האמן בכוחות עצמך
ג׳ בסיון תשע״ט
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול זה מעל דרכו, הוא בא לידי מצב גרוע מזה, לידי עצבות ומרה שחורה, אם לא התגבר האדם גם על מצב רע זה, הוא בא לידי מצב הנפש הגרוע שבגרועים – לידי הייאוש.
במכמורת, שתחילתה: ספיקות בכוחה של האמונה והתפילה, אמצעיתה: עצבות, וסופה: ייאוש, נופלים פעמים רבות דווקא אנשים חדי תבונה ודקי הרגשה, אלה שמים לב לדרכי עצמם ולמנהגי עצמם, חושבים חשבונו של עולם ורואים את כל חטאותיהם, חולשותיהם ופגמיהם, רואים את הכוחות הגדולים של העולם ההומה ורועש מסביב ואת רפיונו של קול הדממה הדקה שבתוכם, רואים ומבינים ומרגישים הם מה רבים הם הפגמים שאדם פוגם במחשבותיו ובמעשיו הלא טובים, ומה קצרה ידו לתקן את כל אלה, ומה גם להיטהר ולהתקדש, והם אומרים לנפשם: למי ולמה אנו עמלים? אם נעבוד את ה' ואם לא נעבוד, אם נרבה תפילה ואם לא נרבה, בין כך ובין כך אנו אובדים… ומה בצע בדמינו, שאנו ממעטים בתורתנו, בתפילתנו ובצידקתנו? נלך וניהנה מן העולם, כמו שעושים כל בני חילוף, ואם גם בזה קצה נפשנו, נרד דומה בלי דעת וחשבון.
מלחמת חורמה
על כן מלחמה גדולה לרביה"ק עם כל מיני הרהורים של ספיקות וחולשת הדעת, מעמיק הוא עד היסוד במצבי הנפש של האדם השואף לשלימות אלוקית, והוא מגלה קודם כל, שמצבי ספיקות, ירידות, נפילות, בהכרח שיעברו על כל החפץ להיכנס לפני ולפנים, על כל אדם, שאיננו מסתפק בהרגלים מקובלים והשפעת הסביבה, כי אם הולך בדרכו הוא לאלוקים, מבקש נקודת נפשו וחפץ להאירה באור ממרום המיוחד לה.
אוהב היה רבינו הק' לספר וביחוד לתלמידו הגדול ר' נתן, כי "שבעת המימות" עברו גם על נפשו, אלא שהוא התגבר עליהם בעוצמת כיסופיו וגעגועיו לאלוקים חיים ובדעתו הברורה, שכל אלו אינם אלא נסיונות שבהם מנסים את האדם אם חפץ הוא באמת ובתמים להשתחרר מכבלי העולם החולף ולצאת כשמש בגבורתו לקראת הקדושה האלוקית.
"כל תפילותיו" כותב ר' נתן על רבינו הק', היו, שיזכה להתקרב להשי"ת, והיו לו טענות גדולות להשי"ת על זה, ואף על פי כן נדמה לו תמיד, שאין מסתכלין עליו כלל, ואין שומעין לו כלל, רק אדרבה, נדמה לו, שמרחיקין אותו מעבודתו ית' בכל מיני הרחקות וכאילו אין רוצים בו כלל וכלל, כי היה רואה שחולפין ועוברין כמה ימים ושנים ועדיין הוא רחוק מאוד מהשי"ת, ולא זכה עדיין לשום התקרבות, אעפ"כ היה מחזק עצמו מאוד מאוד ולא הניח את מקומו, וכמה פעמים היה נחלש בדעתו מחמת שראה שהוא מתפלל ומעתיר ומפציר שיתקרב להשי"ת ואין משגיחין בו כלל, ולא היה מדבר עוד כל כך בינו לבין קונו איזה ימים, ואחר כך נזכר והתבייש על שהירהר אחר מידותיו ית', כי בוודאי השי"ת הוא חנון ורחום וכו', ובוודאי הוא רוצה לקרבו וכו', וחזר והתחזק והתחיל שוב לדבר ולהעתיר ולדבר לפני השי"ת כנ"ל, וכן היה כמה פעמים.
האמן בעצמך
"צריכין" – מלמדינו רביה"ק – להתחזק מאוד באמונה שלימה, להאמין בעצמו שיש לו כוח לפעול כל דבר בתפילתו ושיחתו בינו לבין קונו, כי יש כמה חלישות הדעת בענין זה, כאשר כל אחד יודע בנפשו.
ולפעמים יכול הבעל דבר להחליש דעת האדם: אבותיך ורבותיך פעלו הרבה בתפילתם, אבל איש גרוע כמוך, איך אפשר שתפעל בתפילתך? אבל באמת לא כן הוא, כי השם ית' שומע תפילת כל פה, ויש כוח בכל אחד ואחד מישראל לפעול בקשתו ברחמים אצלו ית', אם יתפלל אליו באמת.
וכן כותב ר' נתן לבנו ר' יצחק, "חזק בני" חזק לילך בדרך הזה, לדבר הכיסופים שלך בכל יום בפה, ותכריח עצמך לזה, ותאמין, שאיך שהוא גם הדיבורים שלך יקרים מאוד בעיני השם יתברך, כי הוא ברחמיו מתאווה גם לתפילתך, כי כל העולמות, עם כל עבודתם הגדולה, שעובדים אותו ית', באימה ויראה תמיד, אינם עולים אצלו יתברך כלל כנגד שיחה אחת ותפילה אחת של בן אדם בזה העולם השפל, ואם האדם נמוך מאוד, על ידי מעשיו שאינם עולים יפה- אדרבה! כשהוא מפרש שיחתו לפניו ית', ועובד איזה עבודה, יקר הוא בעיניו יותר ויותר, כי זה עיקר כבודו ית', כשהרחוקים מאוד נמשכים לעבודתו יתברך.
הבו נא נצא בעקבותיהם של אבותינו במצרים שגם בשיאה של הגלות תחת עולה הקשה של ממלכת מצרים עדיין לא נתייאשו מהתפילה והזעקה, "ותעל שוועתם אל האלוקים"..
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…

הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.