ביד הלשון…
י״ט בתמוז תשע״ט
כשמשתמשים כראוי במידת הגבורה, ובפרט דרך הדיבור ששורשו כאמור במידה הזו, יש בכך תועלת עצומה. דהיינו כאשר אדם דן ושופט את עצמו על כל דרכיו ומעשיו, אם הם כרצון ה' או חלילה לא כל כך – אזי יכול הוא לשוב ולהתלהב לעבודת ה', כי גם ההתלהבות בעבודת ה' מגיעה מאש הגבורה. (ספירת העומר)
מוות וחיים ביד הלשון
"עיקר הדיבור הם ה'גבורות', כמו שכתוב 'מי מלל גבורות ה" … כמו שכתוב: 'וגבורתך ידברו'… וכשפוגמין בדיבור אז נעשה… מקטרג הגדול שממנו באים כל הקטרוגים והנסיונות… וכל המלשינות והרעות שדוברין על האדם… שהוא חוקר תמיד לעורר דין ולהלשין ולקטרג…
"וכשמעלה את הדיבור לשרשו, היינו לגבורות, ומתחיל לדבר בינו לבין קונו בשלהבת הגבורות ומעורר את עצמו לעבודת השי"ת – אז נכנס אור שורש הגבורות".
(ליקוטי מוהר"ן ח"א לח)
"יהי רצון מלפניך… שבזכות ספירת העומר שספרתי היום יתוקן מה שפגמתי בספירה". בבקשה זו אנחנו מסיימים את הסדר היומי של ספירת העומר.
מהמאמר שבכותרת נוכל לשאוב עומק והבנה בתפילה זו:
שבע הספירות הן שבע תכונות יסודיות שהקב"ה ברא בהם את העולם, שבע המידות: חסד, גבורה, תפארת וכולי.
כמו כן יש גם צירופי מידות, כך שבצד החסד, שהוא נתינה בלי גבול, והגבורה שדורשת דין ללא רחמים, אנחנו מוצאים גם את "הגבורה שבחסד" שהיא ההגבלה לשם הטבה, כמו מניעות ממתק מיותר מילד שמטרתה לחסוך לו כאבי שיניים בעתיד.
כמו כן גם את ה"חסד שבגבורה" שהוא הטבה שמטרתה הגבלה. למשל, נתינת אוכל לבעל חיים כפיתיון במלכודת.
המידות הללו, כמו כל דבר בבריאה, אינן טובות ולא רעות. "מפי עליון לא תצא הרעות והטוב" (איכה ג). הכל תלוי כיצד משתמשים בהן – לטובה או להיפך.
לפיכך, כהכנה לקבלת התורה, עלינו לזכך את כל מידותינו-תכונותינו כדי לתקן את אשר השתמשנו בהן לרעה – ולהפוך אותן לכלי עזר בעבודת ה'.
* * *
רבינו מלמד אותנו כיצד אחת המידות הבסיסיות, מידת הגבורה – יכולה מצד אחד להיות הרסנית ביותר; ומהצד האחר – להיות נחוצה וחיונית.
את העובדה שמידת הגבורה במובן הנמוך שלה, איומה ונוראה היא – לא צריך ללמד אותנו. כל הכעס, המריבות, המחלוקות, הרציחות והמלחמות, הינם שימושים לא נכונים במידה זו. אלא שגם במובן הנעלה יותר, שבו הגבורה משמשת כמידת הדין ועשיית צדק, טמון כוח הרס רב.
שהרי לימדונו חז"ל שבתחילה עלה במחשבת הקב"ה כביכול לברוא את העולם במידת הדין, וכשראה שאין העולם מתקיים בכך, עמד ושיתף עם מידת הדין את מידת הרחמים (ב"ר ס"פ יב).
אפילו מידת הדין שבבית דין של מעלה יכולה לגרום חורבן לעולם, שהרי נאמר: "מי יצדק לפניך בדין?!" (מוסף לימים נוראים).
כך נבין את חומרתו של איסור לשון הרע, שכן כוח הדיבור מושרש מבחינה רוחנית במידת הגבורה, ככתוב: "מי ימלל גבורות ה'" (תהלים קו), וככתוב: "וגבורתך ידברו" (תהלים קמד).
לכן משווה הנביא את הדיבור לאש "הלא כה דברי כאש" (ירמיה כג), שהמוצא פגמים בחברו ומדבר עליו רע, מעורר את כוח הדין שלמעלה, שמביא חורבן והרס לעולם.
לעומת זה, כשמשתמשים כראוי במידת הגבורה, ובפרט דרך הדיבור ששורשו כאמור במידה הזו, יש בכך תועלת עצומה. דהיינו כאשר אדם דן ושופט את עצמו על כל דרכיו ומעשיו, אם הם כרצון ה' או חלילה לא כל כך – אזי יכול הוא לשוב ולהתלהב לעבודת ה', כי גם ההתלהבות בעבודת ה' מגיעה מאש הגבורה.
במקרה זה שהאדם משתמש בכוח הדין והגבורה – לטובה, הוא גם מבטל את התוצאות השליליות של הגבורה, כפי שאמרו חז"ל (ברכות ה ע"ב) ש"אם רואה אדם שייסורים באים עליו, יפשפש במעשיו.
כשמשתמש אדם בגבורה כראוי, להוכיח את עצמו ולשוב בתשובה, הריהו מבטל את הייסורים שהם תוצאה של מידת הדין.
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…

הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.