דיני בין המצרים (ב)
י״ז בסיון תשע״ט
המשך הלכות ודינים הנוגעים לימי בין המצרים – שלשת השבועות שבין צום י"ז בתמוז לצום תשעה באב, והלכות תשעת הימים שבין ר"ח אב לתשעה באב (לשיטת האשכנזים) או "שבוע שחל בו" תשעה באב לשיטת הספרדים. (הלכה)
לחץ כאן לחלק הראשון: הלכות בין המצרים
א.
להסתפר שיער הראש והזקן לפי דעת השו"ע מותר עד שבוע שחל בו, ולדעת הרמ"א אסור מי"ז בתמוז[1], והאיסור הוא גם לספר את הקטנים[2], אלא שכתב המשנה ברורה[3] שמותר לספרם עד שבוע שחל בו, והמנהג כיום להחמיר גם בקטנים מי"ז בתמוז.
את השפם מותר לספר[4], וכן שאר שערות הגוף חוץ מהראש והזקן מותר ולא אסרו בזה.
כתב המשנ"ב[5] שאיסור תספורת הוא גם לנשים וכתב שמותר לאשה לספר שערותיה אף בתשעת הימים ובשבוע שחל בו, משום צניעות, וזה נוגע הן לנשואה והן לרווקה אם סיבת התספורת היא משום צניעות, אבל אם כוונתה ליופי אסור.
כתב המשנ"ב שמותר לסרק כל שיער הגוף בכל תשעת הימים ואף בתשעה באב.
ב.
כתב השו"ע[6] שטוב להימנע מלברך שהחיינו על פרי או על מלבוש בימי בין המצרים, וידחה אכילת הפרי ושימוש הבגד עד אחר תשעה באב, ורק במצוה עוברת, כמו ברית מילה או פדיון הבן יברך, ואפילו בתשעה באב מברך שהחיינו על מילה, והוסיף הרמ"א[7] שבמקרה שלא יוכל להשיג את הפרי אחר תשעה באב, מותר לברך שהחיינו בימי בין המצרים, והמשנ"ב[8] הביא שלפי דעת הרבה אחרונים מותר לברך שהחיינו גם ביום חול, ולכן הכריע שבשבתות מותר לברך שהחיינו, וכתב ב'שער הציון'[9] שראש חודש אב דינו כשבת שמותר לברך שהחיינו. כתב המשנ"ב[10] שחולה שהפרי יחזקו וכן מעוברת או יולדת מותר להם לאכול פרי חדש ולא יברכו שהחיינו.
מי שנולדה לו בת מותר לו לברך שהחיינו גם בתשעת הימים, וכמו כן מותר למי שרואה את חבירו לאחר זמן לברך שהחיינו[11].
ג.
טעמן של השיטות השוללות ברכת שהחיינו על דברים חדשים וכדומה, הוא מפני שאין מתאים לברך שאנו שמחים שהגענו לזמן זה כשבפועל הוא זמן צער ואבילות,[12] ולכן דווקא שהחיינו הם אוסרים, אבל שאר ברכות, אף של שמחה, ודאי שמותר, ולכן ברכת הטוב והמטיב מותר לברך[13], ופשוט שאם נולד בן שמברכים הטוב והמטיב, אלא שאף בבגדים וכלים וכד' למי שנשוי והם לשימוש כל המשפחה שאז אינו מברך שהחיינו אלא הטוב והמטיב, וזה מותר אפילו בתשעת הימים רק שאין מחדשים דברים מסויימים אז וכמו שיתבאר בדיני תשעת הימים.
ד.
אין שום איסור לחדש ולקנות דברים המשמחים ביותר בשלושת השבועות, ומותר לקנות רכב ודירה וביגוד אפילו היקר ביותר, והענין היחיד הוא שלא לברך שהחיינו, ולכן יכול לקנות ולהתחיל להשתמש במה שקנה לאחר תשעה באב או לקנות ולברך שהחיינו בשבת. ורכב או דירה או דברים שכל המשפחה משתמשת שבכל מקרה אין מברכים כלל שהחיינו רק הטוב והמטיב ודאי שמותר, וכמו כן אלו הנוהגים לעולם לא לברך שהחיינו על חידוש בגד, שמותרים לחדש, ולכן מותר אף להיכנס לגור בדירה חדשה בימים אלו.
ה.
וכן אין איסור לשמוח על ידי טיולים או הליכה בריכה או לים, ויש שנהגו שמי שלא הלך לים לפני שלושת השבועות אינו מתחיל ללכת בבין המצרים ורק מי שכבר הלך פעם אחת קודם לכן מותר לו אף בבין המצרים, וכתב 'שבט הלוי' שאין לזה שום מקור ואינו מנהג המחייב, ורקשיש להיזהר בימים אלו שהסכנה מצויה ולא ראוי ללכת במקום סכנה, לכן ישנם המשתדלים אם אפשר שלא לעשות ניתוחים וטיפולים מסוכנים בימים אלו,
[1] סי' תקנ"א שו"ע סעי' ג' ורמ"א סעי' ד'.
[2] שו"ע סי' תקנ"א סעי' י"ד.
[3] ס"ק פ"ב.
[4] שו"ע סי' תקנ"א סעי' י"ג.
[5] משנ"ב סי' תקנ"א ס"ק ע"ט.
[6] שו"ע סי' תקנ"א סעי' י"ז.
[7] שם.
[8] ס"ק צ"ח.
[9] ס"ק צ"ט.
[10] ס"ק צ"ט.
[11] פסקי תשו' בשם הפוסקים.
[12] משנ"ב ס"ק צ"ח.
[13] סידור יעב"ץ ובשערי תשובה סי' זה סעי' ז'.
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…

הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.