הדרך אל הלב
כ״ט בסיון תשע״ט
כל יהודי בשכלו יודע מה חובתו בעולמו, אבל הקושי הוא להעביר את הידיעה הזו אל הלב. הלב הוא ששולט על הרגשות ועל המעשים, ופעמים רבות יש נתק בינו לבין השכל, והלב נשאר קר ואדיש או אפילו מתאווה לרע. כדי שהלב יבין את הידיעה שבשכל, עלינו לעַבד את הידיעה הזו ולתרגם אותה לשפת המעשה.
"התלהבות הלב… בבחינת (שמות ג): 'וירא אליו מלאך ה' בלבת אש'… ושורף את הקליפות. ואש המלאך הזה נעשה מבחינת משפט… שאדם שופט את עצמו… 'כי באש ה' נשפט' (ישעיה ס"ו); 'ונשא אהרן את משפט בני ישראל על לבו תמיד' (שמות כ"ח). ואז יוצא לאור משפט, היינו שנתלהב הלב".
('ליקוטי מוהר"ן' ח"א נ"ט)
התלהבות דקדושה הינה ללא ספק אחד המאפיינים של יהודי חרדי, ושל יהודי חסידי בפרט. חז"ל הגדירו זאת במשפט קצר: "רחמנא ליבא בעי" (=הקב"ה רוצה את הלב. זהר ויקרא רפ"א ע"ב).
אבל איך זוכים לזה? איה המצית שבכוחו להדליק את שלהבת הלב בחמימות של קדושה?
רבינו מגלה לנו את העצה: "משפט". לשפוט את עצמו על כל מעשיו, הן בשעת מעשה, לפקח על כל מעשיו ודיבוריו אם כך ראוי לנהוג, והן לאחר מעשה, להתבודד כל יום ולעשות חשבון נפש על כל היום. כך יזכה לאש המשפט, כמו שכתוב "באש ה' נשפט" – שהמשפט ילהיב את לבו.
* * *
כל יהודי בשכלו יודע מה חובתו בעולמו, אבל הקושי הוא להעביר את הידיעה הזו אל הלב. הלב הוא ששולט על הרגשות ועל המעשים, ופעמים רבות יש נתק בינו לבין השכל, והלב נשאר קר ואדיש או אפילו מתאווה לרע.
כדי שהלב יבין (ראה ברכות ס"א ע"א: "הלב מבין") את הידיעה שבשכל, עלינו לעַבד את הידיעה הזו ולתרגם אותה לשפת המעשה.
תפקיד זה ממלא בהצלחה ה"משפט". כשאדם בוחן את הנהגותיו לאורה של הידיעה שבשכלו, הוא מכניס את הידיעה הזו ללבו, כי המשפט בלב, כמו שכתוב: "ונשא אהרן את משפט בני ישראל על לבו".
* * *
רבינו מכנה את ההתלהבות הזו שבאה ע"י המשפט – "מלאך". ההסבר לכינוי זה נעוץ אולי בכך, שמלאך פירושו שליח, שמבצע את אשר נצטווה. אם כן, המשפט הוא שליח לבצע את הידיעה המופשטת ולעורר את הלב (שגם הוא בעצם שליח), שתפקידו להוציא אל הפועל את הדברים שאדם יודע בשכלו. לכן מכונה התלהבות הלב – מלאך.
* * *
עכשיו שבידינו מתכון כה נפלא להתלהבות, מי יכול להישאר אדיש?
גולשים צפו גם ב:

תפילה לזכות להגיע לציון
חוברה על ידי הרה"ח רבי יצחק ברייטער זצ"ל, הי"ד, בתקופה שבה לא ניתן היה להגיע לציון. כעת, בעקבות מגיפת הקורונה שסגרה את הגבולות בין המדינות, הפכה התפילה הזו שוב לרלוונטית...

צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.

סוף סוף באומן…
מי בכל זאת עקבו אחר הספינה וניסו לנצל כל פירצה אפשרית בכדי להסתנן לתוכה? היו אלו שני אברכים צעירים מירושלים, הלא הם מיודענו רבי אברהם יעקב גולדרייך וחברו המושבע רבי שמואל שפירא...

ספירת העומר
תולדותיו של כל אדם מישראל הם בבואה של תולדות עם ישראל מאז היותו לגוי. אם כן, פסח וספירת העומר אינם רק "זכר" ליציאת מצרים, אלא ענינו הפרטי של כל יחיד: לזכות ולצאת "מגלות מצרים שהוא…

להרגיש שייך
מי לא משתוקק לחוש רצוי ומועיל, להשתייך למקום טוב ומיוחד? כשהתחושה הזו דועכת, אנו עלולים להיות אבדים לנצח. ואז באה החיות החדשה: אני קיים, אני יחודי – וחלק ממניין יחודי. המספר האישי שלה, הוא זה…

וספרתם לכם – לעצמכם
תקופת "ספירת העומר" היא תקופה של היטהרות והתעלות – את זה כולנו יודעים. בכל יום ויום עולים משער לשער, ומתקנים עוד משהו פגום. הבעיה היא רק, שחלק גדול מאתנו מרגישים מחוץ לסיפור...

אתה עוד תזכה!
כולנו צועדים בדרך ארוכה מאוד שאת סופה קשה לחזות. הסכנה הגדולה ביותר היא שבעיצומו של מסע נתייאש וזהו. לכן, כל כך חשובה לנו ההבטחה 'אתה עוד תזכה' ואם נזכור זאת, ולא נתייאש, הרי שללא ספק…

סיפור התקרבות: רבי שמואל שפירא
לקראת יום היארצייט של הרה"ח ר' שמואל שפירא שחל ביום שביעי של פסח, נביא הפעם את סיפור התקרבותו לאורו של רביה"ק.