בענין ההתבודדות…
כ׳ באדר א׳ תשע״ט
למה צריך לבקש מהשי"ת הרבה פעמים, ולהרבות בדיבורים כדבר איש אל רעהו, מאחר שכבר ספרתי להשם פעם אחת, והוא כבר יודע מה אני צריך? ● למה בכל זאת כתוב בספרים שאסור להרבות ולהתעקש יותר מדי בתפילה? ● לפעמים אני רוצה להודות לה' על ישועות, אך יש לי בושה להודות לו על על דבר קטן כזה.
למה צריך לבקש מהשי"ת הרבה פעמים, ולהרבות בדיבורים כדבר איש אל רעהו, מאחר שכבר ספרתי להשם פעם אחת, והוא כבר יודע מה אני צריך?
אתה יכול לשאול שאלה חזקה יותר. בשביל מה צריך בכלל להתפלל, הרי ה' יודע את כל הבעיות, ולא רק שהוא יודע, הוא בעצמו עשה לנו אותם. והתשובה לכך ידועה, השי"ת רוצה שנתפלל, כיון שהתפילה עושה כלי לקבל את השפע.
ונבאר: ה' ברא את העולם בשביל שנכיר בו שהוא המלך, והכל ממנו. ולכן אנו נקלעים לפעמים למצבים לא נעימים, רק בשביל שנכיר שרק הוא יכול לעזור ולהושיע אותנו. וזה בעצם מה שהוא רוצה, שנבוא אליו בהכנעה, מתוך הכרה ברחמנותו שכל העזרה יכול לבוא רק על ידו.
כאשר אנו מכירים בו, אזי אנו נעשים כלים ראויים לקבל את השפע, אפילו אם מצד מעשנו אין אנו ראויים כל כך.
וכיצד יכולים אנו להכיר אותו? הדרך להכירו הוא לפי כלי המושג והדמיון שיש לנו בעולם הזה. ולדוגמא, אם אומרים לנו שצריך לאהוב את ה', אנו יכולים להבין זאת רק לפי המושגים שלנו במידת אהבה של תאוות עולם הזה, שם אנו רואים מהו רצון והשתוקקות, וכך אנו יכולים להבין מה אמורים להרגיש באהבת ה', וכן בענין הפחד והיראה וכדומה.
וכמו כן, הדרך להתקשר לה' ולחזק את מידת הבטחון ותחושת האמונה בו, הוא דווקא על ידי זה שאנו פונים אליו ומדברים בפה, כי כך הוא המציאות, שהפה והדיבור הוא יוצר קשר ומחבר. ולכן על ידי תפילה ובקשה בפה יש לנו כלי לקבל את הישועה, כי הכלי הוא עצם הקשר וההרגשה שאנו יודעים שרק אצלו אפשר להוושע.
ובזה תבין למה ה' רוצה ומחכה שנבקש ממנו שוב ושוב, ונרבה בדיבורים סביב הענין שאנו מבקשים כדבר איש אל רעהו. כל זה כדי לבנות כלי מתוקן יותר של קשר, השי"ת רוצה שנהיה תלויים בו, שנדע שבלעדו אי אפשר להסתדר, וככל שמרבים להפציר בו, ולא הולכים לחפש ישועה ממקום אחר, כך אנו יותר מחזקים את הבטחון בו.
וזה הענין שרבינו כל כך הקפיד שנקבע זמן לשבת מול ה' ולדבר עמו כדבר איש אל רעהו, ולא רק כמה בקשות בתפילת שמע קולנו. כי עיקר הרעיון הוא לפתוח קשר אמיתי עם ה', לספר לו כל אשר עם לבבנו, להביא אליו את כל מה שכואב לנו באמת בלי להסתיר תחושות לא נעימות וכדומה, אפילו בקשות קטנוניות, כי בזה אנו מחזקים את מלכותו להבין שאין עוד מלבדו, ואפילו דבר קטן אי אפשר להסתדר בלעדו.
למה בכל זאת כתוב בספרים שאסור להרבות ולהתעקש יותר מדי בתפילה?
היות ועיקר התפילה היא לחזק את האמונה, לכן צריך לראות להתפלל מתוך אמונה והכנעה, מתוך הזכרון שה' רחמן מאוד ורוצה לעזור אפילו שלא מגיע לנו.
וכאשר אדם מתפלל מתוך הרגשה שמגיע לו כל מה שהוא מבקש, וכאילו ה' חייב לתת לו הכל, ויש לו טענות למה ה' לא נותן לו, אזי אדרבא הוא מרחיק מעצמו את הכלי, ובתפילה זו צריכים להרפות, ועל זה אמר רביז"ל "התבודדות שאינה ראויה מביאה לידי כעס" (ספר המידות).
וכל מה שהצדיקים פעלו בתפילתם היה לא מעצם התפילה, אלא בעיקר ע"י האמונה בה' שהיה להם בשעת תפילתם, ולכן פעלו ישועות. וכל יהודי שידע סוד זה, יוכל לפעול בעצמו ישועות גדולות למעלה מהטבע כגדולי הצדיקים, וכמו שיעיד כל יהודי שזוכה להיות קבוע קצת זמן בהתבודדות יום יום.
לפעמים אני רוצה להודות לה' על ישועות, אך יש לי בושה להודות לו על על דבר קטן כזה.
אם תלך בהרגשה זו, תוכל למחוק את כל הסידור ח"ו. כי גם בפסוקי דזמרה אתה משבח את ה' על דברים קטנים כביכול לעומת כל העולמות העליונים, ואיך אתה מעיז להודות לו על הגשם ועל ההרים לעומת האור אין סוף שלו בעצמו.
אך זהו החסד הגדול מאת ה', שהוא רוצה שנכיר אותו דווקא לפי כלי המושגים והדמיון שלנו. ולכן הוא כל כך בוחר בשירי זמרה שנזמר ונשבח אותו לפי מה שאנו מכירים אותו בעולם הזה, עננים, גשם, הרים וגבעות, חיות ובהמות וכו'. (עפ"י ליקו"מ סי' ט"ו, סי' ח' תנינא ועוד) ומשום כך, השי"ת רוצה שתודה לו בפרטיות דווקא על דברים קטנים ביותר שראית בהם ישועה, כי בהם אתה מתחבר אליו באמת מהמקום שלך, אפילו שיש לך דברים גדולים בהרבה להודות.
וזה האור שמתגלה בחנוכה, להודות דווקא על הרחבות קטנטנות שה' עושה עמנו, כך נזכה לצאת מחושך לאור.
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…

הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.