א-ל-ו-ל…
י״ז באדר ב׳ תשע״ט
אני כל כך רוצה לעשות תשובה באלול, ומרוב לחץ איני יודע מה לעשות? | מהו באמת עיקר עבודת חודש אלול? | מה זה באמת "מלך הכבוד"? | שאלות ותשובות על חודש אלול, על תשובה, על יראה – ואיך מתמודדים עם חודש אלול.
– אני כל כך רוצה לעשות תשובה באלול, ומרוב לחץ איני יודע מה לעשות?
בתו של רביז"ל 'אדל', התבטאה פעם ואמרה "באלול בוערים ובוערים ולא עושים כלום", מסתובבים באלול רוצים להתחדש, אבל לא יודעים איך להוריד את הרצון למעשה.
מובא בזוהר הקדוש שיעקב ועשו חלקו ביניהם את שנים עשר חדשי השנה. יעקב לקח את החודשים תשרי, חשוון, כסלו, ניסן, אייר וסיון, ועשיו לקח את החודשים טבת, שבט, אדר, תמוז, אב ואלול. לאחר מכן החכים יעקב ולקח מחלקו של עשו ב' חדשים, חודש אדר שנהפך מיגון לשמחה, וחודש אלול שנהפך לחודש הרחמים, שעל זה זעק עשו 'ויעקבני זה פעמיים' כי יעקב לקח ממנו שני חדשים.
והנה בכל שנה ושנה מתחדשת עלינו המלחמה בין יעקב לעשיו בעניין חודש אלול, כי עשו רוצה לקחת חודש זה לעצמו, שלא נדע מהנעימות שיש בעבודת התשובה, והוא מצייר לנו חודש זה כחודש מעיק שמצפים כבר לסיומו – הבה ונתחכם גם אנו בני יעקב, לקחת מעשו את חודש אלול ונבין שחודש זה הוא חודש ההשפעות של רחמים.
אלא שהעיקר תלוי בזה שנלמד ונעסוק בספרי רבינו בעניין חודש אלול [אשר קיצורם מובא בספר אוצר היראה], כי בלימוד ספרי הצדיקים מקבלים ציור אחר לגמרי על חודש אלול ועל המושג של תשובה.
– מהו באמת עיקר עבודת חודש אלול?
עיקר מהותו של חודש אלול הוא להתכונן ליום המלוכה בו אנו נכתיר את השם יתברך להיות המלך. כי אם אמנם השם יתברך הוא מושל בכל, אבל עדיין הוא לא מלך, כי אין מלך בלא עם, עד שאנו נסכים לקבל על עצמנו את ההבנה שהוא המושל, והכל ממנו, וממילא לו יאה לקבל את כל הכבוד שבעולם, ומעתה אנו מצייתים רק לקולו, כי אנו מעוניינים שיתגלה כבודו בעולם.
וזה בדיוק מה שעושים באלול, במשך חודש ימים מתכוננים להבין בצורה נכונה ואמיתית, מה פירוש "הכתרה", מה משמעות המילים "אין מלך בלא עם", איזה כוונה נכניס בליל ראש השנה כשנזעק "מי זה מלך הכבוד…".
זה מלחיץ? אולי משום שאיננו מבינים מה פירוש מלך, ומה פירוש שאנו זוכים להמליך אותו. לכן אנו נלחצים, פשוט לא הבנו נכון את מהותו של החודש, והוא התעוות אצלינו.
– מה זה באמת "מלך הכבוד"?
פעם עמדת ליד אישיות גדולה וחשובה, כמו צדיק עצום, פוסק הדור וכדומה? מצד אחד הרגשתָּ תחושה מלאה ביראת כבוד, ומצד שני, תחושה של התקשרות מלאה באהבה וחיבה ורצון להיות כמה שיותר קרוב.
אפילו יותר מכך – הרגשתָּ תחושה של 'כבוד עצמי', שאתה זוכה לעמוד הכי קרוב אליו.
ותאר לך גם, שהוא בעצמו פתאום פונה אליך, מבין כל המקורבים הסובבים אותו, ואומר לך: "יעקב, יש לך איזו בעיה? אתה יכול לשאול כל מה שאתה רוצה!" או שהוא פונה אליך בפניה אישית ומבקש ממך שתגיש לו כוס תה, איך היית מרגיש? היית מתמלא בתחושת שמחה וחשיבות, ובתחושות משותפות של יראה מחד ושמחה גדולה מאידך – היית ניגש למלא את בקשתו.
אלו הם התחושות שאנו אמורים לעורר אצל עצמנו בחודש אלול. לעורר במח ובלב מחשבות של הערכה כלפי ה', להכיר בכבודו, לשים לב שאנו עומדים לידו כל הזמן [זה אמנם יראה ופחד, אבל הם מלאים בהתקשרות ואהבה], ובעיקר לשים לב שהוא בעצמו פונה אלינו ופושט לנו יד עם המון רחמים, ומבקש שנעמוד יותר קרובים אליו ונקיים עוד מצוה, והוא גם מתחנן אלינו שנדבר איתו, כי הוא מצפה ורוצה להקשיב לכל תפילה שלנו.
וכי יש תענוג יותר גדול מזה, שאנו עומדים ליד "מלך הכבוד" ומקבלים ממנו כבוד ותשומת לב?!
וכעת, דע לך, שכל רגע שאתה חושב כזה מחשבה כזו – מהכבוד שלו, או מהכבוד שלך להיות משמשו בקודש, בזה בעצמך הנך מכתיר אותו ועושה אותו למלך.
וזהו עיקר עבודת חודש אלול. אתה לומד, מתפלל, אומר תיקוני זוהר, עושה מצוות, תחשוב רגע למי אתה עושה כל זה, ותמשיך.
ואם אתה שבור ונפול בדעתך, תיזכר שהמלך מביט עליך בעיניים מלאות חמלה. ובמחשבה זו, עשית תשובה, ואתה חוזר להיות הבן האהוב שלו…
אם תחשוב על זה, במשך חודש אלול, ובימי ראש השנה, תזכה בוודאי לכתיבה וחתימה טובה.
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…

הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.