הלכות אתרוגי שמיטה
כ״ג בסיון תשע״ט
דין הפסד אתרוגי שביעית, דין בישול אתרוגי שביעית, ובאיזה זמן חל "זמן ביעור" באתרוגי שביעית והאם חייב אז לבער כל האתרוגים שבידיו ופתרון הלכתי לענין חובת הביעור, והאם מותר להשאירם לבישול וכדומה לצורך ט"ו בשבט. (הלכה)
הפסד האתרוג
א. אף שאסור להפסיד, פירוש להשחית, לקלקל, את האתרוג בשנה זו מדין איסור הפסד פירות שביעית, מכל מקום אין חיוב לאוכלו ויכולים להשאירו עד שיפסד ויתייבש מאליו, אבל אין ראוי להניחו במתכוין במקום שייתבש ויפסד מהר משום גרם הפסד פירות שביעית.
צורת אכילת האתרוג
ב. ראוי שלא יאכל את האתרוג כשהוא חי בלי בישול, כי אין הדרך לאוכלו כך, ומדיני השביעית שיאכל הפרי כדרך אכילתו, ולכן ראוי לבשלו ולרקחו כדרך המרקחת המקובלת בשאר השנים.
מי בישול האתרוג
ג. כאשר מבשלים את האתרוג, בדרך כלל מבשלים אותו מספר פעמים ובכל בישול מחליפים את מי הבישול, כדי להוציא ממנו את המרירות, ואף שמי הבישול יש עליהם קדושת שביעית, הרי שמותר לשפוך את המים ולהפסידם, כיון שאין הדרך לאוכלם.
זמן ביעור פרי האתרוג
ד. זמן ביעורם של אתרוגי שביעית אינו ברור. ובספר והשביעית תשמטנה (עמ' פ"ז) הביא מהגאון רבי שמואל סלנט זצ"ל שכתב בזמנו שזמן הביעור ברוב השנים הוא בחודשי טבת או שבט, והביא שם בשם מהרי"ל דסקין שיש להקפיד משום זה לאוכלו מיד אחר חג הסוכות.
ה. אמנם, אף אחר שעבר זמן הביעור מותר לאדם להשאיר כדי שלש סעודות לו ושלש סעודות לכל אחד מבני ביתו, ובדרך כלל אין אדם משאיר יותר מכמות זו כי השיעור הוא בערך אתרוג אחד או שני אתרוגים לכל אחד ואחד מבני המשפחה, וכמו כזו מותר לו להשאיר אף כדי לאכול בט"ו בשבט או אחריו ואין חיוב כלל לבערה, [וממילא אין זה מצוי כל כך שיהיו לאדם אתרוגים בכמות של יותר משלש סעודות לכל אחד מנפשות ביתו, כגון לזוג עם שלושה ילדים מותר להשאיר כעשר אתרוגים, וכן הלאה, וממילא צורת הביעור וההפקר שנפרט להלן אינן חלים כלל על מי שבביתו כמות של פחות משלש סעודות לכל אחד מנפשות ביתו].
ו. ואפילו המבשל יותר משיעור זה, והרי איננו יודעים זמן הביעור בדיוק, והספק – מתי הוא זמן הביעור – הינו על טווח רחב של זמן, יש לו עצה: ייקח את האתרוגים ויוציאם מפתח ביתו, ויפקירם בפני שלושה בני אדם, ויודיע להם שאף שהוא מחזירם כעת לביתו, אינו מתכונן כלל לחזור ולזכות בהם, עד שוודאי יעבור זמן הביעור, וחוזר ומכניסם לביתו שלא על דעת לקנותם עד שיעבור זמן הביעור, וכיון שכשיבא זמן הביעור הם מופקרים, מותר לו אחר כך לחזור ולזכות בהם לעולם.
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…

הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.