אף על פי שתשתכח…
כ״ז באייר תש״פ
"כִּי אַף עַל פִּי שֶׁתִּשָּׁכַח, לֹא תִּשְׁתַּכַּח, כִּי כְּשֶׁנּוֹפְלִין, חַס וְשָׁלוֹם … זֶה בְּחִינַת שִׁכְחַת הַתּוֹרָה שֶׁהוּא כְּבוֹדוֹ כַּנַּ"ל, אֲבָל אַף עַל פִּי כֵן עַל יְדֵי שֶׁמְּחַפְּשִֹין וְדוֹרְשִׁין גַּם שָׁם אֶת ה' יִתְבָּרַךְ וְשׁוֹאֲלִין אַיֵּה אֵיפֹה כַּנַּ"ל, זוֹכִין לַחֲזֹר לַה' יִתְבָּרַךְ בְּתַכְלִית הָעֲלִיָּה כַּנַּ"ל"
אף על פי שתשתכח, לא תשתכח!
באמצע הדרך, בשביל העולה יום אחר יום, מיום היציאה מגלות לגאולה ומאפילה לאורה אל התגלות מתן תורה. ביום השלושים ושלוש לימי הספירה הקדושים יש כעין תחנה.
ל"ג בעומר. יום הילולא דרבי שמעון בר יוחאי, יום של שמחה וחדווה על התגלות סתרי התורה שהוריד וגילה התנא האלוקי. מימות משה ועד רשב"י העולם היה שקט. האור שרשב"י גילה לעולם הוא בלתי נתפס, בלתי מושג, המעט מן המעט שחלחל וירד לתוך העולם שינה אותו מן הקצה לקצה.
היום הקדוש הזה הוא כעין יום מתן תורה של חלק הנסתר שבתורה. ביום הזה יש גילוי של הנקודה הפנימית בתורת הנסתר, אותה נקודה ששייכת לכל יהודי, גם לאלו שלא למדו ולא פתחו מעולם כתבי האריז"ל ואינם בקיאים לא בהשתלשלות העולמות ופרצופי הספירות. הגילוי הפנימי הוא השורש הנסתר של כל התורה כולה והוא המכוון והעיקר של כל בריאת העולם.
* * *
מצד השכל הפשוט, יש כאן לכאורה שאלה גדולה: מדוע ל"ג בעומר שהוא זמן התגלות סתרי התורה קודם לחג מתן תורתנו שהוא יום קבלת התורה שבו קבלנו את התורה שבנגלה. הרי קודם כל יהודי צריך לזכות למתן תורה, לקבל את התורה שבנגלה ורק אחר כך הוא יכול לבוא לפנימיות התורה – גילוי נסתרות התורה?
התשובה לכך נמצאת במאמר 'לכו חזו' שבהתחלת ליקוטי מוהר"ן.
כשנכנסו רבותינו לכרם שביבנה חזו וראו את ירידת הדורות, ההסתר העצום וריבוי הניסיונות, אמרו עתידה תורה שתשתכח מישראל. אך רשב"י עמד ואמר שהתורה לא תשתכח שנאמר כי לא תשכח מפי זרעו.
רבינו גילה את הסוד שרשב"י הבטיח כאן הבטחה. הוא לא חלק על דברי החכמים, אלא הוא אמר שהוא הולך לגלות ולהאיר תורה לעולם שעל ידה לא תשתכח התורה; שאכן, אלמלא הזוהר ותורת בחירי הצדיקים שמגלים את צפונות הזוהר הקדוש, אכן תשתכח התורה ח"ו.
רבי נתן מסביר שבאמת גם במחלוקתם של רשב"י וחביריו בכרם שביבנה, אין הכוונה שהתורה לא תשתכח, כפי שניתן להבין מפשטות דברי רשב"י, אלא באמת אלו ואלו דברי אלוקים חיים. חכמינו הקדושים שראו מה שראו, לא חזו דימיונות שווא חלילה. התורה אכן באמת תשתכח! אלא שרשב"י אמר שהוא מתחיל לגלות כזה גילוי, שטומן בחובו דרך לקחת את השכחה בעצמה, ולהפוך אותה בעצמה להיפך מן השכחה; שדווקא מתוך החושך הגדול של השכחה תתגלה דרך ועצה כזו של חיפוש וכיסופים אחרי השי"ת שזהו תכלית הזיכרון.
"כִּי תַּנָּא אֶחָד אָמַר, עֲתִידָה תּוֹרָה שֶׁתִּשְׁתַּכַּח מִיִּשְֹרָאֵל. וְרַבִּי שִׁמְעוֹן בֶּן יוֹחָאי אָמַר שֶׁלֹּא תִּשְׁתַּכַּח וְכוּ', כְּמוֹ שֶׁאָמְרוּ רַבּוֹתֵינוּ זִכְרוֹנָם לִבְרָכָה (שַׁבָּת קלח). וּבֶאֱמֶת אֵלּוּ וָאֵלּוּ דִּבְרֵי אֱלֹקִים חַיִּים וּשְׁנֵיהֶם אֱמֶת … כִּי אַף עַל פִּי שֶׁתִּשָּׁכַח, לֹא תִּשְׁתַּכַּח, כִּי כְּשֶׁנּוֹפְלִין, חַס וְשָׁלוֹם, לִבְחִינַת מְקוֹמוֹת הַמְטֻנָּפִים הָרְחוֹקִים מִכְּבוֹדוֹ יִתְבָּרַךְ זֶה בְּחִינַת שִׁכְחַת הַתּוֹרָה שֶׁהוּא כְּבוֹדוֹ כַּנַּ"ל, אֲבָל אַף עַל פִּי כֵן עַל יְדֵי שֶׁמְּחַפְּשִֹין וְדוֹרְשִׁין גַּם שָׁם אֶת ה' יִתְבָּרַךְ וְשׁוֹאֲלִין אַיֵּה אֵיפֹה כַּנַּ"ל, עַל יְדֵי זֶה זוֹכִין לַחֲזֹר לַה' יִתְבָּרַךְ בְּתַכְלִית הָעֲלִיָּה כַּנַּ"ל. נִמְצָא, שֶׁה' יִתְבָּרַךְ חָמַל עָלֵינוּ וְהוֹרָנוּ עֵצוֹת מֵרָחוֹק שֶׁגַּם בְּתוֹךְ עֹצֶם הַשִּׁכְחָה אַף עַל פִּי כֵן עַל יְדֵי הַשִּׁכְחָה בְּעַצְמוֹ שֶׁהִיא בְּחִינַת אַיֵּה שֶׁאֵין יוֹדְעִין מֵהַתּוֹרָה וּמִכְּבוֹדוֹ כְּלָל, אַף עַל פִּי כֵן עַל יְדֵי זֶה בְּעַצְמוֹ יְכוֹלִין לַחֲזֹר לַה' יִתְבָּרַךְ עַל יְדֵי הַבַּקָּשָׁה וְהַחִפּוּשֹ לְבַד כַּנַּ"ל." (ליקוטי הלכות, הלכות גביית חוב מיתומים, ה"ג, י"ט)
העצה של החיפוש והשאלה 'איה מקום כבודו', אינה מעלה את האדם משכחה לזיכרון שמשם הוא נפל; הרדיפה אחרי ה' בעומק הירידה והחושך אינה עונה תשובה על השאלה ומיישבת את הבלבול, אלא לוקחת את השכחה בעצמה והופכת אותה לתכלית הזיכרון. היא חושפת את הפנימיות של השאלה וההיעדר שהיא היא התשובה והמילוי.
* * *
אך החידוש הגדול יותר שכבר מרומז בדברי רבינו במאמר 'לכו חזו' הוא לא האור שגילה הצדיק, לא התורה שירדה לעולם על ידו, כי אם הוא בעצמו…
"וְדַע שֶׁסּוֹד רַבִּי שִׁמְעוֹן בְּעַצְמוֹ. הוּא מְרֻמָּז בְּפָסוּק אַחֵר. כִּי דַּע כִּי הַתַּנָּא הַקָּדוֹש רַבִּי שִׁמְעוֹן הוּא בְּחִינַת: עִ'יר וְ'קַדִּישׁ מִ'ן שְׁ'מַיָּא נָ'חִית רָאשֵׁי תֵּבוֹת שִׁמְעוֹן וְכוּ' "
איך יכול האדם שנפל לתרדמה רוחנית להעיר ניצוץ של חיפוש בתוככי ליבו ולו הקטן ביותר?
לא לבד.
עיקר קיום העצה הזאת בעצמה אינה יכולה להתקיים כי אם בכוח הצדיקים האלו בעצמם שקיימו את העצה בשלמותה. רק אותם צדיקים שמסרו נפשם לחפש את ה' יומם ולילה בחיפוש תמידי, ועלו להשגת הסתום והנעלם במדרגתו העליונה ביותר, רק הם אלו שבכוחם להאיר לכל המקומות הסתומים והחשוכים ביותר, שמקבלים בהעלם מהקדושה הגבוהה ביותר, להאיר לכל הנופלים לחפש ולבקש את ה' במקומם.
"כִּי כָּל זֶה הוּא בְּכֹחַ וּזְכוּת הַצַּדִּיקֵי אֱמֶת שֶׁזָּכוּ עַל יְדֵי קְדֻשָּׁתָם לַעֲלוֹת לְשָׁם לִבְחִינַת אַיֵּה בִּקְדֻשָּׁה גְּדוֹלָה עַד שֶׁהִשִּיגוּ שָׁם רָזִין סְתִימִין כַּנַּ"ל כְּמוֹ רַבִּי שִׁמְעוֹן בֶּן יוֹחָאי וַחֲבֵרָיו, וּבְכֹחָם יֵשׁ כֹּחַ אֲפִלּוּ לְמִי שֶׁנּוֹפֵל לְמָקוֹם שֶׁנּוֹפֵל לִבְחִינַת מְקוֹמוֹת הַמְטֻנָּפִים, יֵשׁ לוֹ כֹּחַ לְחַפֵּשֹ וּלְבַקֵּשׁ אַיֵּה מְקוֹם כְּבוֹדוֹ וְכוּ' עַד שֶׁעוֹלֶה לִבְחִינַת אַיֵּה כַּנַּ"ל, מֵאַחַר שֶׁכְּבָר הָיוּ צַדִּיקִים אֲמִתִּיִּים שֶׁזָּכוּ לָאוֹר הַזֶּה עַל כֵּן יֵשׁ כֹּחַ לְהַנּוֹפְלִים לְחַפֵּשֹ וּלְבַקֵּשׁ עַד שֶׁנִּתְתַּקְּנִין גַּם כֵּן, כִּי בֶּאֱמֶת עִקַּר כֹּחָם עַל יְדֵי הַצַּדִּיק הָאֱמֶת שֶׁזָּכָה לִבְחִינַת אַיֵּה בִּקְדֻשָּׁה … כִּי לוּלֵא זְכוּת הַצַּדִּיק אֱמֶת לֹא הָיָה לָנוּ כֹּחַ אֲפִלּוּ לְחַפֵּשֹ וּלְבַקֵּשׁ כְּלָל וְחַס וְשָׁלוֹם הָיוּ נִטְבָּעִין, חַס וְשָׁלוֹם, וְלֹא הָיָה תְּקוּמָה, חַס וְשָׁלוֹם, לְהַנּוֹפְלִים וְנִתְרַחֲקוּ מִן הַקְּדֻשָּׁה" (ליקוה"ל, שם)
לכן מוכרחים אנו לאותו מתן תורה של נסתרות התורה, גילוי הדרך והעצה שרק על ידה יש קיום ומעמד לתורה שבנגלה שלא תשתכח, דהיינו שהיא בעצמה תקרב כל אחד ואחד לתכלית הזיכרון והחיפוש אחרי השי"ת.
גולשים צפו גם ב:

אני יוסף
בפרשיות העוסקות ביוסף הצדיק, מבקשת התורה ללמדינו עד כמה יסודי הוא ענין הצדיק ועד כמה בלתי אפשרי לקיים את התורה – ולהתקרב לנותן התורה, הבורא יתברך, ולעבור בשלום את גליו העכורים של העולם הזה. להילולת…

תחילת תהליך הריפוי
רבינו הקדוש מלמד אותנו, שהדרך היחידה לעצור את המעגל הנואש של ירידת הדעת והנפילה לתאוות היא 'להוליד מחדש' את הדעת. לשם כך צריך אדם לזעוק אל ה'. הזעקה מולידה דעת, שבכוחה הוא מתחיל להכיר מחדש…

שובו בנים…
בעוד הגלות מעיקה בשיא אונה, מתעוררת הנפש משקיעתה בביצת הצרות וצועקת לישועת השם - "ותעל שוועתם", כפי שאומרת התורה.. ואותה שוועה של נפשנו - הכפופה תחת עול הגלות - היוצאת מעומקה של הנשמה, היא זו…

גלות הנפש וגאולתה
חמשת הפרשות אותן אנו קוראים בימי השובבי"ם, והאירועים המתוארים בהם על גלות מצרים וגאולת ישראל, הם חמשת השלבים בגאולת הנפש, גאולתו העצמית של כל אחד ואחד מאיתנו, המתחילה בצעקה הפנימית ומתמודדת עם טיעונו של פרעה…

מה מיוחד בשובבי"ם?
ימי השובבי"ם מסוגלים להעלאת הניצוצות הנפולים משום שבימים האלו אנו קוראים את הפרשיות על הירידה למצרים, הניסים שנעשו שם ולבסוף יצאו ברכוש גדול – וכמו כן בזמן הזה כאשר קוראים זאת בתורה, פרשיות אלו מסוגלים…

"מה שהעולם רחוקים מה' יתברך"
"בלי התבודדות", היו אומרים חסידי ברסלב ותיקים, "גם אם יש לו לאדם את הכל; תורה, עבודה, מצוות ומעשים טובים – חסרה לו הנקודה הפנימית: ישוב הדעת, והרי הוא דומה כעיגול, אשר בתוכו כתוב 'מבולבל', וסביבו…

החפץ חיים והתבודדות
"כל הצרות הרבות הבאות עלינו, שאיננו ניצלים מהן, המה מפני שאין אנו צועקים ומרבים בתפילה עליהן, כי לו התפללנו ושפכנו שיח לפני הקב"ה, בודאי לא ישובו תפילותינו ובקשותינו ריקם ... כמה פעמים ביום צריך לשפוך…

המטרה והאמצעי
המטרה והאמצעי: אדם נתקל בבעיה או בצרה, חלילה. הוא מנסה לפתור אותה וכאשר הוא נכשל - הוא מתפלל. האם אכן כך אמור להיות? האם מטרת התפילה היא לפתור בעיות ולסדר צרות או שמא להיפך: מטרת…

ר' הלל צייטלין: עתידה של ברסלב
הלל צייטלין במאמר מרתק: מהו חסיד ברסלב, מיהו רבי נחמן מברסלב, והאם תתקיים דרכו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב גם בעתיד. מסמך מדהים ומרתק.

"וצדיק באמונתו יחיה"
אמונתם ומסירות נפשם של חסידי ברסלב לקיים את עצות רבינו הקדוש וללכת בדרכו – דרך של ביטול ואמונה מוחלטים לבורא עולם, באה לידי ביטוי ב"קיבוץ" אליו התקבצו חסידי ברסלב בוורשא הבוערת בלהבות מלחמת העולם השניה.

כשהתלמיד מחזק את הרב
עיון קל במכתב הראשון ממכתבי רבי נתן (עלים לתרופה), אותו שלח רבי נתן לרבינו, בתשובה על מכתב מרבינו לאנ"ש, בו תיאר את קשייו העצומים, וביקש מתלמידיו שיזכרו מה שעשה רבינו עבורם (ברוחניות) ושיתפללו עבורו.

לגור מחוץ לישוב
מה, בעצם, הופך מקום לישוב? אם כמה אנשים עושים מדורה באיזה הר ונמצאים שם שבוע זה עוד לא ישוב. ישוב זה מקום שגרים בו באופן קבוע, ויש לו את החוקים והכללים שלו. יש לבוש וצורת…

פרקים: מגילת סתרים
במדור "פרקים", נספר מדי פעם על פרשיה או דמות בתולדות חסידות ברסלב, על מנת להעשיר את הידע בתולדות החסידות ובתולדות אנ"ש. הפעם נעסוק ב"מגילת סתרים" שגילה רבינו הקדוש, ובה סיפר את אשר יקרה באחרית הימים.…