אמונת חכמים
ח׳ בתמוז תשע״ט
החורבן נגרם בעטיו של חוסר אמונת חכמים. החורבן והגלות 'שואלים' ודורשים מאתנו לשוב ולהשתפר קודם כל באמונת חכמים, כי רק הם ותורתם אמורים לייעץ לנו ולהבהיר לנו איך להתמודד ולהתגבר על המכשולים – ולהשתפר.
אמונת חכמים – היא נחמתנו
"ואלו המים… וזרקתי עליכם מים טהורים… הם… מי-מריבה (במדבר כ); ועל כן מחלוקת נקרא פלוגתא, בבחינת 'פלג אלוקים מלא מים' (תהילים סה).
"כי מכל מחלוקת נעשה ספר… שאלות ותשובות… שמקשין ושואלין עליו – והוא שב בתשובה… ולפי התשובה, לפי המחלוקת, כן הוא חוזר ושב אל אמונת חכמים".
(ליקוטי מוהר"ן ח"א סא)
התרגלנו… התרגלנו שדווקא אחרי אבלות תשעה באב מגיעה 'שבת נחמו'. התרגלנו גם לרעיון שדווקא בתשעה באב נולד המשיח, ושימי התעניות דווקא עתידים להיהפך לחגים.
אבל אם ננער את אפרוריות ההרגל מעל הידיעות הללו, נקבל תובנה עוצמתית שתסייע לנו בכל משברי החיים ותהפוכותיהם – ואז כל ירידה עשויה להפוך לעליה וכל משבר יכול להוביל לניצחון.
* * *
מחלוקת – אין דבר נורא ממנה. היא מרגיזה, מקוממת, הורסת, משחיתה, ומחריבה כמו מים ששוטפים בזעף את כל העומד בדרכם. מחלוקת מכונה מים – "סבוני כמים כל היום הקיפו עלי יחד" (תהלים פח), אומר דוד המלך על מתנגדיו.
אך לעומת זאת, חלק גדול מהתורה שבידינו קיבלנו הודות למחלוקת. התנאים והאמוראים, הראשונים והאחרונים, שחלקו איש על רעהו, הקשו ותירצו – בנו ביחד תורה והלכה.
לא בכדי הקפידו חז"ל על תלמידי חכמים שלומדים לבדם, שכן רק על הפלוגתות והויכוחים מתבררת התורה. "היכן אתה ריש לקיש", זעק רבי יוחנן כשנפטר תלמידו הדגול, "היכן עשרים וארבע הקושיות שהיית מקשה על כל מימרה שלי, שמתוכן הייתה מתבהרת השמועה" – "ומיאן לקבל תנחומים" (בבא מציעא פד). המשא והמתן ההלכתי בין החכמים מונצח במקום מכובד ביותר – בספרות השו"ת של עם ישראל.
אך בעצם, לא רק המחלוקת לשם שמים שבין הצדיקים היא לטובה, אלא כל מחלוקת, בלי יוצא מן הכלל, עשויה להצמיח פירות מבורכים. ולא שהמחלוקת היא טובה, אלא שכאשר מן השמיים מסבבים מחלוקת על האדם, מסמנים לו בכך שהוא לא בסדר, ואם הוא יחפש בין כל גיבובי הדברים והאשמות השווא שטופלים עליו – הוא ימצא בהם רמזים לנקודות שבהן עליו להשתפר.
בכל מחלוקת יש אפוא 'שאלות' נסתרות כלפי האיש שהוא נשוא המחלוקת: 'כך עושים?! כך מתנהגים?!' ומחובתו לענות עליהם תשובות מתאימות ולהשתפר.
מימי המחלוקת הללו, הם מי פלג זכים ומטהרים. "פלג אלוקים מלא מים" – מלשון פלוגתא. אלה המים שאנו מבקשים מה': "זרוק עלינו מים טהורים וטהרנו, כמו שכתוב 'וזרקתי עליכם מים טהורים וטהרתם מכל טומאותיכם' "(מתוך הסליחות).
* * *
במשמעות מורחבת יותר, מחלוקת איננה של בני אדם המותחים עלינו ביקורת; כל אירוע או מציאות שאיננה כרצוננו – היא בעצם מחלוקת עלינו וטומנת בחובה שאלה ותשובה, ואף טהרה.
באופן ממוקד יותר, החורבן נגרם בעטיו של חוסר אמונת חכמים, כמו שאמרו חז"ל (שבת קיט): "לא חרבה ירושלים אלא בשביל שהושוו בה קטן וגדול, שנאמר: 'והיה כעם ככהן' וכתיב בתריה 'הבוק תבוק הארץ' (ישעיהו כד)".
החורבן והגלות 'שואלים' ודורשים מאתנו לשוב ולהשתפר קודם כל באמונת חכמים, כי רק הם ותורתם אמורים לייעץ לנו ולהבהיר לנו איך להתמודד ולהתגבר על המכשולים – ולהשתפר.
כך שדווקא מתוך הגלות שנגרמה עקב הזלזול בחכמים, באה הטהרה, שהיא ההכרה וההפנמה במעלתם וחשיבותם של חכמי ישראל – וזוהי הנחמה שלנו!
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
אומן ראש השנה
לקראת ראש השנה לקט מאמרים העוסקים בקברי צדיקים, בנסיעה לאומן לראש השנה ובכלל, בקיבוץ הקדוש ובנסיעה לצדיקים מרחבי האתר. אוסף מאמרים על אומן ועל אומן-ראש-השנה, חלק ראשון.
היום האחרון
ממעשה מאבדת בת מלך, וממאמציו של השני למלכות אנחנו לומדים כמה חשוב להשאר עירניים ביום האחרון. לא להסחף אחר הפיתוים ולא להירדם דווקא ברגעים האחרונים. לימוד חשוב לערב ראש השנה.
שאלה ללא תשובה
מי הוא שאוסף ציבור כה גדול ומגוון אשר אין בדומה לו בשום מקום וזמן בעולם; אשכנזים וספרדים, חסידים וליטאים, תימנים ומרוקאים, מכל החוגים והעדות, קהילות שלימות, שכולם נקבצו באו לך, כולם כאיש אחד בלב אחד…
אומן הנסתרת…
כולנו מכירים את אומן הגלויה. אומן של כיכר פושקינא התוססת, אומן של בתי הכנסת, אומן של הציון מלא המתפללים - אבל יש גם את אומן הנסתרת, שאינה גלויה לעין כל ואין לנו השגה בה. על…
ראש השנה באומן
תשובות לכמה שאלות שנשאלות בהקשר הזה: לשם מה צריכים לנסוע לצדיקים? מה חסר בתפילה הפרטית של כל אחד? מדוע דווקא בראש השנה? מה אנו מקבלים בעצם מראש השנה של הצדיק? ננסה להבין מעט קט, על…
הדרך לארץ ישראל
מי שיש לו אמונת צדיקים וזוכה להתקרב לצדיק אמיתי ולקיים עצותיו, ועל ידו נעשים תיקונים נפלאים עבור כל העולם, וכי פלא הוא שמתקיים בו מאמר הגמרא בראש השנה "וכולם נסקרים בסקירה אחת", וזוכה להמתקת הדינים…