החופש לחפש
כ״ו בתמוז תשע״ט
בין "על האש" אחד לשני, בין גלי הים וגלגלי הגומי, הבה ונקדיש "זמן" להתבונן פנימה ולחפש לשמוע מה רוצים מאיתנו מן השמיים. ננצל את החופש כדי "לעצור רגע" במטרה להכין את נפשנו לקראת פריצה מחודשת, רוויה במסקנות, הבנות, החלטות ומפת דרך חדשה מלאה בחופש רוחני, החופש להיות עוד קצת יותר החלק א-לוק ממעל (בין הזמנים)
ימי בין הזמנים הולכים ומתקרבים. יש מאיתנו שכבר קופצים שריר לקראת התקופה בה השגרה תתפזר כאבק נידף ברוח וה"זמנים" הפנויים ידרשו מענה – להיכן לכוון את הלב? מה משמעות ה"זמן" הפנוי הזה וכיצד לנצל אותו?
בבואנו להעמיק בסוגיית ה"חופש" המרפה מן השגרה המבורכת, הבה ונתבונן בקשר שבין המילה "חופש" למילה "חיפוש".
רבינו מדגיש בתורה הראשונה הפותחת את ספרו ליקוטי מוהר"ן, כי על כל אחד ואחד מאיתנו להתבונן בשכל הטמון והנסתר שבכל דבר שאנו פוגשים בחיינו, כי אותו "שכל" המאיר דרך כל מה שקורה לנו, שומר בחובו עבורנו מסר מרגש להתקרבות מחודשת ונוספת אל בורא העולם. כי כל דבר ודבר שעובר עלינו אינו אלא קריאה ומסר לעידון הנפש וחיבורה למקורה. לו רק נשכיל לעצור ולהתבונן בשכל הזה המאיר לנו דרך מאורעות חיינו, נזכה שתאיר לנו הדרך בבחינת "ואורח צדיקים כאור נוגה". חיינו יקבלו יתר נופך של משמעות ונפשנו תתמלא בחיות.
ומכאן הקשר בין המילה "חופש" (בין הזמנים..) למילה "חיפוש" (השכל שבכל דבר..), כי כל מהותו משמעותו ותכליתו של החופש אינה אלא כדי לפתוח עבורנו אפשרות לעצור לרגע את דהרת מרוץ חיינו ולהתבונן – מה היה לנו עד עתה? ולאן אנו בוחרים לפנות מעתה והלאה?
החופש לחפש את אשר למדנו מה"זמן" שעבר – להסיק מסקנות, לעבד נתונים – ומכאן לזכות למצוא את ה"משהו חדש" שמסתתר עבורנו ב"זמן הבא" עלינו לטובה..
מעבר למשמעות המשחררת של החופש, טמונה בו עבורנו הזדמנות לעריכת סדר מחודש בנפש בה יונחו במקומם כל הרגשות, הריגושים, ההצלחות והכישלונות של השנה שעברה, ותונח אבן פינה של קבלות לעתיד, כיסופים ומטרות אשר יניעו את מנועי נפשנו לקראת ה"זמן הבא".
רבינו אומר בתורה ס"ב בליקוטי מוהר"ן שכל הצלחתנו תלויה בכוח ההתלהבות שהצלחנו להשקיע בנקודת ההתחלה. על כן, מציע רבינו, עלינו להתחיל שוב ושוב בכל פעם מחדש עם התלהבות מחודשת, ובזה החופש הינו הזדמנות פז לקחת נשימה עמוקה פנימה בה נשאף אל תוכנו את כל ההבנות שרכשנו בשנה שעתה נפרדת מאיתנו, ננשוף החוצה כל הטעויות והמתחים שתפסו אחיזה בנו ונצא לקראת התחלה חדשה ומרעננת.
אז בין "על האש" אחד לשני, בין גלי הים וגלגלי הגומי הבה ונקדיש "זמן" להתבונן פנימה ולחפש לשמוע מה רוצים מאיתנו מן השמיים לקראת ה"זמן החדש". ננצל את החופש כדי "לעצור רגע" במטרה להכין את נפשנו לקראת פריצה מחודשת, פריצה שרוויה במסקנות, הבנות, החלטות ומפת דרך חדשה מלאה בחופש רוחני. החופש להיות עוד קצת יותר החלק א-לוק ממעל שאנחנו באמת ועוד קצת יותר מרווים נחת לבורא העולמים…
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
כולם יהיו ברסלב
האם כל הצדיקים שחיו אחרי רבי נחמן לא היו צדיקים? האם לעתיד לבוא כולם יהיו ברסלב? האם חובה על כל אדם להתקרב לרבי נחמן ולהיות חסיד ברסלב? תשובות - בפנים
לכו ונחדש המלוכה
זהו סוד ה'בראשית' מיד אחר ירח האיתנים – להתחיל מבראשית, להתחדש לגמרי ולשכוח את כל העבר. כי "אפילו אם עבר האדם מה שעבר, אפילו אם עבר על כל התורה כולה, אף על פי כן אין…
צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.
קירוב רחוקים – א
על החובה לעסוק בענין קירוב רחוקים • כוחו של יחיד • התועלת למקרב הנפשות • התענוג הנגרם לקב"ה כביכול על ידי קירוב רחוקים • הדרכות רביז"ל בעסק הקירוב • עובדות מאנ"ש ועוד | מאמר ראשון
גילוי העולמות (א)
לכל אדם ידיעות אודות המציאות, אותן קנה באמצעות כוחות החכמה והבינה שלו ובאמצעות הנתונים שנמסרו לו על ידי חושיו. אולם "דעת" היא התוודעות מסוג שונה אל המציאות. הכוונה לגילוי של הקודש בכל דבר, חיבור כל…
המלך והכפרי
"...פנה המלך אנה ואנה וראה כי אין איש, וכי כל שריו ועבדיו הנאמנים עזבוהו לנפשו, ומשכך, מצא המלך עצמו מיואש. הביט לכאן ולכאן, החל צועד מעט "עד שמצא בית כפרי אחד", ותוך שהוא מבוסס את…
בענין השמחה…
נקודת השמחה בעצם היהדות אמורה ללוות את הנפש לכל מקום אליו תתגלגל. המצוות והטוב שיש בכל יהודי, די בהם כדי להחיות את נפשו תמיד, בכל מצב. חיי אמונה הם כאלו שאינם נתונים לחסדי המצב והמקום.…