גם בלי להבין – פרשת קורח
כ״ח בסיון תשע״ט
קורח, אומר רבי נתן, ניסה להכפיף את התורה, את המצוות, לגבולות שכלו המצומצם, ומתוך כך, שלל את מה שאינו מבין. ואם בכלליות המצוות יכול היה אולי למצוא איזה טעם שיתיישב על דעתו, הרי שבפרטי המצוות כשל כח ההגיון, כי באמת, לפי שכל מגושם אם "טלית שכולה תכלת אין פוטרת עצמה ארבע חוטין פוטרות אותה?"
לסמוך על השכל
"באתי פעם לאבי (רבי נחמן מטולטשין)", סיפר רבי אברהם בן רבי נחמן חזן, "ואמרתי לו שאני מבין בשכלי מדוע שלל רבינו את ההליכה לרופאים".
"אם על הבנת שכלך אתה סומך," השיב לו אביו, "הרי שמחר, כאשר תתהפך מחשבתך ושוב לא תבין זאת, לא תקיים את דבריו…"
קרח, בעת מחלוקתו על משה רבינו, בא ושאל שאלה: טלית שכולה תכלת חייבת בציצית? כאשר השיב לו משה בחיוב, לעג לו קורח: אם חוט אחד של תכלת פוטר טלית שעשויה ממין אחר, טלית שכולה תכלת אינה פוטרת את עצמה?
קורח, מעידים חז"ל, פיקח היה. מה גרם לו, אם כן, לטעות טעות חמורה כל כך, שהביאה אותו ואת תומכיו לאבדון מוחלט? איזה קו מחשבה הוביל אותו אל אותו מדרון חלקלק שסופו "ותפתח הארץ את פיה ותבלע אותם"?
במעשה מחכם ותם בסיפורי מעשיות, מתאר רבינו את תהליך המחשבה שהוביל את החכם לכפור בקיומו של המלך. היה זה תהליך מחשבתי, כמעט לוגי, שתחילתו ב"מדוע שהמלך הגדול כל כך ישלח לקרוא לי, אני הקטן והשפל", וסופו ב"הסכימו וגזרו שבוודאי אין מלך בעולם".
קורח ניסה להכפיף את התורה לגבולות השכל
קורח, שאפיקורס היה (ירושלמי, סנהדרין) אומר רבי נתן, צעד באותו משעול. הוא ניסה להכפיף את התורה, את המצוות, לגבולות שכלו המצומצם, ומתוך כך, לשלול את מה שאינו מבין. ואם בכלליות המצוות יכול היה אולי למצוא איזה טעם שיתיישב על דעתו, הרי שבפרטי המצוות כשל כח ההגיון, כי באמת, לפי שכל מגושם אם "טלית שכולה תכלת אין פוטרת עצמה ארבע חוטין פוטרות אותה?"
וזו דרכם של אפיקורסים. כי "בכלליות המצוות יכולין לתת איזה טעם של שטות והבל, אבל בפרטי המצווה מזה שיניהם קהות ואינם יכולים למצוא בהם טעם", ומשאינם יכולים לתת בהם טעם מתקבל על דעתם, ואינם מאמינים שבכל מצוה יש סודות עליונים, שלפיהם צריך לקיים את המצוות כמו שהם, כמו שציווה ה' את משה בתורתו דווקא (שאז גם אם מנסים להבין טעם המצוה ולא מצליחים – עדיין מצוות ה' היא, גם אם איננו מבינים מה ומדוע), אז נופלים אל אותו שאול תחתית, הכפירה הגמורה, המוחלטת, שכל באיה לא ישובון.
כי זאת חוקת התורה – גזירה היא לפניך, ואין לך רשות להרהר אחריה.
גולשים צפו גם ב:

תפילה לזכות להגיע לציון
חוברה על ידי הרה"ח רבי יצחק ברייטער זצ"ל, הי"ד, בתקופה שבה לא ניתן היה להגיע לציון. כעת, בעקבות מגיפת הקורונה שסגרה את הגבולות בין המדינות, הפכה התפילה הזו שוב לרלוונטית...

צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.

סוף סוף באומן…
מי בכל זאת עקבו אחר הספינה וניסו לנצל כל פירצה אפשרית בכדי להסתנן לתוכה? היו אלו שני אברכים צעירים מירושלים, הלא הם מיודענו רבי אברהם יעקב גולדרייך וחברו המושבע רבי שמואל שפירא...

ספירת העומר
תולדותיו של כל אדם מישראל הם בבואה של תולדות עם ישראל מאז היותו לגוי. אם כן, פסח וספירת העומר אינם רק "זכר" ליציאת מצרים, אלא ענינו הפרטי של כל יחיד: לזכות ולצאת "מגלות מצרים שהוא…

להרגיש שייך
מי לא משתוקק לחוש רצוי ומועיל, להשתייך למקום טוב ומיוחד? כשהתחושה הזו דועכת, אנו עלולים להיות אבדים לנצח. ואז באה החיות החדשה: אני קיים, אני יחודי – וחלק ממניין יחודי. המספר האישי שלה, הוא זה…

וספרתם לכם – לעצמכם
תקופת "ספירת העומר" היא תקופה של היטהרות והתעלות – את זה כולנו יודעים. בכל יום ויום עולים משער לשער, ומתקנים עוד משהו פגום. הבעיה היא רק, שחלק גדול מאתנו מרגישים מחוץ לסיפור...

אתה עוד תזכה!
כולנו צועדים בדרך ארוכה מאוד שאת סופה קשה לחזות. הסכנה הגדולה ביותר היא שבעיצומו של מסע נתייאש וזהו. לכן, כל כך חשובה לנו ההבטחה 'אתה עוד תזכה' ואם נזכור זאת, ולא נתייאש, הרי שללא ספק…

סיפור התקרבות: רבי שמואל שפירא
לקראת יום היארצייט של הרה"ח ר' שמואל שפירא שחל ביום שביעי של פסח, נביא הפעם את סיפור התקרבותו לאורו של רביה"ק.