הלכות אתרוגי שמיטה
כ״ג בסיון תשע״ט
דין הפסד אתרוגי שביעית, דין בישול אתרוגי שביעית, ובאיזה זמן חל "זמן ביעור" באתרוגי שביעית והאם חייב אז לבער כל האתרוגים שבידיו ופתרון הלכתי לענין חובת הביעור, והאם מותר להשאירם לבישול וכדומה לצורך ט"ו בשבט. (הלכה)
הפסד האתרוג
א. אף שאסור להפסיד, פירוש להשחית, לקלקל, את האתרוג בשנה זו מדין איסור הפסד פירות שביעית, מכל מקום אין חיוב לאוכלו ויכולים להשאירו עד שיפסד ויתייבש מאליו, אבל אין ראוי להניחו במתכוין במקום שייתבש ויפסד מהר משום גרם הפסד פירות שביעית.
צורת אכילת האתרוג
ב. ראוי שלא יאכל את האתרוג כשהוא חי בלי בישול, כי אין הדרך לאוכלו כך, ומדיני השביעית שיאכל הפרי כדרך אכילתו, ולכן ראוי לבשלו ולרקחו כדרך המרקחת המקובלת בשאר השנים.
מי בישול האתרוג
ג. כאשר מבשלים את האתרוג, בדרך כלל מבשלים אותו מספר פעמים ובכל בישול מחליפים את מי הבישול, כדי להוציא ממנו את המרירות, ואף שמי הבישול יש עליהם קדושת שביעית, הרי שמותר לשפוך את המים ולהפסידם, כיון שאין הדרך לאוכלם.
זמן ביעור פרי האתרוג
ד. זמן ביעורם של אתרוגי שביעית אינו ברור. ובספר והשביעית תשמטנה (עמ' פ"ז) הביא מהגאון רבי שמואל סלנט זצ"ל שכתב בזמנו שזמן הביעור ברוב השנים הוא בחודשי טבת או שבט, והביא שם בשם מהרי"ל דסקין שיש להקפיד משום זה לאוכלו מיד אחר חג הסוכות.
ה. אמנם, אף אחר שעבר זמן הביעור מותר לאדם להשאיר כדי שלש סעודות לו ושלש סעודות לכל אחד מבני ביתו, ובדרך כלל אין אדם משאיר יותר מכמות זו כי השיעור הוא בערך אתרוג אחד או שני אתרוגים לכל אחד ואחד מבני המשפחה, וכמו כזו מותר לו להשאיר אף כדי לאכול בט"ו בשבט או אחריו ואין חיוב כלל לבערה, [וממילא אין זה מצוי כל כך שיהיו לאדם אתרוגים בכמות של יותר משלש סעודות לכל אחד מנפשות ביתו, כגון לזוג עם שלושה ילדים מותר להשאיר כעשר אתרוגים, וכן הלאה, וממילא צורת הביעור וההפקר שנפרט להלן אינן חלים כלל על מי שבביתו כמות של פחות משלש סעודות לכל אחד מנפשות ביתו].
ו. ואפילו המבשל יותר משיעור זה, והרי איננו יודעים זמן הביעור בדיוק, והספק – מתי הוא זמן הביעור – הינו על טווח רחב של זמן, יש לו עצה: ייקח את האתרוגים ויוציאם מפתח ביתו, ויפקירם בפני שלושה בני אדם, ויודיע להם שאף שהוא מחזירם כעת לביתו, אינו מתכונן כלל לחזור ולזכות בהם, עד שוודאי יעבור זמן הביעור, וחוזר ומכניסם לביתו שלא על דעת לקנותם עד שיעבור זמן הביעור, וכיון שכשיבא זמן הביעור הם מופקרים, מותר לו אחר כך לחזור ולזכות בהם לעולם.
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
כולם יהיו ברסלב
האם כל הצדיקים שחיו אחרי רבי נחמן לא היו צדיקים? האם לעתיד לבוא כולם יהיו ברסלב? האם חובה על כל אדם להתקרב לרבי נחמן ולהיות חסיד ברסלב? תשובות - בפנים
לכו ונחדש המלוכה
זהו סוד ה'בראשית' מיד אחר ירח האיתנים – להתחיל מבראשית, להתחדש לגמרי ולשכוח את כל העבר. כי "אפילו אם עבר האדם מה שעבר, אפילו אם עבר על כל התורה כולה, אף על פי כן אין…
צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.
קירוב רחוקים – א
על החובה לעסוק בענין קירוב רחוקים • כוחו של יחיד • התועלת למקרב הנפשות • התענוג הנגרם לקב"ה כביכול על ידי קירוב רחוקים • הדרכות רביז"ל בעסק הקירוב • עובדות מאנ"ש ועוד | מאמר ראשון
גילוי העולמות (א)
לכל אדם ידיעות אודות המציאות, אותן קנה באמצעות כוחות החכמה והבינה שלו ובאמצעות הנתונים שנמסרו לו על ידי חושיו. אולם "דעת" היא התוודעות מסוג שונה אל המציאות. הכוונה לגילוי של הקודש בכל דבר, חיבור כל…
המלך והכפרי
"...פנה המלך אנה ואנה וראה כי אין איש, וכי כל שריו ועבדיו הנאמנים עזבוהו לנפשו, ומשכך, מצא המלך עצמו מיואש. הביט לכאן ולכאן, החל צועד מעט "עד שמצא בית כפרי אחד", ותוך שהוא מבוסס את…
בענין השמחה…
נקודת השמחה בעצם היהדות אמורה ללוות את הנפש לכל מקום אליו תתגלגל. המצוות והטוב שיש בכל יהודי, די בהם כדי להחיות את נפשו תמיד, בכל מצב. חיי אמונה הם כאלו שאינם נתונים לחסדי המצב והמקום.…