הדרך הקלה לתשובה
ט׳ בתמוז תשע״ט
הצדיקים דורשים מאתנו רק דבר אחד: 'שנביא את החומרים לשטח', שנרבה בדיבורים קדושים של תפילה – ובכך נמציא להם את החומר ואת הלבנים כדי לבנות עמם מחדש את אשר קלקלנו; "אין אתם צריכים כי אם לתת אבנים וסיד – ואני בונה מהם בנינים נפלאים ונוראים", אמר רבינו
באולם בית המשפט הושלך הס. התובע המשפטי מגולל בקצרה את הפרשייה המזעזעת:
לפנינו קבלן מפורסם, שפשט את הרגל באמצע בניית פרוייקט אדיר. את הבנייה יזם מושל המחוז לרווחת כלל התושבים; הוא מימן את כל הפרוייקט מכיסו הפרטי והשקיע און והון, בתקווה להקל על מצוקת אנשי העיר.
אך הקבלן מעל בתפקידו; הביא חומרי בנייה גרועים ועיכב את הבנייה. הוא אף חָבַר לקבוצת פושעים שגנבה מחומרי הבנייה וחלק עמם את השלל…
הסניגור אינו מוצא פתחון-פה, גזר הדין כמעט ברור.
לפתע מתעורר אחד מידידיו של הקבלן, שהינו גם ממקורביו של המושל: "אני נוטל על עצמי את השלמת הפרוייקט – על חשבוני. אך בתנאי אחד, שהקבלן יביא אל השטח חומרי בנייה תקניים תוך שלושים יום".
בצעד חריג, אישרו השופטים את ההסדר – לפנים משורת הדין.
אך מה רבה האכזבה, כאשר הקבלן סיפק שוב סחורה גרועה; חומרים שאינם ראויים לבנייה. במו-ידיו הפסיד את ההזדמנות המופלאה שהוענקה לו.
* * *
אלול בשער. לב יודע מרת נפשו. שליחי הבורא אנחנו, כדי לבנות רבבות עולמות, אשר מהם יושפע שפע רב לכל יושבי תבל. "צריך לידע ולהאמין, שנפשו [של יהודי] בשרשה, היא גדולה ויקרה וגבוה מאד מאד, ואלפי אלפים ורבי רבבות עולמות, בלי שעור, תלויים בה" (לקוטי הלכות, ברכת השחר ג, ה).
לדאבון-לב, לא רק החטאנו את מטרתנו עלי אדמות, אלא גם מעלנו מעילה איומה: השתמשנו בכליו של הבורא – לצרכינו הפרטיים ובניגוד להוראותיו - – –
איזה פתחון-פה יש לסניגור שלנו?! דומה, שלעולם לא נוכל לתקן את אשר קלקלנו בכל כך הרבה עולמות, "כי כל ימינו לא יספיקו להתענות ולסגוף עצמינו על פגם הרהור ומחשבה זרה אחת – מכל שכן וכל שכן מי שעשה איזה עבירה ח"ו; מכל שכן וכל שכן מי שקלקל הרבה מאד ח"ו" (שם, הרשאה ג, ז).
אבל חז"ל לימדו אותנו שלא כל כך קשה לחזור בתשובה. לצורך כך, הבורא מבקש מאיתנו רק תפילה: "דברים אני מבקש, שנאמר: 'קחו עמכם דברים ושובו אל ה" – ואני מוחל על כל עוונותיכם" (שמו"ר לח, ד); ואילו רבינו הקדוש הוסיף לגלות לנו המון גילויים על גודל כוחה של התפילה ורוב תועלתה, בכל מצב ובכל מדרגה, כלשונו של רבי נתן: "ובודאי הוא עצה גדולה וקלה, שהכל יכולין לקיימה, כי יכולין לזכות לתשובה ולחיי העולם הבא על ידי הדיבור לבד – אף על פי שאינו זוכה להתייגע ולטרוח בעבודתו כמו הצדיקים והכשרים" (שם, קר"ש ה, יד). בכוח דיבורי התפילה, מתקנים את העבר ואף בונים עולמות הרוסים – מחדש.
הנה כך כותב רבי נתן באחד ממכתביו לשומעי לקחו: "קומו נא, עמדו נא, עוררו נא לבבכם הטוב היטב היטב, להרגיל עצמכם לילך בדרך הזה – לכסוף ולהשתוקק הרבה להשם יתברך בכל עת, ולדבר הכסופין בפיו – שעל ידי זה נארגין עולמות וחדושים נפלאים".
אך לאמיתו של דבר, עצה נפלאה זו ניתנה לנו רק לפנים משורת הדין, אין זה בזכות אלא בחסד מופלא. הצדיקים הם שלוקחים על עצמם את העול העיקרי של התשובה שלנו; הם אלה שמשתמשים ב'חמרי הבנייה' שלנו כדי לחזור ולבנות ולתקן את כל אותם עולמות שהיינו צריכים לבנות; הם אלה שעושים הכל כדי שהדיבורים שלנו יגיעו למקום הנכון בשמיים (ליקוטי מוהר"ן ח"א ב, ז).
הצדיקים דורשים מאתנו רק דבר אחד: 'שנביא את החומרים לשטח', שנרבה בדיבורים קדושים של תפילה – ובכך נמציא להם את החומר ואת הלבנים כדי לבנות עמם מחדש את אשר קלקלנו; "אין אתם צריכים כי אם לתת אבנים וסיד – ואני בונה מהם בנינים נפלאים ונוראים", אמר רבינו (חיי מוהר"ן רצג).
כמה חבל שבגלל כמה דיבורים אסורים, כמו לשון הרע, שקר, ליצנות הונאת דברים וכדומה – מאבדים את הזדמנות הפז הלזו. "על ידי לשון הרע מסתלק ממנו הדעת ונופל מאהבת ה' – לאהבת הבהמיות, שהם כל התאוות", אומר רבינו הקדוש (אוצר היראה, דיבור י).
הבה נא ונשמור בחודש קדוש זה, ביתר שאת, על 'חומרי הבנייה', ננצור את לשוננו מכל דיבור שאינו ראוי, ואדרבה, נשתדל לקדש את הפה בדיבורים קדושים. בכך ניתן כוח לסניגור שעמל עבורנו כדי להמתיק את דיננו ולבנות מחדש את כל העולמות התלויים בנו.
גולשים צפו גם ב:

ואין זה שלי כלל!
"לא להתפעל מהנפילות והירידות הנגלות לעין, אלא לזכור שתמיד פנימיותם נותרת זכה ונקיה ומשתוקקת לבוראה, ומכח זה להשתוקק לצאת מהרפש והבוץ"

הכתר בראש המשיח
זה מה שיביא את הגאולה: אותם יהודים שהיו מוכנים לעבוד את ה', גם כשהרגישו בנפשם שעבודתם היא לחינם חס ושלום; אלו שנשארים תמיד 'איכרים פשוטים' ועובדים את ה' בפשיטות גם כשמשיגים וגם כשלא – הם…

לעבור את הגשר הצר
"וכל אלו הדיבורים האמתיים שכתבתי, הם הם בעצמם הגשר האמתי, שיכולין לעבור עליו אפילו בתהום תחתיות, רק שלא ייפול בדעתו ולא יתפחד כלל, ויבטח ויישען בכוחו של רבינו הקדוש, שגילה כל זה"

מאבק האמונה
כתבה מרתקת על מסירותם של חסידי ברסלב ליהדות בברית המועצות, על הקיבוצים בשנות הזעם ועל הרדיפות שעברו תחת שלטון הקומוניסטים. התפרסמה ב'המודיע' בשנת תש"ך

לא לפחד מהפחד
כאשר מקשרים את הפחד למקור שממנו הוא נשלח, ויודעים שאין זה טבע ומקרה אלא השם יתברך שלח זאת כדי שנתיירא ממנו, הרי שוב אין צורך בהפחדות, והחסדים יכולים להתגלות

ריקודם של "החסידים המתים"
תיאור מרתק, מעטו של הסופר דניאל צ'רני, על ליל שבת אצל חסידי ברסלב בשטיבל הברסלבי ברחוב נובוליפיה בוורשה לפני מלחמת העולם השניה.

הלל צייטלין: עתידה של ברסלב
הלל צייטלין במאמר מרתק: מהו חסיד ברסלב, מיהו רבי נחמן מברסלב, והאם תתקיים דרכו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב גם בעתיד. מסמך מדהים ומרתק.