הלכות בין המצרים
י״ד באב תשע״ט
מקבץ הלכות ומנהגים לימים שבין שבעה עשר בתמוז ותשעה באב, הנקראים "ימי בין המצרים", שיש להמעיט בהם בשמחה ובמעשי שמחה, ויש להזהר בהם משום סכנה. (הלכות) (בין המצרים)
ברכת שהחיינו.
(א) אין לברך ברכת 'שהחיינו' בימים אלו. אבל בשבת אין להחמיר בזה, ולפי האריז"ל אין לברך שהחיינו גם בשבת (שו"ע תקנא יז, משנ"ב צח ושעה"צ צט, מג"א מב, באר היטב ושע"ת לח).
(ב) ולכן אין לאכול פרי חדש, כיון שיצטרך לברך עליו שהחיינו. ואם לא ניתן להשיג את הפרי אחר כך, מותר לאכלו ולברך עליו שהחיינו. אכן אם אפשר לדחות את אכילתו לשבת, צריך לעשות כן (רמ"א שם ומשנ"ב קא). וכן מעוברת או חולה הזקוקים לפרי חדש, מותרים לאכלו אך לא יברכו עליו שהחיינו (משנ"ב צט).
(ג) בעת: ברית מילה, פדיון הבן, ראיית בתו בפעם הראשונה – מותר לברך שהחיינו (ראה: שו"ע שם. מאמ"ר טז. מקדש ישראל כט).
קניית בגדים וכלים ורהיטים חדשים.
(א) בגד שמברכים עליו שהחיינו, אין לקנותו וללבשו בימים אלו. אמנם אם מברכים עליו שהחיינו רק בעת הלבישה הראשונה ולא בשעת הקניה, אזי מותר לקנותו אך לא ילבשו אותו עד אחרי ת"ב. ואם מוכרח ללבשו עתה, מותר ללבשו אך יש להסתפק אם יברך שהחיינו (שמא דינו כחולה שאינו מברך או כמי שלא ניתן להשיג הפרי וכו' שמברך).
(ב) בגד שאין מברכים עליו 'שהחיינו', מותר לקנות בימים אלו עד ר"ח אב. והיינו בין שהסיבה שאינו מברך הוא מחמת מיעוט חשיבות הכלי, ובין אם הוא מחמת שאינו נוהג לברך שהחיינו בכל אופן על בגד חדש (משנ"ב מה. הליכות שלמה פי"ד א. קובץ מב"ל יח).
(ג) כלים ורהיטים וכיוצא באלו שמברכים עליהם שהחיינו, אין לקנות בימים אלו. אמנם הקונה דבר שיש לו שותפים בשמחתו, כגון כלי או רהיט חדש המשמש לו ולאשתו או לשאר בני הבית, שאז צריך לברך עליו 'הטוב והמטיב' – מותר לקנותו ולברך עליו בימים אלו (שע"ת יז. קובץ מב"ל ביהמ"צ יח).
(ד) בכל זאת יש שנוהגים לא לקנות או לחדש 'בגד חשוב' או לקנות כלי או רהיט המביא לידי שמחה גדולה, אף באופן שאין מברכים שהחיינו (ראה: א"ר תקנא יז, אפילו בשבת. ערוה"ש תקנא יח. קובץ מב"ל יח, שיש להמנע במידת האפשר).
שונות:
(א) אין שום איסור לעבור דירה בימים אלו, בין דירה קנויה ובין שכורה (שו"ת לבושי מרדכי א קא. הליכות אב"י ביהמ"צ י, עד ר"ח אב). אך יש שנהגו להחמיר בזה משום 'סימן טוב'.
(ב) מותר לעשות שיפוצים ולסייד בימים אלו עד ר"ח אב. ובכל זאת יש שהחמירו בזה. (בא"ר תקנא ד, שנהגו לא לצייר. בהליכות אב"י ט, שמנהג ירושלים לא לסייד אבל אין איסור. קובץ מב"ל יח, מותר וטוב אם יעשה קודם).
(ג) מותר לטייל ולהתרחץ בים או בבריכה, עד ר"ח אב. אכן כיון שיש חשש סכנה בימים אלו, לכן אם אין צורך הגון יש להימנע מכך. ואותם המחלקים בין מי שהתחיל להתרחץ לפני ימים אלו ובין מי שעדיין לא התחיל, אין לזה שום מקור (ראה: מקו"ח תקנא יד. הל"ש פי"ד ה. קובץ מב"ל יט. שו"ת תשובות והנהגות ב רסג. מקדש ישראל מו).
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
אומן ראש השנה
לקראת ראש השנה לקט מאמרים העוסקים בקברי צדיקים, בנסיעה לאומן לראש השנה ובכלל, בקיבוץ הקדוש ובנסיעה לצדיקים מרחבי האתר. אוסף מאמרים על אומן ועל אומן-ראש-השנה, חלק ראשון.
היום האחרון
ממעשה מאבדת בת מלך, וממאמציו של השני למלכות אנחנו לומדים כמה חשוב להשאר עירניים ביום האחרון. לא להסחף אחר הפיתוים ולא להירדם דווקא ברגעים האחרונים. לימוד חשוב לערב ראש השנה.
שאלה ללא תשובה
מי הוא שאוסף ציבור כה גדול ומגוון אשר אין בדומה לו בשום מקום וזמן בעולם; אשכנזים וספרדים, חסידים וליטאים, תימנים ומרוקאים, מכל החוגים והעדות, קהילות שלימות, שכולם נקבצו באו לך, כולם כאיש אחד בלב אחד…
אומן הנסתרת…
כולנו מכירים את אומן הגלויה. אומן של כיכר פושקינא התוססת, אומן של בתי הכנסת, אומן של הציון מלא המתפללים - אבל יש גם את אומן הנסתרת, שאינה גלויה לעין כל ואין לנו השגה בה. על…
ראש השנה באומן
תשובות לכמה שאלות שנשאלות בהקשר הזה: לשם מה צריכים לנסוע לצדיקים? מה חסר בתפילה הפרטית של כל אחד? מדוע דווקא בראש השנה? מה אנו מקבלים בעצם מראש השנה של הצדיק? ננסה להבין מעט קט, על…
הדרך לארץ ישראל
מי שיש לו אמונת צדיקים וזוכה להתקרב לצדיק אמיתי ולקיים עצותיו, ועל ידו נעשים תיקונים נפלאים עבור כל העולם, וכי פלא הוא שמתקיים בו מאמר הגמרא בראש השנה "וכולם נסקרים בסקירה אחת", וזוכה להמתקת הדינים…