החיים האמיתיים
י״א באב תשע״ט
כשאנחנו זוכים לקום בבוקר עם החלטה חדשה או להיזכר בצהריים שצריך להתחדש, רק אז התחלנו לחיות את אותו היום! "כי זה עיקר החיים, כשמתחילין לעבוד את ה' בכל פעם מחדש כאילו לא התחיל עדיין בעבודתו כלל."
חיי שרה – החיים האמיתיים
בשבוע שבו קוראים פרשת חיי שרה, הנקראת על שם ה"חיים", הזמן מתאים לברר: מה הם בעצם ה"חיים"? האם כל מי שהצליח 'לשרוד' את השבוע, זכה גם 'לחיות' בו? במילים אחרות: האם כל מי שחי באמת 'עושה חיים'?…
ובכן, שימו לב: המושג 'חיים' אין פירושו רק 'העדר מות'. ישנם כאלה, שאינם מתים במשך 80 שנה ויותר, אך "לחיות" לא זכו אלא יום או יומיים… את טעם החיים לא זכו לטעום, רק זעיר פה זעיר שם, ותו לא.
וכבר תמה רבינו הקדוש ושאל: "כשאין האדם מסתכל על התכלית – למה לו חיים?" (ליקוטי מוהר"ן, רסח) "האם זה נקרא חיים? הלא אלף מיתות טובים מחיים מרים כאלה, מאחר שאיני זוכה בחיים האלה להשגת התכלית האמיתי!" (ליקוטי תפילות, יח). "ואם כן, מה יתרון לבן מאה שנים על בן יום אחד? אדרבא, זה מת יום אחד וזה מת מאה שנים"… (ליקוטי הלכות, מילה ד, ב).
לא זו בלבד, אלא גם אלו שזוכים לחשוב על התכלית ולעבוד את ה', גם הם אינם זוכים תמיד "לחיות". יכולים הם ללמוד, להתפלל ולקיים מצוות, אך טעם החיים האמיתיים, חיות אמיתית, מהם והלאה.
יתירה מכך, גם אלו הזוכים לחיות חיים אמיתיים, אין חייו של זה דומה לחברו. כאשר שח רבינו הקדוש באחד הימים ואמר: "אני חייתי היום חיים שלא חייתי עדיין מעולם! כי יש כמה מיני חיים, והכל נקרא חיים, אבל היום חייתי חיים טובים שלא חייתי מעולם חיים כאלה" (חיי מוהר"ן, ח).
* * *
מהו אם כן סוד החיים האמיתיים? מה ניתן לעשות כדי לטעום אותם דבר יום ביומו? על כך מספר לנו הפסוק הראשון של פרשת השבוע.
וכך נאמר שם: "ויהיו חיי שרה מאה שנה ועשרים שנה ושבע שנים, שני חיי שרה". ופירש רש"י: "מאה שנה ועשרים שנה ושבע שנים – לכך נכתב שנה בכל כלל וכלל, לומר לך שכל אחד נדרש לעצמו: בת ק' כבת כ' לחטא, מה בת כ' לא חטאה שהרי אינה בת עונשין, אף בת ק' בלא חטא. ובת כ' כבת ז', ליופי. שני חיי שרה – כולן שוין לטובה".
ללמדנו: סוד החיים הוא ההתחדשות התמידית! רק אלו הם חיים אמיתיים. כלומר שממשיכים להיות תינוק בן שבע, ובחור בן עשרים, גם בגיל מאה.
"כי זהו עיקר השלימות, שיתחיל לחיות בכל פעם! שאפילו כשמגיע לימי הזיקנה יהיה בעיניו עדיין יניק לגמרי, כאילו לא התחיל לחיות ולעבוד ה' כלל, ויתחיל לחיות בעבודתו יתברך בכל פעם מחדש. וזהו בחינת 'בת ק' כבת כ' בת כ' כבת ז' שני חיי שרה כולן שוין לטובה', כי כל מה שמזקין הצדיק הוא עדיין יניק בעיניו, כאלו הוא תינוק עדיין; ועל ידי זה u1502 מוסיף בעבודתו בכל פעם, וזוכה לחיים ארוכים באמת, שכל ימיו ושנותיו הם שנות חיים באמת, כי אינו אובד שום יום מימי חייו בלי תוספת קדושה וחיות. וזהו בחינת 'שני חיי שרה כולן שוין לטובה'" (ליקוטי הלכות, תפילין ה, לח).
* * *
בכתבי האריז"ל מבואר שהמילה "חיים" בגימטריא "אהי"ה הוי"ה אהי"ה". ובשפת המעשה הכוונה היא: החיים האמיתיים הם רק כשאתה חי מתוך רצון להתחדש, רצון להיות – "אהיה" – אני רוצה להיות. ותיכף כשאתה זוכה לאיזו הוי"ה, לדרגה והשגה כל שהיא, אתה תיכף מתחדש, ומכין את עצמך מחדש, להיות – אקיה – מחדש… (שם, כו)
כשאנחנו זוכים לקום בבוקר עם החלטה חדשה או להיזכר בצהריים שצריך להתחדש, רק אז התחלנו לחיות את אותו היום!
"כי זה עיקר החיים, כשמתחילין לעבוד את ה' בכל פעם מחדש כאילו לא התחיל עדיין בעבודתו כלל. וכמו שכתוב: 'אשר אנכי מצוך היום', ודרשו רבותינו זכרונם לברכה: 'בכל יום יהיו בעיניך כחדשים, שלא יהיו בעיניך כדיוטגמא ישנה שאין אדם סופנה, אלא בכל יום יהיו כחדשים'" (שם, ה).
"והעיקר, שתזהרו לקיים מה שהזהיר [רבינו] מאד, שאסור להיות זקן, והרים קולו הקדוש וקרא בקול גדול ואמר: 'אלט טאר מען ניט זיין' – 'זקן אסור להיות'. וכבר הזהירו רבותינו זכרונם לברכה על זה כמה פעמים ואמרו: 'בכל יום יהיה בעיניך כחדשים', וכן אמרו 'בכל יום יהיה דומה בעיניך כאילו היום נכנסת עמו בברית' וכן הרבה. אך ביותר ויותר הזהיר אדמו"ר ז"ל על זה, כי כל עניינו הוא בחינת התחדשות נפלא ונורא מאד מאד, שיכול להרים ולחדש הנפשות שירדו ונפלו מאלפים שנה!" (עלים לתרופה).
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…

הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.