הלחץ…
ה׳ באב תשע״ט
אחרי שזכינו לתקן בפורים את הנסיונות של "בכוסו", נותנים לנו הזדמנות של ערב פסח לתקן את ה"בכיסו ובכעסו". כך נוכל לצאת משעבוד הנפש הבהמית לחירות הנשמה – להתענג על ה' ולהנות מזיו שכינתו. (פסח)
"הלחץ אשר מצרים לוחצים…"
אנדרלמוסיא…
כל בני הבית מסתובבים בלחץ… פחד וחרדה נשקפים מעיניהם של הילדים.
"אני חייב לדעת מי הכניס את זה לפה!", זועקת האם כבר בפעם המי יודע כמה.
"אני לא מאמין, אחרי כל הנקיונות של ערב פסח, איך זה יתכן?"…
נו, באמת, מי היה רוצה למצוא חתיכת לחם בגודל של תפוח מתחת לשולחן הסדר.
סביר גם להניח שזה לא יקרה.
אז מה הלחץ?…
* * *
לא מזמן סיפר לי אברך שהתייתם בילדותו; "היה זה כשהתארחתי בפסח אצל קרובי משפחה, כשהגישו את מאכלי הפסח, העזתי, כמנהגי בבית, לפורר את המצות לתוך התבשיל, משרק קירבתי את הכף לפי, שמעתי לפתע זעקות אימים, בדקות שאחרי זה התרחש שם בלגן של ממש, עוד לא הספקתי לקלוט בשל מי הסער הגדול, וכבר נעלמה הצלחת ממקומי, הסמקתי, מה קרה…"
"שרויה, מה אתה לא יודע ???"…
"היום אני כבר יודע" – סיים האברך – ש"שרויה" זה חומרה, ואולי חומרה גדולה, אבל אני יודע גם על "חומרה" נוספת שקוראים לה "המלבין פני חברו ברבים"…
מסופר כי על שולחנו של אחד מגדולי החסידות ישב פעם יהודי עני בר"ה, ולא היו עמו אלא 2 אגוזים לסעודתו, תוך כדי קילופם של האגוזים מתחת לשלחן, הצליח אחד הַ'חסידים' לגלות את האסון הנורא, "אוי גיוואלד – אגוז בגמטריה חטא", זעק המחמיר.
"אוי גיוואלד" – ענה הצדיק לעומתו – "חטא גם הוא בגימטריה חטא".
אנו, האמונים עלי משנתו של רבי נחמן, ומתחננים לפני השי"ת "וואו נעמט מען דעם פסח אליין [מהיכן לוקחים את הפסח בעצמו]", עלינו להתבונן איפה, כמה השקענו בנקיון החמץ שבלב. לא ייתכן שאחרי כל כך הרבה השתדלויות אחר נקיון החמץ, נמשיך לסבול מ"הלחץ אשר מצרים לוחצים" עד שנאבד חלילה את ההבחנה בין חומרה להלכה.
וכפי שהעיד רבינו הק' (חיי מוהר"ן תקמז): "זֶה אֲנִי יוֹדֵעַ מִכְּבָר שֶׁיֵּשׁ אֲנָשִׁים שֶׁבִּשְׁבִיל חֻמְרָא אַחַת מְבַטְּלִין הַרְבֵּה מְאֹד מֵעֲבוֹדַת ה', כִּמְעַט הַכֹּל".
וכפי שהיטיב להגדיר זאת רבי יעקב מאיר שכטער שליט"א, שמרוב חומרות שוכחים אנו שמשהו חמץ בפסח הוא מדרבנן ושמחת יו"ט היא מדאורייתא.
לא בכדי הזהיר רבינו הקדוש להתרחק כ"כ מחומרות יתירות העלולים להביא עלינו תוספת של חמץ בלב, אם לא די לנו במה שכבר יש…
אין דברינו מופנים כלפי עצם החומרות, זאת יוכל כ"א לברר אצל רב ומורה הוראה, מה נחשב למנהג אבותיו ומה הוסיף כל אחד מדעתו, מה היא חומרה ומה היא חומרה יתירה וכו'.
אך על כל מקרה, עלינו לבדוק היטב בכל הנהגה, כמה והאם מקרבת היא אותנו אל המטרה הרצויה, או חלילה להיפך, נבדוק בחורים ובסדקים איך היחס שלנו למצוות דאורייתא, למצוות שבין אדם לחברו וכו', היכן הוא השולחן-ערוך בתמימות ופשיטות שרבינו כ"כ הקפיד שלא נזוז ממנו זיז כלשהו, ולא רק בפסח, היכן הוא ה"חדי בפורקנא" – הרגשת החירות של 'שמחו בה' וגילו צדיקים'…
"ועכשיו", אחרי שזכינו לתקן בפורים את הנסיונות של "בכוסו", נותנים לנו הזדמנות של ערב פסח לתקן את ה"בכיסו ובכעסו", הבה ננצל את ההזדמנות לבדוק בחורי ובסדקי המידות, נבדוק את היחס שלנו לילדינו, שעיקר הפסח נסוב על ה"והגדת לבנך". כך נוכל לצאת משעבוד הנפש הבהמית לחירות הנשמה – להתענג על ה' ולהנות מזיו שכינתו.
אין ספק כי דוקא ההיאחזות בדרך זו של זהירות ממשהו חמץ, בד בבד עם התמימות ופשיטות בהדרכתו של רבינו בענין זה (כמובא בשיהר"ן רל"ה), היא אשר תעמוד לנו לעורר רחמים רבים שנזכה אכן להינצל ממשהו חמץ בפסח, ובכל המובנים, שהרי אלמלא הקב"ה עוזרו אין יכול לו.
והעיקר שלא תהיה לנו עכשיו סיבה נוספת ללחץ…
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…

הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.