ברית מחתרתית באומן…
א׳ באדר תש״פ
"לפני הברית רצה המוהל לקשור את ידיו של הגר, כדי למנוע תקלה חלילה, אך הלה סירב בתוקף, באמרו: "גיבור חזק אני, גם בגופי וגם ברוחי, כל כך הרבה זמן חיכיתי ליום הזה, אל דאגה, לא אזוז ממקומי!"…"
הברית המחתרתית באומן
גנרל בכיר בצבא הרוסי היה האיש, הצלחות רבות קצר בשדות הקרב במשך השנים הרבות בהם פיקד על מאות ואלפי חיילים, מה שהקנה לו מעמד נערץ אצל תושבי העיר אומן, הגויים כמובן, כי היהודים לא הכירו אותו וגם הוא בקושי הכיר מקצת מהם.
כאשר הגיע לגיל פרישה מהצבא הוא פנה למחקר ומדע, עזב את ביתו הנעים ונדד לאוניברסיטאות שונות בארצות רחוקות, כאשר בבית באומן נמצאים בני משפחתו, ניזונים ממכתביו המרתקים, בהם הוא מספר להם על התקדמויותיו בעולם המדע.
המכתב שהגיע באותו יום גורלי לא היה נראה שונה מכל שאר המכתבים שהגיעו ממנו חדשים לבקרים, אך בני המשפחה הוכו בהלם וזעזוע למקרא דבריו החודרים, וכך כתב להם:
"משפחתי היקרה! כעת הנני מגלה לכם כי כל המחקרים שביצעתי בשנים האחרונות, הובילו אותי למסקנה אחת ויחידה: הדת היהודית היא האמיתית, משה אמת ותורתו אמת! אני עצמי כבר זקנתי, גם העבר הצבאי אינו מאפשר לי לעשות את הצעד הנועז, אבל עבורכם העולם רק התחיל, הנני מפציר בכם שתפנו בהקדם ליהודים ותצטרפו לעם ישראל בגיור כדת וכדין!!!"
האשה וחלק ניכר מהילדים הבוגרים קיימו את בקשתו תיכף ומיד, הם פנו לרבני אומן והתגיירו בזה אחר זה, כשהם מקבלים עליהם את שמירת התורה והמצוות בחשק רב ובהתלהבות. ביתם הפך לבית יהודי וברסלבאי כשר למהדרין, עד כדי כך שרבנים ידועי-שם בחרו בשעתו להתארח אצלם בבואם לביקור באומן. בין הבנים ניתן גם לציין את מיכאל הגר, או כפי שחסידי ברסלב כינוהו: "מיכל דער גר", שמאוחר יותר נטל חלק נכבד בהצלת מקום הציון הקדוש, כאשר קנה את השטח ובנה את הבית באופן שהציון ינצל מכל סכנה.
אולם אחד הבנים לא הצליח להתגבר על הקשיים, לא התגייר יחד עם אחיו ומשפחתו ונשאר מאחור כגוי גמור. בינתיים פרצה מלחמת העולם השניה, העם היהודי נרדף על נפשו, החיה הנאצית הגיעה עד לאומן, כשתושביה היהודים נמלטים מזרחה לאיזורים הרחוקים. עם תום המלחמה שבו יהודים מעטים לביתם שבאומן, שבורים ורצוצים, אחד מעיר ושנים ממשפחה, שרידים מוצלים מאש.
דווקא בשעה קשה זו החליט אותו גוי שכעת הגיע הזמן לקיים את צוואת אביו ולהתגייר – – –
הפעם היתה זו כבר פעולה מסוכנת עד למאד, השלטון הקומוניסטי הקשיח את עריצותו בכל הקשור לחיים היהודיים, כאשר אחת מהמצוות שנאסרו בתכלית היתה ברית מילה, ולא משנה אם מדובר בתינוק בן שמונת ימים או אדם מבוגר הרוצה להתגייר כדת משה וישראל.
אולם דווקא המניעות הגבירו את החשק. במאמצים רבים הצליח להשיג מוהל שיסכים לבצע את הברית, בשני תנאים אשר בלעדם הוא אינו מגיע כלל ועיקר: א) הברית תתקיים בדירת מסתור עם פתחי מילוט מתאימים, על כל צרה שלא תבוא. ב) אם יגיעו אנשי הק.ג.ב. אפילו תוך כדי עריכת הברית, הנימול מסכים כי המוהל יכול להמלט בכל שלב שהוא, ללא שום מחוייבות להשלמת הברית. אימתה של מלכות הרשע היתה כל כך חזקה ומוחשית, עד שגם המוהל, שהיה ירא שמים מרבים נאלץ להציב תנאים דרקוניים שכאלו. לצד כל זאת הדגיש המוהל כי אם ח"ו תהיה הסתבכות רפואית, שלא יעיזו לגשת לרופא, שכן ההוא עלול לשלוח את הפציינט היישר לסיביר…
יום הברית הגיע, מנין חסידי ברסלב נקבצו בדירת המסתור ביחד עם המוהל והנימול. החסיד רבי יצחק גלבך, שהיה אז אברך לאחר חתונתו, הוא זה שנבחר כ'סייר' שהסתובב בחוץ, בולש אחר כל תנועה חשודה.
לפני הברית רצה המוהל לקשור את ידיו של הגר, כדי למנוע תקלה חלילה, אך הלה סירב בתוקף, באמרו: "גיבור חזק אני, גם בגופי וגם ברוחי, כל כך הרבה זמן חיכיתי ליום הזה, אל דאגה, לא אזוז ממקומי!!!"
במשך כל הברית לא נע ולא זע גר-הצדק, רק לאחר שווידא כי הברית הסתיים הוא הוציא מכיס חולצתו בקבוק 'משקה' לשם עריכת 'לחיים'… המוהל נרתע מיד והזהירו שהאלכוהול עלול להמריץ את זרם הדם, אולם הנימול לא נכנע, "כל הרבה זמן חיכיתי ליום הזה" הוא אומר, טועם מעט מן המשקה ומכבד את כל הנוכחים בלגימה המקרבת את הלבבות.
התהליך הרפואי לא היה פשוט כלל, זמן רב אחרי הברית עדיין סבל הגר ייסורים ומכאובים, בעוד כולו מאושר ושמח על שזכה סוף סוף להתגייר ולהצטרף לבניו של הקדוש ברוך הוא.
(מפי בנו ר' אליעזר גלבך הי"ו)
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…