המפתח לחיים
כ״ט בתמוז תשע״ט
מפתח הברית מצוי בידי המחשבה. המח, כשהוא שמור במבצר מעולה, אף כח בעולם לא יכול לעמוד בדרכו למנוע ממנו להתקשר בבוראו. להצליח, לצעוד קדימה, להעפיל ולרומם את כל המציאות יחד עימו. הסיבה היחידה לכל ההחמצות וההפסדים נעוצה בשומרי הסף. אם כל רעיון פורח, שטות הבל ורעות רוח, יכולים לחדור בכל עת אל מבצרי המחשבה, איך נוכל במקום פרוץ שכזה לנצור מפתח כה עדין ויקר?
המפתח אל סוד החיים
המכונה המרשימה התנשאה במלוא הדרה במרכז אולם בית החרושת. על פי התיאורים היא מגלמת את אחד מפלאי עולם. מכשיר אחד המסוגל למלא את מקומם של עשרות עובדים, למנוע תקלות ולשפר באופן יוצא דופן ביצועים. פלאי פלאים!
הבעלים הנרגש, נגש בדחילו אל הפלא החדש, סוקר את הכלי ולא חדל מקריאות התפעלות. חוברת ההפעלה המצורפת מעצימה את הציפיות, רשימת הפעולות אותן מסוגלת המכונה החדשנית לבצע מצדיקה בהחלט את סכום העתק שהושקע ברכישתה.
התרגשות באוויר, ניסיון בכורה להצגת ביצועי המכונה. המפעיל מגשש אחר כפתור ההפעלה, לוחץ פה ושם, מחבר ומנתק – מאומה. הצעות עולות מכל עבר, ידיים ממשמשות מכל כיוון – אפס. בתחתית חוברת ההפעלה נתקלות לפתע העיניים בשורה אחת מודגשת: 'ההפעלה בעזרת מפתח מיוחד, המצורף לחבילה'.
– 'אוי לי' נזעק בעל הבית 'אולי זו גרוטאת המתכת הקטנה שנראתה כמו סיכה מיותרת והושלכה לאשפה…!!'.
* * *
בעולם הזה כולם מחפשים, מגששים ומפשפשים בכל מקום ופינה נידחת. החיפוש בלתי נדלה, פעמים נלהב, לפעמים נואש, כפוי או בהול. האדם מחפש אחר אוצר נעלם, הדבר שיביא אל חייו משמעות ועניין. האחד מחפש שמחה, האחר הצלחה, ברכה כיוון, או במילה אחת: חיים.
החיים הטובים כאילו הוטמנו אחרי דלת חתומה בבריח. הנפשות מגששות, מבקשות את דרכן אל האור, פעם פה פעם שם. לכל גיל שטחי חיפוש משלו, לכל תקופה צורת חיפוש מיוחד לה. לפעמים חש המחפש את תקוות חייו מסתתרת מאחורי משרה רמה, תעודת הוקרה ואות הצטיינות; לפעמים מעוררת את חושיו סביבה חמה, חברים וחברותא; לפעמים החלום לובש צורה אחרת, כך או כך זקוק האיש למפתח, כזה שיפתח את הדלת וינחיל לו את החיים בעצמם.
ובעצם, בסערת החיפוש הגישוש והתהייה, נשכחה לו האפשרות הפשוטה בתכלית, שהמפתח בכבודו ובעצמו, מצוי כעת ממש ברשותנו. בעצם הווייתנו.
לשמור על קשר
ראשון המחפשים, הוא גם ראשון המוצאים. אברהם אבינו ע"ה חיפש וביקש את סוד החיים ואת מחוללם, אדון כל הארץ בורא עולם. השי"ת ברוב רחמיו נגלה עליו ואף העניק לו את המפתח ללשד החיים, הברית. אברהם אבינו ראשון למאמינים ולנימולים. הוא שגילה ראשון את סוד הקיום, אות ברית בין האדם לבוראו.
ברחמיו העצומים והבלתי נתפשים חקק השי"ת באבינו אברהם ובצאצאיו אחריו אות ברית. קשר עולם בל יינתק, ההתקשרות המפליאה הזו בין שמי שמיים לגוש עפר קרוץ חומר, היא המתנה היקרה ביותר שיכול נברא לקבל מבוראו – קשר. ובערוץ הזה שופעים ופועמים החיים במלוא עוזם. הקשר הזה מכיל את כל הטוב שבעולם, ההצלחה, העלייה, השמחה. הכל.
וכמו כל דבר רגיש ובעל חשיבות חיונית, גם הקשר התמיר, הנעלה והנשגב שנושא כל יהודי בהווייתו ובגופו, דורש שמירה מעולה. חותם בתוך חותם. המפתח העדין אל דלת החיים, אם לא מגנים עליו, עלול בהבזק מחשבה להישחק ולהיאבד. לא פלא שאנשים רבים כל כך מנסים שוב ושוב לפרוץ את דלתות החיים, להגיע אל האוצר הטמון, למצוא את נתיב ההצלחה בתורה, דרך הכוונה הנקייה בתפלה, טהרת המידות ושמחת החיים ואינם מצליחים. המפתחות אינם מתאימים והשערים עודם נעולים. על מנת להצליח יש למצוא את המפתח לדלתות ההצלחה. וקודם לכן יש לבדוק, אפשר אולי הוא בידי ממש, וכדאי מאוד שאשמור עליו.
מפתח הברית מצוי בידי המחשבה. המח, כשהוא שמור במבצר מעולה, אף כח בעולם לא יכול לעמוד בדרכו למנוע ממנו להתקשר בבוראו. להצליח, לצעוד קדימה, להעפיל ולרומם את כל המציאות יחד עימו. הסיבה היחידה לכל ההחמצות וההפסדים נעוצה בשומרי הסף. אם כל רעיון פורח, שטות הבל ורעות רוח, יכולים לחדור בכל עת אל מבצרי המחשבה, איך נוכל במקום פרוץ שכזה לנצור מפתח כה עדין ויקר? במוח שמור מצוי מפתח החיים.
קדושה – בהישג ידך!
משום מה נחשבת שמירת המחשבה והקדושה כדבר הנתון היכן שהוא ברומו של עולם. כביכול היתה ההתקדשות עניין ליחידי סגולה, לאנשים שד' אמותיהם מצטנפות בבתי מדרש חתומים. לא למי שבא במגע עם העולם ואנשיו. זו כמובן טעות, טעות מוחלטת. הסיבה לכך שהנושא נחשב רחוק ונשגב הוא חוסר הבנה בסיסי. איננו משערים את היקף הנושאים שברית הקדושה מסוגלת להשפיע עליהם. אילו ידענו כמה דלתות של הצלחה רוחנית וגשמית פותח אותו מפתח, אין ספק שהשמירה עליו היתה קלה ופשוטה בתכלית.
בפרשת השבוע מספרת התורה הקדושה, איך ברגע שנחתם אברהם אבינו בברית קודש הופיעה וזרחה עליו שמש ההצלחה בכל גווניה. רק נימול ומיד "וירא אליו השם" התגלות עצומה של 'פנים בפנים', השי"ת נראה אליו, משוחח עימו. מלאכי רום מופיעים באוהלו, מרפאים, מבטיחים על לידת יצחק – ממנו יצאו דורות עולם זרע קודש. גם הרשעה כולה עוברת מהעולם בין רגע, סדום הרשעה נהפכת ולוט מוצל בדרך פלאית. וכל זאת תיכף ומיד למצוות המילה.
מפתח הברית מצוי בידינו, השמירה עליו איננה קשה, נדרשת רק עקשנות והמתנה. אברהם אבינו בילה שנים בחיפוש עיקש, הוא ישב "בפתח האוהל" המתין והמתין על פתחי הקדושה, דפק על השער וכשלא נענה, המשיך לשבת שם. גם מבחוץ, גם כשהשער מוגף וחתום. וגם כשממעל קופחת בעוז שמש "כחום היום" – בתבערת היצר, מתוך כל מצב ומציאות הוא לימד אותנו – צאצאיו, איך ממתינים ושומרים על פתחי הקדושה.
אם נזכור תמיד את מפתח ההצלחה שירשנו מאבותינו, השמירה עליו תהיה פשוטה יותר. הברית תרומם אותנו לגן עדן של הצלחה, קדושה וחיבור נצחי לטוב ולשלמות.
גולשים צפו גם ב:

תפילה לזכות להגיע לציון
חוברה על ידי הרה"ח רבי יצחק ברייטער זצ"ל, הי"ד, בתקופה שבה לא ניתן היה להגיע לציון. כעת, בעקבות מגיפת הקורונה שסגרה את הגבולות בין המדינות, הפכה התפילה הזו שוב לרלוונטית...

צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.

סוף סוף באומן…
מי בכל זאת עקבו אחר הספינה וניסו לנצל כל פירצה אפשרית בכדי להסתנן לתוכה? היו אלו שני אברכים צעירים מירושלים, הלא הם מיודענו רבי אברהם יעקב גולדרייך וחברו המושבע רבי שמואל שפירא...

ספירת העומר
תולדותיו של כל אדם מישראל הם בבואה של תולדות עם ישראל מאז היותו לגוי. אם כן, פסח וספירת העומר אינם רק "זכר" ליציאת מצרים, אלא ענינו הפרטי של כל יחיד: לזכות ולצאת "מגלות מצרים שהוא…

להרגיש שייך
מי לא משתוקק לחוש רצוי ומועיל, להשתייך למקום טוב ומיוחד? כשהתחושה הזו דועכת, אנו עלולים להיות אבדים לנצח. ואז באה החיות החדשה: אני קיים, אני יחודי – וחלק ממניין יחודי. המספר האישי שלה, הוא זה…

וספרתם לכם – לעצמכם
תקופת "ספירת העומר" היא תקופה של היטהרות והתעלות – את זה כולנו יודעים. בכל יום ויום עולים משער לשער, ומתקנים עוד משהו פגום. הבעיה היא רק, שחלק גדול מאתנו מרגישים מחוץ לסיפור...

אתה עוד תזכה!
כולנו צועדים בדרך ארוכה מאוד שאת סופה קשה לחזות. הסכנה הגדולה ביותר היא שבעיצומו של מסע נתייאש וזהו. לכן, כל כך חשובה לנו ההבטחה 'אתה עוד תזכה' ואם נזכור זאת, ולא נתייאש, הרי שללא ספק…