בן המלך החולה
כ״ו בניסן תשע״ט
אף על פי שלכאורה נראה שרוב הרוחניות שמשפיע עלינו רבינו הולכת לאיבוד חס ושלום, אף על פי כן, ריח טוב קולט, וברבות הימים, אולי נזכה לקלוט איזה טיפה יקרה ונפלאה לתוך פינו ופנימיותנו, עד שעל ידי זה אולי יש תקוה שנזכה לרפואתינו הרוחנית השלימה ברוחניות
משל…
מעשה בבן מלך אחד שהיה יחיד לאביו ולאמו. מפונק היה הבן והוריו לא חסכו ממנו שום תענוג ושעשוע שבעולם. ממון רב מסרו בידו, והוא הלך ושוטט בעולם, עשה ככל העולה על רוחו, זלל בשר, סבא יין, ומילא כריסו במעדנים ומגדנות לרוב.
מתוך פינוקו, לא חש בן המלך בחולי כבד הממשמש ובא עליו בעקבות אכילתו היתירה, שתייתו המרובה ומילוי שאר תאוותיו המוגזמות, משום שקוע היה מאד ברדיפת התענוגות ולא שם לב לגופו ההולך ומדרדר.
עד כי באחד הימים, כאשר היה בארמון אביו, נפל על הארץ מתעלף, וכל גופו רועד מקור וחום יחדיו. המלך והמלכה שהוזעקו אליו נחרדו למראה עיניהם וציוו על רופאיהם להצילו. עד מהרה עוררוהו הרופאים מעלפונו והניחוהו על המטה אולם מצבו הלך והחמיר משעה לשעה. עמלו הרופאים להתחקות אחר סיבת התמוטטותו, וימצאו את כל גופו במצב נורא: מכף רגל ועד ראש כולי מלא חולי. מצבו היה כה גרוע, עד שהרופאים התייאשו מלמצוא תרופה למחלתו.
גדולי הרופאים שבממלכה שהוזעקו על ידי המלך, אף הם משכו ידיהם ביאוש וטענו כי לא ניתן לרפאותו. צער הוריו, המלך והמלכה, ויגונם היה עמוק מאוד והם שקעו ביאוש.
השמועה על מחלת בן המלך התפשטה ועשתה לה כנפיים עד שהגיעה לרופא אחד, מומחה מאוד, שהזדרז מייד ונסע לארמון המלך. פרץ המלך בבכי והתחנן לפניו שישתדל וינסה לרפא את בנו, החולה האנוש.
הלך הרופא לראות את החולה, ולאחר שבדקו בדיקה יסודית, אמר לאביו, המלך: אכן. קשה רפואתו מאוד וכמעט שאינה מציאותית. אולם, נותרה עוד תרופה אחת לנסות ויש סיכוי שהיא תעזור. אבל – המשיך הרופא – איני יודע אם להציע לך את התרופה, שכן קשה מאוד לבצעה".
"אמור!", קפץ המלך: "אין דבר בעולם שיקשה עלי לעשותו עבור רפואת בני!" בפנים עגומות ענה הרופא: "אמת היא, כי בנך חולה כל כך עד שאי אפשר כבר לתת לו שום תרופה. אולם, ישנן תרופות מסוימות, שכמות קטנה מהן עולה סכומי עתק, ומהתרופות האלה צריך לקנות חביות שלמות ולשפוך על בנך. מובן, אמנם, שכל הכמות הזו תאבד, אולם בכל זאת גופו יתחזק קצת, מה גם שיתכן שמעט מתוך מה שישפכו עליו יכנס גם לפיו משהו – ועל ידי זה אולי גם תהיה לו רפואה.
אורו עיני המלך, ומיד הזעיק את עבדיו, מסר בידם הון תועפות וציווה עליהם לקנות את התרופות היקרות עליהן המליץ הרופא. לא עבר זמן רב ודליים רבים מאותו הרכב רפואי יקר נשפכו על בן המלך שאמנם הלך והחלים מרגע לרגע עד שנרפא כליל.
* * *
…ונמשל
כזו, ועוד יותר, אנושה היא מחלת הנפש הרוחנית של בני הדורות האחרונים. תאוות, גשמיות ובלבולים לרוב פוגעים בכל נשמה ומשחיתים אותה עד תום. והמלך – הקב"ה, מצטער על בניו אהוביו מאד, ובוכה עליה כביכול ואילו הבנים שוקעים יותר ויותר בחליים, כשרופאי הנשמות – הצדיקים כמעט ונואשים מלהושיעם ישועה רוחנית אמיתית.
ירד אפוא לעולם, הרופא המופלג בחכמתו, הצדיק הגדול רבי נחמן, בדי לרפאות את מחתינו ולהעלות מרפא לפגעינו, נגעי לבבנו ומכאובינו. ותחבולותיו, אף הן, יקרות עד מאד: כל תרופה, כל עצה, כל תורה, כל שיחה וכל סיפור שלו – מאור הגנוז לצדיקים הם. מהם הוא שופך עלינו כמויות עצומות, מהם הוא משפיע עלינו "תורות נפלאות ומעשיות ושיחות נפלאות ונוראות… אף על פי שלכאורה נראה שכמעט הכל הולך לאיבוד חס ושלום, אף על פי כן, ריח טוב קולט, וברבות הימים, אולי נזכה לחטוף מהם איזה טיפה יקרה ונפלאה לתוך פינו ופנימיותנו, עד שעל ידי זה, אולי יש תקוה שנזכה לרפואתינו הרוחנית השלימה ברוחניות (חיי"מ סו"פ מעלת תורתו).
– זוהי שיטתו של רבינו הק', וכך הצליח להחדיר בנו ניצוצות קדושות ונוראות אפילו ולמרות מצבינו הרוחני העגום.
גולשים צפו גם ב:

ואין זה שלי כלל!
"לא להתפעל מהנפילות והירידות הנגלות לעין, אלא לזכור שתמיד פנימיותם נותרת זכה ונקיה ומשתוקקת לבוראה, ומכח זה להשתוקק לצאת מהרפש והבוץ"

הכתר בראש המשיח
זה מה שיביא את הגאולה: אותם יהודים שהיו מוכנים לעבוד את ה', גם כשהרגישו בנפשם שעבודתם היא לחינם חס ושלום; אלו שנשארים תמיד 'איכרים פשוטים' ועובדים את ה' בפשיטות גם כשמשיגים וגם כשלא – הם…

לעבור את הגשר הצר
"וכל אלו הדיבורים האמתיים שכתבתי, הם הם בעצמם הגשר האמתי, שיכולין לעבור עליו אפילו בתהום תחתיות, רק שלא ייפול בדעתו ולא יתפחד כלל, ויבטח ויישען בכוחו של רבינו הקדוש, שגילה כל זה"

מאבק האמונה
כתבה מרתקת על מסירותם של חסידי ברסלב ליהדות בברית המועצות, על הקיבוצים בשנות הזעם ועל הרדיפות שעברו תחת שלטון הקומוניסטים. התפרסמה ב'המודיע' בשנת תש"ך

לא לפחד מהפחד
כאשר מקשרים את הפחד למקור שממנו הוא נשלח, ויודעים שאין זה טבע ומקרה אלא השם יתברך שלח זאת כדי שנתיירא ממנו, הרי שוב אין צורך בהפחדות, והחסדים יכולים להתגלות

ריקודם של "החסידים המתים"
תיאור מרתק, מעטו של הסופר דניאל צ'רני, על ליל שבת אצל חסידי ברסלב בשטיבל הברסלבי ברחוב נובוליפיה בוורשה לפני מלחמת העולם השניה.

הלל צייטלין: עתידה של ברסלב
הלל צייטלין במאמר מרתק: מהו חסיד ברסלב, מיהו רבי נחמן מברסלב, והאם תתקיים דרכו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב גם בעתיד. מסמך מדהים ומרתק.