הבטח לך שנה טובה!
ט׳ בתמוז תשע״ט
בעולם הבחירה שלנו, ניתנת לאדם האפשרות להחליט לא רק כיצד להתנהג לטוב או לרע ח"ו, אלא גם על אופן התגובה מהשמיים למעשיו: בסלחנות או במיצוי הדין חלילה…
כך תבטיח לעצמך שנה טובה
"קודם כל גזר דין שבעולם ח"ו, מאספין כל העולם אם מסכימין… ואף את האיש בעצמו שנגזר עליו הדין ח"ו, שואלין אותו…
"והענין, כי בודאי אם ישאלו לו בפירוש על עצמו – בודאי יכחיש ויאמר שאין הדין כן. אך מטעין אותו, ושואלין אותו על כיוצא בו… בכל הדיבורים וסיפורים שאדם שומע…
"וצריך ליזהר בזה מאד, לבל לגמור הדין, עד שישנה וישלש, כי הוא סכנת נפשות, כי יש בזה הענין ענינים גבוהים".
(ליקוטי מוהר"ן ח"א קיג)
החול בשעון הולך ואוזל. ה'תּכָתֵבוּ' כבר מזמן מאחורינו. עוד מעט יגיע גם ה'תֵחָתֵמוּ'. כבר אין הרבה זמן. מחפשים מתכון מהיר לשנה טובה ומתוקה.
בוודאי ש"תשובה תפלה וצדקה מעבירין את רוע הגזירה", אבל יש לנו פה עוד עצה, גדולה מאד, שתבטיח לנו בס"ד שנה טובה יותר:
אל תדון אחרים! אתה רואה את התנהגותו של זה, אתה שומע את דיבורו של אחר; מספרים לך על פלוני, נודע לך על אלמוני… חוש הביקורת שלך מתעורר לחיים: כך מתנהגים?! כך מדברים?! מה, הוא לא מתחשב באחרים?!
– הרהורים מוכרים לכולנו. מעשים שבכל יום.
אמרנו הרהורים; לפעמים זה גם דיבורים. אבל – לטובתנו, כדאי לשים קץ למצב הזה; אל תדון לכף חובה! גם אם מישהו טעה, אינני יודע באיזה נסיון הוא היה נתון; אילו לחצים נפשיים ואחרים פעלו עליו. מה גם שהוא קיבל חינוך אחר מאיתנו; כוחות הנפש והתכונות שלו – שונות.
ובכלל, לכל מטבע יש שני צדדים. ייתכן שלפי מכלול התנאים והנסיבות, הוא אפילו נהג כשורה, שכבר אמרו חז"ל "אל תדון את חברך עד שתגיע למקומו" – ומי יוכל להגיע למקום חברו פרט לבורא העולם?!
נראה לך קשה לנהוג כך? נכון, בהתחלה זה לא קל, אבל זה כל-כך משתלם, כי זה פשוט מגן ומְבַטֵח אותך מכל רע!
* * *
בעולם הבחירה שלנו, ניתנת לאדם האפשרות להחליט, לא רק כיצד להתנהג לטוב או לרע ח"ו, אלא גם על אופן התגובה מהשמיים למעשיו; האדם בעצמו קובע אם יתייחסו למושגים שלו בסלחנות ובהבנה, אם יתחשבו בלחצים ובאילוצים שלו, או שמא ימצו עמו את הדין, חס ושלום.
כך מלמדנו רבינו, שקודם כל גזר דין בשמיים, מאספים את כל באי העולם ושואלים את פיהם, אם הם מסכימים לדין ההוא. אף את האדם עצמו, שעליו נגזר הדין, שואלים אם הוא מסכים לכך – ורק אז נגזר הדין.
כמובן, אם יידע האדם שהשאלה הנדונה היא עליו – הוא יתנגד לגזר הדין, לכן מספרים לו סיפור אחר או מראים לו מעשה של מישהו אחר – וכשהוא דן את פלוני, הוא חורץ בלא דעת גם את הדין שלו בעצמו.
המשנה (בסוטה פ"א ו) כבר לימדה אותנו: "במידה שאדם מודד, בה מודדין לו"; אם אתה דן אחרים לכף זכות – גם עליך יסנגרו בשמיים. אבל לאור מה שלמדנו כאן, יש פה עניין עמוק יותר:
כשאתה שומע סיפור על מישהו – אולי זה בדיוק סיפור עליך בעצמך? פשוט מחכים לאישור שלך לגזר הדין המוצע!
לפיכך, עשה לך מנהג קבוע וקבל על עצמך, שבכל הזדמנות, בכל סיפור, בכל אירוע, תחפש את הזכות והחיובי שבכל אחד, ולפחות אל תדון לעולם לכף חובה – ובכך תבטיח לעצמך שנה טובה ומתוקה.
גולשים צפו גם ב:

אני יוסף
בפרשיות העוסקות ביוסף הצדיק, מבקשת התורה ללמדינו עד כמה יסודי הוא ענין הצדיק ועד כמה בלתי אפשרי לקיים את התורה – ולהתקרב לנותן התורה, הבורא יתברך, ולעבור בשלום את גליו העכורים של העולם הזה. להילולת…

תחילת תהליך הריפוי
רבינו הקדוש מלמד אותנו, שהדרך היחידה לעצור את המעגל הנואש של ירידת הדעת והנפילה לתאוות היא 'להוליד מחדש' את הדעת. לשם כך צריך אדם לזעוק אל ה'. הזעקה מולידה דעת, שבכוחה הוא מתחיל להכיר מחדש…

שובו בנים…
בעוד הגלות מעיקה בשיא אונה, מתעוררת הנפש משקיעתה בביצת הצרות וצועקת לישועת השם - "ותעל שוועתם", כפי שאומרת התורה.. ואותה שוועה של נפשנו - הכפופה תחת עול הגלות - היוצאת מעומקה של הנשמה, היא זו…

גלות הנפש וגאולתה
חמשת הפרשות אותן אנו קוראים בימי השובבי"ם, והאירועים המתוארים בהם על גלות מצרים וגאולת ישראל, הם חמשת השלבים בגאולת הנפש, גאולתו העצמית של כל אחד ואחד מאיתנו, המתחילה בצעקה הפנימית ומתמודדת עם טיעונו של פרעה…

מה מיוחד בשובבי"ם?
ימי השובבי"ם מסוגלים להעלאת הניצוצות הנפולים משום שבימים האלו אנו קוראים את הפרשיות על הירידה למצרים, הניסים שנעשו שם ולבסוף יצאו ברכוש גדול – וכמו כן בזמן הזה כאשר קוראים זאת בתורה, פרשיות אלו מסוגלים…

"מה שהעולם רחוקים מה' יתברך"
"בלי התבודדות", היו אומרים חסידי ברסלב ותיקים, "גם אם יש לו לאדם את הכל; תורה, עבודה, מצוות ומעשים טובים – חסרה לו הנקודה הפנימית: ישוב הדעת, והרי הוא דומה כעיגול, אשר בתוכו כתוב 'מבולבל', וסביבו…

החפץ חיים והתבודדות
"כל הצרות הרבות הבאות עלינו, שאיננו ניצלים מהן, המה מפני שאין אנו צועקים ומרבים בתפילה עליהן, כי לו התפללנו ושפכנו שיח לפני הקב"ה, בודאי לא ישובו תפילותינו ובקשותינו ריקם ... כמה פעמים ביום צריך לשפוך…

המטרה והאמצעי
המטרה והאמצעי: אדם נתקל בבעיה או בצרה, חלילה. הוא מנסה לפתור אותה וכאשר הוא נכשל - הוא מתפלל. האם אכן כך אמור להיות? האם מטרת התפילה היא לפתור בעיות ולסדר צרות או שמא להיפך: מטרת…

ר' הלל צייטלין: עתידה של ברסלב
הלל צייטלין במאמר מרתק: מהו חסיד ברסלב, מיהו רבי נחמן מברסלב, והאם תתקיים דרכו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב גם בעתיד. מסמך מדהים ומרתק.

"וצדיק באמונתו יחיה"
אמונתם ומסירות נפשם של חסידי ברסלב לקיים את עצות רבינו הקדוש וללכת בדרכו – דרך של ביטול ואמונה מוחלטים לבורא עולם, באה לידי ביטוי ב"קיבוץ" אליו התקבצו חסידי ברסלב בוורשא הבוערת בלהבות מלחמת העולם השניה.

כשהתלמיד מחזק את הרב
עיון קל במכתב הראשון ממכתבי רבי נתן (עלים לתרופה), אותו שלח רבי נתן לרבינו, בתשובה על מכתב מרבינו לאנ"ש, בו תיאר את קשייו העצומים, וביקש מתלמידיו שיזכרו מה שעשה רבינו עבורם (ברוחניות) ושיתפללו עבורו.

לגור מחוץ לישוב
מה, בעצם, הופך מקום לישוב? אם כמה אנשים עושים מדורה באיזה הר ונמצאים שם שבוע זה עוד לא ישוב. ישוב זה מקום שגרים בו באופן קבוע, ויש לו את החוקים והכללים שלו. יש לבוש וצורת…

פרקים: מגילת סתרים
במדור "פרקים", נספר מדי פעם על פרשיה או דמות בתולדות חסידות ברסלב, על מנת להעשיר את הידע בתולדות החסידות ובתולדות אנ"ש. הפעם נעסוק ב"מגילת סתרים" שגילה רבינו הקדוש, ובה סיפר את אשר יקרה באחרית הימים.…