ראשי > מאמרים בתורת ברסלב > הפגישה: שמור על קשר, או: מה הקשר בין הלוואות להתבודדות…

הפגישה: שמור על קשר, או: מה הקשר בין הלוואות להתבודדות…

י״ב בכסלו תש״פ

רווח מיידי בנוסף לכל ההתקדמות הרוחנית העצומה שיש למי שמקיים את הפגישה הזאת יום יום. יש עוד רווח מיידי שנעשה כבר בעצם הפגישה. ובכדי להבין אותי טוב, נצטרך להקדים ולחשוף כאן סוד גדול, שיודעים אותו רק מנהלי גמחי״ם להלוואות כספים. סיפר לי פעם בעל גמ״ח אחד שיש לו בגמ״ח שלשה סוגי לווים: יש לווים שהם […]

רווח מיידי

בנוסף לכל ההתקדמות הרוחנית העצומה שיש למי שמקיים את הפגישה הזאת יום יום. יש עוד רווח מיידי שנעשה כבר בעצם הפגישה. ובכדי להבין אותי טוב, נצטרך להקדים ולחשוף כאן סוד גדול, שיודעים אותו רק מנהלי גמחי״ם להלוואות כספים.

סיפר לי פעם בעל גמ״ח אחד שיש לו בגמ״ח שלשה סוגי לווים: יש לווים שהם ממש מאה אחוז. לוקחים ומחזירים בזמן, אין בעיות ואין סיפורים ואין עיכובים; ויש סוג שני, שיש להם תקופות לא קלות אבל הם נמצאים בקשר מתמיד עם בעל הגמ״ח. הם מעדכנים אותו בקביעות לפני כל תאריך פרעון, האם להפקיד את הצ'ק בזמן או שיש עיכוב של יומיים, וגם אם חס ושלום הם ממש תקועים והחשבון בנק שלהם כבר מוגבל, הם טרודים לגייס כספים מכל מיני מקורות שונים בכדי לנסות לעמוד בהחזרים שהוסכמו ביניהם. במקרים כאלה – אומר בעל הגמ״ח – אין שום צורך מצידי ללחוץ על הלווה כי אני יודע שהוא עושה את כל מה שביכולתו, גם אם הוא לא מצליח בפועל לעמוד יפה בתשלומים כמו שסוכם מראש.

"אולי פעם אזכה בלוטו…"

אולם יש סוג שלישי של לווים, והם ממש לא בסדר. הם לא בקשר עם בעל הגמ״ח. חוזרים להם צ'קים והפלאפון שלהם שובת יומם ולילה. אתה מחפש אותם בנרות, ואין קול ואין עונה ואין קשב. ואם קרה נס גלוי ופגשת אותו בשטיבלאך הוא עונה לך בתנועות כאלה, נו, נו, כאדם השרוי בתענית דיבור. וכשאתה מגלה שהוא החליף מספר פלאפון, וסוף סוף יש לך את המספר החדש, והתקשרת אליו ממספר חסום (כי ממספר רגיל, הרי הוא לא יענה) הוא יענה לך בכזאת אדישות: תשמע, השם יעזור, יהיה טוב, אולי פעם אזכה במפעל הפיס או ב'יגדיל תורה' ואחזיר את כל החובות שלי…

האנשים האלה, מסיים בעל הגמ״ח את דבריו, מוציאים אותי מהכלים. עמהם אני נוהג בכל חומרת מידת הדין, אני מזעיק את הערבים, ופוסל אותם לצמיתות מקבלת הלוואות נוספות. ואז הוא אמר לי משפט סיום קולע: כלל גדול נקוט בידך, אם הלוה שלך לחוץ – תהיה רגוע. ואם הוא רגוע – תהיה לחוץ!

מה זה קשור אלינו?

ומה קשור כל זה לנושא שלנו?! פשוט מאד!

יש הקבלה מדוייקת בין יחסי לווה-מלווה ליחסים שבינינו לקדוש ברוך הוא. הקב״ה מלווה לנו מעת בואינו לעולם. אויר לנשימה, לב, מאכלים, חברים, הורים, אשה, ילדים, ומה לא. והוא מבקש מאתנו להחזיר לו באמצעים הללו תורה ומצוות ומעשים טובים. לפעמים אנחנו עושים את זה ולפעמים עושים להיפך.

זה שיש לנו יצר הרע גם הוא יודע. אבל זה שאנחנו אדישים ואפילו לא מרימים אליו טלפון, זה כבר משהו לא תקין. הלא יש לנו הסכמים עם הקב״ה, הכל כתוב שחור על גבי לבן בשולחן ערוך סעיף אחר סעיף. אם משהו לא דופק כמו שסוכם, עלינו להתקשר, להתנצל, לספר, להבטיח על העתיד, אבל למה לנתק את הפלאפון…

אם תשפוט את עצמך – לא ישפטו אותך!

למעשה. חז״ל רמזו זאת במאמרם (דברים רבה שופטים ה) אם נעשה הדין למטה אין הדין נעשה למעלה. ואם לא נעשה הדין למטה הדין נעשה למעלה. זאת אומרת, כמה שהאדם עומד מול הקב״ה ושופט את עצמו, הוא עושה דין למטה, וכשרואים בשמים שהאדם הזה לחוץ וטרוד – אין צורך לאותת לו ביסורים. אולם כשאין דין למטה והאדם מתהלך לו כאן כמו איזה תייר בנופש קסום, אז יש דין למעלה. איך אמרנו: כשהלוה אדיש – המלוה לחוץ. (יעויין אבות ג, טז).

הפגישה: "הנושא כבר בטיפול…"

הזוהר הקדוש, חושף בפנינו מעט מהנעשה ונשמע בעולמות העליונים. כדאי לשמוע. הוא אומר, שיש מלאכים מיוחדים שהתפקיד שלהם זה לעקוב אחר מעשיהם ודיבוריהם של בני האדם. הממונים הללו מצויידים במיטב המצלמות הדיגיטליות, המאפשרות הקלטה מלאה של כל מחשבה דיבור ומעשה. וכשהם מצליחים לקבל נתונים על משהו שנעשה כאן בעולם שלא כרצון השי״ת, הם מיד עושים ״מסיבת עיתונאים״ ביניהם, ופשוט מאוד, תופרים על האדם הזה תיק. עם הוכחות וראיות שהאדם הזה מורד במלכות שמים, והם נותנים שם גם כן חוות דעת מקצועית, באיזה עונש ראוי להעניש את האדם ומשפחתו, בממון, בבריאות או בשתיהן, לא עלינו.

אולם, אומר הזוה״ק, אם האדם הזה הספיק להקדים אותם ולספר להשי״ת את מעשיו הרעים. הוא מתוודה, מתנצל ומבקש על העתיד. הקב״ה לא רוצה אפילו לשמוע מהם מה קרה. התיק העבה שהם הכינו נזרק אחר כבוד ישירות לפח האשפה. דייני הבית דין של מעלה אומרים לכל המקטרגים: הנושא כבר בטיפול… (ע״פ זוה״ק פרשת בא דף מ ע״ב).

נו, משתלם להשקיע על זה זמן?

אם לא תשקיע על זה זמן, זה יעלה לך ביוקר. וחבל מאוד…


מאמר זה הינו חלק מסדרת מאמרי "הפגישה" שעוסקים במעלת וחשיבות ההתבודדות. קראו אותם – כאן

גולשים צפו גם ב:

real accessibility icon
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support