המופתים האמיתיים של רבינו
כ׳ באדר א׳ תשע״ט
"כשמשבחין ומפארין את הצדיקים, על ידי זה נתרומם הדעת, בבחינת 'כנשר יעיר קנו' – 'נשרא' דא רוחא (כמובא בתיקון ג' מהי"א תיקונים), דא בחינת צדיק, בבחינת 'איש אשר רוח בו'; 'יעיר קנו' – שהוא מעורר המוחין מתרדמותן, מבחינת מוחין דקטנות, מבחינת שינה; 'קנו' דא 'קנה חכמה קנה בינה', שהם המוחין".
(ליקוטי מוהר"ן ח"א, כט)
'מוחין דקטנות' פירושו: מוח קטן, כמו מוח של ילד שעדיין לא גדל ומושגיו גם הם לא גדלו; כל הנאותיו מסתכמות בחטיף טעים, או התנדנדות על נדנדה… וזה מה שקורה לרבים מאתנו; גדלנו בשנים, אך המוח והמושגים לא גדלו. המושגים שלנו על קרבת אלקים, תענוג רוחני, זיכרון יום המוות וכן הלאה – נשארו פחות או יותר, כפי שהיו בכיתה גן.
את המח הקטן הזה אפשר להגדיל על ידי "שבח הצדיקים"; כשמשבחים את הצדיקים ומספרים על גדולתם –גדל המוח ויוצא מקטנותו. שכן, הסיפורים על הצדיקים נותנים לאדם מושגים גדולים ורחבים הרבה יותר מאשר המושגים שמוחו הקטן היה רגיל להם עד היום.
גם רבינו בעצמו העיד שהתעוררותו לעבודת ה' והגדלת מוחו בימי קטנותו, הגיעו משמיעת סיפורי צדיקים. "סיפר שבבית אביו ואמו הצדיקים זיכרונם לברכה, היו שכיחים שם כל הצדיקים. כי כל הצדיקים היו מצויים בקהילת מעז'בוז' מחמת שהוא מקום הבעל שם טוב זכרונו לברכה. ורובם ככולם התאכסנו בבית אביו זכרונו לברכה. ושמע הרבה מעשיות מצדיקים, ועל ידי זה היה עיקר התעוררותו להשם יתברך, עד שזכה למה שזכה" (שיחות הר"ן, קלח).
כך גם אנחנו, אם נרצה לרומם את המוח שלנו ולהוציאו מקטנותו, עלינו לשמוע שבחם של צדיקים.
* * *
אך כדי ששבח הצדיקים יגרום למוח להתרומם ולגדול, צריכים גם לדעת מה וכיצד לספר. שכן, אם הסיפורים יכללו רק סיפורי מופתים, על כוחם לפקוד עקרות או להשפיע פרנסה – לא עשינו מאומה! לא הגדלנו את מוחו של השומע, ולא גרמנו לו תזוזה בעבודת ה'.
רק כשהמופתים יהיו מופתים רוחניים, בהם יסופר על כוחו של הצדיק להאיר באנשיו אור של התחדשות ושמחה – או אז יגרום הסיפור להתרוממות המוחין.
וכבר היה מעשה ברבי נחמן מטולטשין שנקלע פעם לאכסניה יחד עם חסידים, וכל חסיד סיפר מופתים מרבו, וכשהגיעו אליו וביקשו ממנו שיספר איזה מופת מרבינו, ענה ואמר: "א מופת?! א מופת בין איך!" – "מופת?! מופת הוא אני!" לאמור, שזהו מופת של רבינו, שלקח אדם רגיל כמותו ועשה ממנו איש כשר וירא שמים.
* * *
אכן, לשם כך נכתב הספר "שבחי הר"ן". לא מסופר שם על מופתים, כפי שמדגיש מוהרנ"ת בהקדמה וכותב: "אין רצוננו לבאר קצת מופתים נוראים שראינו ממנו, כי אין אנו עוסקים לספר בשבחיו הקדושים כי אם מה שנוגע ליראת השם". מסופרים שם רק דברים שבאים להגדיל את המוח. כך שכשאנו קוראים בספר הזה אין אנו רק מתפעלים מגדולתו של רבינו הקדוש, אלא בעיקר, מגדילים את המוח הקטן שלנו, ומקבלים מושגים חדשים בעבודת ה'.
הסעיף הראשון בשבחי הר"ן מגדיל לנו את המוח, בכך שהוא מספר לנו שאפשר לשבור תאוות אכילה; הסעיף השני מספר לנו שאפשר לחשוב תמיד, ממש תמיד, על השם יתברך; הסעיף החמישי מספר לנו שאפשר להתחדש גם אחרי אלף נפילות, וכן הלאה.
זוהי מטרת סיפור שבחיו של הר"ן: "למען ידעו דור אחרון, יקומו ויספרו לבניהם, וממנו יראו וכן יעשו, לילך בנתיבות הללו ולדרוך בעקבותיו. כי זאת אין צריך לפנים [= אין צורך להוכיח], שהנהגות כאלו הם הנהגות קדושות ויקרות, וכל אחד ואחד יכול להתקרב להשם יתברך על ידי הנהגות כאלו, כי הם דברים השווים לכל נפש כקטן כגדול. ואפילו הפחות שבישראל, אם ירצה לחוס על חייו ולחשוב על תכליתו הנצחי, וירגיל עצמו ללכת בנתיבות ובדרכים הללו המבוארים פה – בוודאי יזכה לחיי עולם, ויוכל לבוא למעלות גבוהות וקדושות, כחד מבני עליה".
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…

הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.