הפגישה: מי לוקח על עצמו את האחריות?
ל׳ במרחשוון תש״פ
תשמע, להשקיע כל כך הרבה זמן על תפילות זה נשמע קצת מוגזם. הלא הגמרא (שבת י ע״א) מספרת על רבא שהתבטא על רב המנונא שהאריך בתפילתו ״מניחין חיי עולם ועוסקים בחיי שעה״. אז בעצם מי לוקח על עצמו את האחריות של הביטול תורה הגדול הזה?
למאמרים הקודמים במדור "הפגישה", המדבר על חיי עולם – בהתבודדות. לחצו כאן
תפילה – הנהגה לכולם?
לפעמים עלולה לעלות במחשבתינו טענה האומרת. תשמע, להשקיע כל כך הרבה זמן על תפילות זה נשמע קצת מוגזם. זה אולי הנהגה ליחידים, אבל לומר שזה שייך לגדול שבגדולים ולקטן שבקטנים, זה יותר מדאי. הלא הגמרא (שבת י ע״א) מספרת על רבא שהתבטא על רב המנונא שהאריך בתפילתו ״מניחין חיי עולם ועוסקים בחיי שעה״. אז בעצם מי לוקח על עצמו את האחריות של הביטול תורה הגדול הזה?
שלש סוגים של תפילה
ביאור נפלא על כך מצאנו בספר ליקוטי הלכות (ר״ח ה״ה, ג, ד), שיש שלוש סוגים של תפילה. יש תפילה שהאדם מתפלל על מילוי תאוותיו. לדוגמא, הוא מצפה שיהיה לו מכונית מרצדס או הצלחה בכדורגל. והתפילות הללו, כשאין להם שום מטרה למען תכלית האדם בעולמו, הם פחותות מאד. ועל זה האריך הזוהר הקדוש (תיקו״ז כב) ללעוג על אותם שמגיעים לבית הכנסת לימים הנוראים וצועקים ככלבים: הב, הב. הב לן חיי, הב לן מזוני. הצלחה בביזנס, במניות, במפעל הפיס. תפילות למטרה להצליח להשקיע ולשקוע יותר בעולם הזה.
אולם יש תפילות במדרגה גבוהה יותר. שהאדם מבקש מבוראו בריאות, פרנסה, נחת מהילדים, שלום בית בתור אמצעי לעבודת השם. שהרי בהעדר הבריאות או הפרנסה הוא מתבטל מתורה ותפילה. ונמצא שהתפילות הללו הם על עניני גשמיות שהם אמורים לסייע לו לתכליתו הנצחית. אך אף על פי כן, סוף סוף הבקשה היא על החסרונות בגשמיות. ועל התפילות הללו התבטא רבא באומרו ״מניחין חיי עולם ועוסקים בחיי שעה״. כי גם אם נניח שיש צורך להתפלל בפרטיות על כל החסרונות הגשמיים, אבל אין להאריך בהם יותר מדי, כשזה על חשבון לימוד תורתינו הקדושה.
"אלמלי הקב"ה עוזרו…"
ויש עוד סוג שלישי של תפילות. בהם פונה האדם אל בוראו בבקשת סיוע להינצל מהיצר הרע שהרי ״אלמלא הקב״ה עוזרו אין יכול לו״ (קידושין ל ע״ב) כשהאדם עוסק בתפילות על רוחניות, על קרבת אלקים, על אמונה תמימה, על מתיקות התורה, על אהבת ישראל או תיקון המידות, על עשיית תשובה. הוא משקיע זמן על יעד התואם בדיוק ליעד של לימוד התורה הקדושה. שהרי גם לימוד התורה בעצמו הוא על דעת לזכות לקיים כמאמר חז״ל (אבות פ״א) לא המדרש עיקר אלא המעשה, וכשהאדם מקדיש זמן לתפילות על קיום התורה הוא נחשב כעוסק בתורה. על תפילה זו נשתבחו חסידים הראשונים שהיו מאריכים בתפילתם. שכן ההתאחדות עם השי״ ת ע״י תפילה, היא בעצמה חיי עולם!
"המאריך בתפילתו…"
כך למשל, מסופר על החתם סופר שהיה נוהג להאריך מאוד בתפילתו, וכששמע פעם מאחד מחבריו שבזמן הזה הוא הספיק ללמוד סימן שלם בשולחן ערוך עם כל המגן אברהם. ענה לו: ומה בכך, הלא חז״ל אמרו (בברכות נד ע״ב) המאריך בתפילתו מאריכין לו שנותיו. אם כן בזמן שיתנו לי, בודאי אספיק ללמוד עוד הרבה סימנים בשולחן ערוך (מובא בילקוט עמוד התפילה עמ' 260).
אגב, הדבר ברור שכשהאדם קובע זמן לפגישה עם השי״ת הוא מקיים בו זמנית כמה וכמה מצוות עשה דאורייתא. ראשית כל, חלק מהמצוות התמידיות שמתבטא עליהם ספר החינוך, שיש חיוב תמידי לקיימם כל הזמן. וכל זמן ורגע שיחשוב בהם קיים מצות עשה, ואין קץ למתן שכר המצוות. א. להאמין שיש בורא לעולם. ב. להאמין שאין כח לשום נברא לעשות משהו שלא כרצונו. ג. אחדות השם. ד. אהבת השם. ה. להיות יראת השם על פניו.
בנוסף לכך, כשהאדם מתפלל על צרה או צער מסויים שיש לו הוא מקיים מצוות עשה דאורייתא נוספת של תפילה (ובזה גם הראשונים דס״ל דתפילה מדרבנן מודים דהוי דאורייתא – החינוך מצוה תל״ג). ועל מצות תפילה אומר רבי שמעון בר יוחאי בזוהר (תיקו״ז נא) ששקולה כנגד כל המצוות.
בנוסף לכך, כשעוסקים בעניני חשבון הנפש, בדרך כלל הלא מגיעים להכרת החטא המביאה למינימום של בושה וחרטה, וידוי וקבלה לעתיד. קיבלנו עוד מצוות עשה דאורייתא של התשובה. וזה בעצם מה שאמרו חז״ל (אבות פ״ב) שוב יום אחד לפני מיתתך. וכי אדם יודע באיזה יום ימות? אלא ישוב היום, שמא ימות למחר. ונמצא כל ימיו בתשובה. (ע״פ שבת קנג ע״א)
בפגישה הזאת, אתה מקיים בהידור רב ״שויתי ה' לנגדי תמיד״ פשוטו כמשמעו, אם לא כל היום, אז לפחות שישים דקות. ההמשך כבר יבוא ממילא.
נו, זה משתלם?
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…

הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.