רק כלים ואמצעים לשרת את מטרתנו העיקרית בחיים – עד כמה אנחנו צריכים לחפש ולבקש עצות לעבודת ה' שהיא היא התכלית שבאמצעותה אנחנו קונים חיי נצח. אם מחפשים ייעוץ כיצד תוכנה מסויימת 'תעלה' ותפעל כראוי – בוודאי שאנחנו צריכים לדרוש ולבקש איך למלא את תפקידנו בעולם.
אמת, כבר יש לנו עצות למכביר; תרי"ג המצוות מכונות בזוהר "תרי"ג עטין דאורייתא" [= עצות התורה]. התורה ומצוותיה הן הן העצות האמיתית להשגת ייעודנו בחיים – ואף על פי כן אנחנו עדיין צריכים הרבה עצות איך לקיים את התורה כראוי, איך להפנים את המידות הטובות שבה ואיך לעצב את האישיות שלנו לפי דרישותיה; ומעבר לזה – איך להתמודד עם הניסיונות היומיומיים, איך להפוך כל יום חדש על כל הקשיים האתגרים וההצלחות, לעוד שלב של קירבת האלוקים ש"היא הטוב האמיתי, וכל זולת זה שיחשבוהו בני האדם לטוב, אינו אלא הבל ושווא נתעה" (מסילת ישרים פרק א).
גם את העצות בעבודת ה' אנחנו צריכים לקבל מהמומחים, מתלמידי החכמים והצדיקים שבכל דור, שיודעים לשאוב מעמקי התורה עצות והדרכות לכלל ולפרט, לפי השעה, האדם והמקום, כמו שכתוב בליקוטי מוהר"ן (ח"א, ז) שאי אפשר להגיע לחקר האמת אלא על ידי הצדיקים.
* * *
אל מי מגדולי הדור נפנה? מאילו צדיקים נקבל עצה? איך נפנה אליהם? איך ננסח את השאלות שלנו ואיך נבין את התשובות שלהם? בנוסף, גדולי הדור לא תמיד זמינים וישנן הכרעות דחופות הרובצות לפתחם; ובכלל, אם נתבונן, נראה שאנחנו בעצם זקוקים לעצה על כל צעד ושעל. יש לנו כל יום הזדמנויות חדשות לזכות באוצר רוחני או חלילה לאבדו. אי אפשר 'לנדנד' לצדיקים כל הזמן.
יתרה מזאת, לעצות בעבודת ה' דרושה חכמה עמוקה מאד שקשה מאד לבטא אותה במשפטים ובמילים. אנחנו זקוקים לעצות של הבנת הלב, עדינות הנפש, עצות שאי אפשר לקבל בשיחה של דקות ספורות.
אלא מה? העצה כבר נמצאת. בְתוֹכֵנוּ!
בכל אחד מאתנו, בעומק לבו, חבוי מעיין נובע של עצות אמיתיות, עמוקות ונצחיות, כמו שכתוב: "מים עמוקים עצה בלב איש" (משלי כ). בכל אחד מאתנו יש חלק א-לוה ממעל, ככתוב: "צור לבבי וחלקי" (תהלים עג,כו). אפס כי העצות הללו מכוסות בשכבה עבה של תאוות, מידות רעות וטרדות, שהיצר הרע מכסה בהן את הלב שלנו.
אבל הבחירה בידינו! אם רק נחפש ונרצה מאד בכל הלב למצוא את העצה האמיתית, ונצעק לה' יתברך מעומק לבנו: "הורנו ד' דרכך אהלך באמתך" בבחינת "צעק לבם אל ה'" (איכה ב,יח) – נגלה את עומק העצות הטמונות בליבנו. ככל שהתפילה שלנו תהיה אמיתית יותר וכֵנָה יותר, כך נגלה עצות עמוקות ובהירות יותר – יחד עם העצות של התורה הקדושה ושל הצדיקים שבכל דור – כיצד להגיע למשאת נפשנו: "לעשות רצונך בלבב שלם".
גולשים צפו גם ב:

ואין זה שלי כלל!
"לא להתפעל מהנפילות והירידות הנגלות לעין, אלא לזכור שתמיד פנימיותם נותרת זכה ונקיה ומשתוקקת לבוראה, ומכח זה להשתוקק לצאת מהרפש והבוץ"

הכתר בראש המשיח
זה מה שיביא את הגאולה: אותם יהודים שהיו מוכנים לעבוד את ה', גם כשהרגישו בנפשם שעבודתם היא לחינם חס ושלום; אלו שנשארים תמיד 'איכרים פשוטים' ועובדים את ה' בפשיטות גם כשמשיגים וגם כשלא – הם…

לעבור את הגשר הצר
"וכל אלו הדיבורים האמתיים שכתבתי, הם הם בעצמם הגשר האמתי, שיכולין לעבור עליו אפילו בתהום תחתיות, רק שלא ייפול בדעתו ולא יתפחד כלל, ויבטח ויישען בכוחו של רבינו הקדוש, שגילה כל זה"

מאבק האמונה
כתבה מרתקת על מסירותם של חסידי ברסלב ליהדות בברית המועצות, על הקיבוצים בשנות הזעם ועל הרדיפות שעברו תחת שלטון הקומוניסטים. התפרסמה ב'המודיע' בשנת תש"ך

לא לפחד מהפחד
כאשר מקשרים את הפחד למקור שממנו הוא נשלח, ויודעים שאין זה טבע ומקרה אלא השם יתברך שלח זאת כדי שנתיירא ממנו, הרי שוב אין צורך בהפחדות, והחסדים יכולים להתגלות

ריקודם של "החסידים המתים"
תיאור מרתק, מעטו של הסופר דניאל צ'רני, על ליל שבת אצל חסידי ברסלב בשטיבל הברסלבי ברחוב נובוליפיה בוורשה לפני מלחמת העולם השניה.

הלל צייטלין: עתידה של ברסלב
הלל צייטלין במאמר מרתק: מהו חסיד ברסלב, מיהו רבי נחמן מברסלב, והאם תתקיים דרכו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב גם בעתיד. מסמך מדהים ומרתק.