ביד הלשון…
י״ט בתמוז תשע״ט
כשמשתמשים כראוי במידת הגבורה, ובפרט דרך הדיבור ששורשו כאמור במידה הזו, יש בכך תועלת עצומה. דהיינו כאשר אדם דן ושופט את עצמו על כל דרכיו ומעשיו, אם הם כרצון ה' או חלילה לא כל כך – אזי יכול הוא לשוב ולהתלהב לעבודת ה', כי גם ההתלהבות בעבודת ה' מגיעה מאש הגבורה. (ספירת העומר)
מוות וחיים ביד הלשון
"עיקר הדיבור הם ה'גבורות', כמו שכתוב 'מי מלל גבורות ה" … כמו שכתוב: 'וגבורתך ידברו'… וכשפוגמין בדיבור אז נעשה… מקטרג הגדול שממנו באים כל הקטרוגים והנסיונות… וכל המלשינות והרעות שדוברין על האדם… שהוא חוקר תמיד לעורר דין ולהלשין ולקטרג…
"וכשמעלה את הדיבור לשרשו, היינו לגבורות, ומתחיל לדבר בינו לבין קונו בשלהבת הגבורות ומעורר את עצמו לעבודת השי"ת – אז נכנס אור שורש הגבורות".
(ליקוטי מוהר"ן ח"א לח)
"יהי רצון מלפניך… שבזכות ספירת העומר שספרתי היום יתוקן מה שפגמתי בספירה". בבקשה זו אנחנו מסיימים את הסדר היומי של ספירת העומר.
מהמאמר שבכותרת נוכל לשאוב עומק והבנה בתפילה זו:
שבע הספירות הן שבע תכונות יסודיות שהקב"ה ברא בהם את העולם, שבע המידות: חסד, גבורה, תפארת וכולי.
כמו כן יש גם צירופי מידות, כך שבצד החסד, שהוא נתינה בלי גבול, והגבורה שדורשת דין ללא רחמים, אנחנו מוצאים גם את "הגבורה שבחסד" שהיא ההגבלה לשם הטבה, כמו מניעות ממתק מיותר מילד שמטרתה לחסוך לו כאבי שיניים בעתיד.
כמו כן גם את ה"חסד שבגבורה" שהוא הטבה שמטרתה הגבלה. למשל, נתינת אוכל לבעל חיים כפיתיון במלכודת.
המידות הללו, כמו כל דבר בבריאה, אינן טובות ולא רעות. "מפי עליון לא תצא הרעות והטוב" (איכה ג). הכל תלוי כיצד משתמשים בהן – לטובה או להיפך.
לפיכך, כהכנה לקבלת התורה, עלינו לזכך את כל מידותינו-תכונותינו כדי לתקן את אשר השתמשנו בהן לרעה – ולהפוך אותן לכלי עזר בעבודת ה'.
* * *
רבינו מלמד אותנו כיצד אחת המידות הבסיסיות, מידת הגבורה – יכולה מצד אחד להיות הרסנית ביותר; ומהצד האחר – להיות נחוצה וחיונית.
את העובדה שמידת הגבורה במובן הנמוך שלה, איומה ונוראה היא – לא צריך ללמד אותנו. כל הכעס, המריבות, המחלוקות, הרציחות והמלחמות, הינם שימושים לא נכונים במידה זו. אלא שגם במובן הנעלה יותר, שבו הגבורה משמשת כמידת הדין ועשיית צדק, טמון כוח הרס רב.
שהרי לימדונו חז"ל שבתחילה עלה במחשבת הקב"ה כביכול לברוא את העולם במידת הדין, וכשראה שאין העולם מתקיים בכך, עמד ושיתף עם מידת הדין את מידת הרחמים (ב"ר ס"פ יב).
אפילו מידת הדין שבבית דין של מעלה יכולה לגרום חורבן לעולם, שהרי נאמר: "מי יצדק לפניך בדין?!" (מוסף לימים נוראים).
כך נבין את חומרתו של איסור לשון הרע, שכן כוח הדיבור מושרש מבחינה רוחנית במידת הגבורה, ככתוב: "מי ימלל גבורות ה'" (תהלים קו), וככתוב: "וגבורתך ידברו" (תהלים קמד).
לכן משווה הנביא את הדיבור לאש "הלא כה דברי כאש" (ירמיה כג), שהמוצא פגמים בחברו ומדבר עליו רע, מעורר את כוח הדין שלמעלה, שמביא חורבן והרס לעולם.
לעומת זה, כשמשתמשים כראוי במידת הגבורה, ובפרט דרך הדיבור ששורשו כאמור במידה הזו, יש בכך תועלת עצומה. דהיינו כאשר אדם דן ושופט את עצמו על כל דרכיו ומעשיו, אם הם כרצון ה' או חלילה לא כל כך – אזי יכול הוא לשוב ולהתלהב לעבודת ה', כי גם ההתלהבות בעבודת ה' מגיעה מאש הגבורה.
במקרה זה שהאדם משתמש בכוח הדין והגבורה – לטובה, הוא גם מבטל את התוצאות השליליות של הגבורה, כפי שאמרו חז"ל (ברכות ה ע"ב) ש"אם רואה אדם שייסורים באים עליו, יפשפש במעשיו.
כשמשתמש אדם בגבורה כראוי, להוכיח את עצמו ולשוב בתשובה, הריהו מבטל את הייסורים שהם תוצאה של מידת הדין.
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
כולם יהיו ברסלב
האם כל הצדיקים שחיו אחרי רבי נחמן לא היו צדיקים? האם לעתיד לבוא כולם יהיו ברסלב? האם חובה על כל אדם להתקרב לרבי נחמן ולהיות חסיד ברסלב? תשובות - בפנים
לכו ונחדש המלוכה
זהו סוד ה'בראשית' מיד אחר ירח האיתנים – להתחיל מבראשית, להתחדש לגמרי ולשכוח את כל העבר. כי "אפילו אם עבר האדם מה שעבר, אפילו אם עבר על כל התורה כולה, אף על פי כן אין…
צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.
קירוב רחוקים – א
על החובה לעסוק בענין קירוב רחוקים • כוחו של יחיד • התועלת למקרב הנפשות • התענוג הנגרם לקב"ה כביכול על ידי קירוב רחוקים • הדרכות רביז"ל בעסק הקירוב • עובדות מאנ"ש ועוד | מאמר ראשון
גילוי העולמות (א)
לכל אדם ידיעות אודות המציאות, אותן קנה באמצעות כוחות החכמה והבינה שלו ובאמצעות הנתונים שנמסרו לו על ידי חושיו. אולם "דעת" היא התוודעות מסוג שונה אל המציאות. הכוונה לגילוי של הקודש בכל דבר, חיבור כל…
המלך והכפרי
"...פנה המלך אנה ואנה וראה כי אין איש, וכי כל שריו ועבדיו הנאמנים עזבוהו לנפשו, ומשכך, מצא המלך עצמו מיואש. הביט לכאן ולכאן, החל צועד מעט "עד שמצא בית כפרי אחד", ותוך שהוא מבוסס את…
בענין השמחה…
נקודת השמחה בעצם היהדות אמורה ללוות את הנפש לכל מקום אליו תתגלגל. המצוות והטוב שיש בכל יהודי, די בהם כדי להחיות את נפשו תמיד, בכל מצב. חיי אמונה הם כאלו שאינם נתונים לחסדי המצב והמקום.…