הכעס לא משתלם
ט׳ בתמוז תשע״ט
שעת המבחן היא, כשפוגעים בכבודו של האדם ומרגיזים אותו: אם ממונו, קרי כוח השלטון שלו, מיועד כולו לשם ה' יתברך – לא יכעס ולא יקפיד, כמו משה רבינו שעליו נאמר: "והאיש משה עניו מאד" ופירש רש"י – שלא הקפיד על ביזיונו. אבל אם הוא מרגיש שהממון שלו הוא "כוחי ועוצם ידי עשה לי את החיל הזה" ושוכח שזה מהקדוש ברוך הוא – ודאי שיכעס.
"ודע שראוי שכל ישראל יהיה להם ממון, אך יש מידה אחת שמפסדת ומאבדת מהם הממון… והמדה רעה ההיא היא מידת הכעס… כי בבחינת שורש ההשתלשלות הממון… הוא בחינה אחת עם הכעס ממש.
"ועל כן, ה'בעל-דבר' כשרואה שמשתלשל ויורד שפע לאדם שיהיה לו ממון – אזי יורד ומזמין לו כעס ועושה לו מבחינת ההשפעה… שיורד אליו שיהיה לו ממון – עושה לו ממנו כעס".
(ליקוטי מוהר"ן ח"א סח)
לא התבלבלנו… מאמר זה קשור לאלול – ועוד איך קשור. דברי רבינו המצוטטים בכותרת, מהווים עצה 'כלכלית' נחוצה, אבל גם הדרכה לימי הקרב הסוערים של אלול – הקרב על הנפש, על התיקון.
אומר רבינו: "ראוי שכל ישראל יהיה להם ממון"; לא רק הגוף, אלא גם הנשמה זקוקה לממון. הצורך בכסף איננו צורך חומרי גרידא, יש לנשמה קשר רוחני עם הממון, שכן הממון מהווה כוח שניתן מן השמים לאדם, כדי להוציא לפועל את תפקידו בעולם.
לכן אמרו חז"ל, שהגוזל ממון מחברו – כאילו נוטל ממנו נפשו (בבא קמא קיט), כי כאמור הממון קשור לנפש ממש.
"אך יש מדה אחת שמפסדת ומאבדת מהם הממון" – מידת הכעס. כי הממון, כמו כל הדברים הטובים שמגיעים מלמעלה, מגיע באופן של 'זכה' ו'לא זכה'; אם זכה אדם, הריהו מרגיש שהכוח שלו איננו שלו, אלא "כי ממך הכל ומידך נתנו לך" (דברי הימים א, כט) ואז כוח הממון מחזק את נפשו ואת היכולות שלה.
אבל אם חס ושלום לא זכה, ונדמה לו שהכוח הממוני הוא שלו, כי אז נהפך לו הכסף נהפך לרועץ, ושוב אין הוא מסייע לנפש למלא את תפקודה לעבוד את ה' אלא להתגאות חס ושלום.
שעת המבחן היא, כשפוגעים בכבודו של האדם ומרגיזים אותו: אם ממונו, קרי כוח השלטון שלו, מיועד כולו לשם ה' יתברך – לא יכעס ולא יקפיד, כמו משה רבינו שעליו נאמר: "והאיש משה עניו מאד" ועל כך פירש רש"י שלא הקפיד על ביזיונו (במדבר יב).
אבל אם הוא מרגיש שממון שלו הוא "כוחי ועוצם ידי עשה לי את החיל הזה" ושוכח שזה מהקדוש ברוך הוא – ודאי שיכעס.
הרי שכאשר רוצים בשמיים לתת לאדם ממון – בודקים אותו אם על ידי כעס קטן שמזדמן לו בדיוק אז…
* * *
הדברים הללו נכונים שבעתיים כלפי העושר הרוחני שאנשים עמלים (או לפחות רוצים להיות עמלים) לקנות אותו בימי התשובה.
גם כאן בודקים את האדם, אם השאיפה שלו להישגים רוחניים, כולה לשם שמיים או שמא מתערב בה רצון חבוי "לעשות קריירה רוחנית"…
אמנם גם בכך אין ממש פסול, שכבר אמרו: "מתוך שלא לשמה – בא לשמה", אך העבודה השלימה אמורה להיות נקייה גם ממחשבות כאלו.
גם כאן מנסים 'קצת' את האדם. מרגיזים אותו. איך? פשוט, התוכניות והשאיפות שלו אינן יוצאות לפועל. בודקים אם יתעצבן וימשוך את ידיו, או לא. אם כוונתו טהורה באמת, להתקרב לה', שום דבר לא ימנע ממנו להמשיך להשתדל ולשאוף.
גולשים צפו גם ב:

תפילה לזכות להגיע לציון
חוברה על ידי הרה"ח רבי יצחק ברייטער זצ"ל, הי"ד, בתקופה שבה לא ניתן היה להגיע לציון. כעת, בעקבות מגיפת הקורונה שסגרה את הגבולות בין המדינות, הפכה התפילה הזו שוב לרלוונטית...

צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.

סוף סוף באומן…
מי בכל זאת עקבו אחר הספינה וניסו לנצל כל פירצה אפשרית בכדי להסתנן לתוכה? היו אלו שני אברכים צעירים מירושלים, הלא הם מיודענו רבי אברהם יעקב גולדרייך וחברו המושבע רבי שמואל שפירא...

ספירת העומר
תולדותיו של כל אדם מישראל הם בבואה של תולדות עם ישראל מאז היותו לגוי. אם כן, פסח וספירת העומר אינם רק "זכר" ליציאת מצרים, אלא ענינו הפרטי של כל יחיד: לזכות ולצאת "מגלות מצרים שהוא…

להרגיש שייך
מי לא משתוקק לחוש רצוי ומועיל, להשתייך למקום טוב ומיוחד? כשהתחושה הזו דועכת, אנו עלולים להיות אבדים לנצח. ואז באה החיות החדשה: אני קיים, אני יחודי – וחלק ממניין יחודי. המספר האישי שלה, הוא זה…

וספרתם לכם – לעצמכם
תקופת "ספירת העומר" היא תקופה של היטהרות והתעלות – את זה כולנו יודעים. בכל יום ויום עולים משער לשער, ומתקנים עוד משהו פגום. הבעיה היא רק, שחלק גדול מאתנו מרגישים מחוץ לסיפור...

אתה עוד תזכה!
כולנו צועדים בדרך ארוכה מאוד שאת סופה קשה לחזות. הסכנה הגדולה ביותר היא שבעיצומו של מסע נתייאש וזהו. לכן, כל כך חשובה לנו ההבטחה 'אתה עוד תזכה' ואם נזכור זאת, ולא נתייאש, הרי שללא ספק…

סיפור התקרבות: רבי שמואל שפירא
לקראת יום היארצייט של הרה"ח ר' שמואל שפירא שחל ביום שביעי של פסח, נביא הפעם את סיפור התקרבותו לאורו של רביה"ק.