איך ממתיקים את הדין?
ט׳ בתמוז תשע״ט
כאשר אנו באים לצדיק ורוצים לזכות להמתקת הדינים – עלינו אפוא להחליט באמת שאנו רוצים לעשות שינוי מהותי במהלך מחשבתנו. להפסיק לחשוב כפי רגשותינו, ולהכריח את עצמנו להתחיל ללמוד איך חושבים נכונה, ושזה יהיה ה'ראש' שלנו במשך כל השנה. קשר אמיתי כזה לצדיק יביא להמתקה נפלאה ברוחניות ובגשמיות
יום הדין הגדול והנורא. נורא, פשוטו כמשמעו. מי שלא מפחד, זקוק לרחמים גדולים. אחד שלא חס על חייו ועל חיי בני ביתו, מעיד שמשהו מת בתוכו. בשר המת אינו מרגיש…
זו הרי לא רק שאלה של חיים חומריים, אלא הרבה מעבר לכך. כאשר דנים בראש השנה על פרנסתו, בריאותו ועל אמצעי הקיום הלכאורה גשמיים של האדם – דנים אז למעשה בשאלות רוחניות גורליות. כולנו הרי יודעים כמה טירדה קטנה בפרנסה או בבריאות משבשת את סדר היום הרוחני; כולנו יודעים שכאשר המוח לא מיושב והלב לא פנוי – כמעט ואין על מה ועם מי לדבר.
על כל אלה דנים ביום הגדול והנורא הזה: כמה ואיך תהיה הסייעתא דשמיא כדי שנוכל לעשות את מה שצריך לעשות פה בעולם החולף; איך תיראה השנה הבאה; באילו מקומות נצטרך לשהות; באילו תנאים ובאילו ניסיונות נצטרך לעמוד.
מי שזיק של שכל בקודקודו, מחפש עצה: איך ממתיקים את הדין הזה? מי שמכיר קצת בטיב מעשיו ויודע כמה מקטרגים נבראו בגינם – בוודאי שאינו יכול לנום בשלווה. אלה הרי יעמדו ויעידו, יתבעו את שלהם. האכזרים הללו לא יודעים שובעה, תובעים את 'מזונם' מן האדם ומבקשים לשוב ולהחטיאו חס וחלילה. מי יענה להם תשובה? מי יסתום את פיהם? מי ילמד זכות? איך קורעים את גזר הדין?
* * *
רבינו הקדוש העניק לעולם את המתנה המיוחדת והנשגבה ביותר מאוצרי-אוצרותיו, מתנה אותה קיבל מידי בורא העולם כדי לסייע לבני אדם לשוב בתשובה. הוא העניק לנו את ה"ראש השנה שלו" ונתן לנו רשות להיכלל בתיקון הנורא והנשגב שהוא עושה ביום הזה על ידי התקבצות אלפי בני ישראל ליד מקום גניזתו. הוא נוטל על עצמו את האחריות לתקן אז במרומים גם אנשים כאלו שאפילו הוא עצמו לא יכול לתקנם במשך כל השנה.
בין תיקוני הנפש הנעשים על ידי הצדיק ביום זה הוא, התמסרותו להמתיק את הדינים. הוא עומד כסנגור, מלמד זכות ומעורר רחמים. אך הוא דורש גם את החלק המוטל עלינו בכל זאת, מלבד עצם בואנו למקום קדוש ונורא זה.
לתת את המוח שלנו.
* * *
המחשבה של האדם באה מאותו שורש שמשם באים מלמעלה ה'דינים' בעולם. כאשר אדם חושב חלילה מחשבות לא-טובות, הוא מעורר את זעמם של המקטרגים.
מחשבות לא טובות אינן דווקא מחשבות של עבירה או כפירה חלילה, אלא כל מחשבה המנוגדת למחשבות הטובות שהתורה מלמדת אותנו לחשוב; כל מחשבה של שנאה עצמית או ייאוש; כל מחשבה שמייקרת את העולם החולף הזה; מחשבות של גאווה ושנאת אחים; מחשבות של קנאה או של מאוויים שאינם מובילים לתכלית האמיתית – כל אלו וכיוצא בהם הינם מחשבות שמעוררות קטרוגים חלילה.
לעומת זה, מחשבות טהורות וקדושות, שסובבות סביב הרצון להתקרב לקדוש ברוך הוא ולדבקה בו – הן הממתיקות דינים. אם ברצוננו להמתיק דינים, עלינו אפוא לדאוג שהמחשבות תהיינה טובות.
אך האדם הקטן אינו יכול לזכות בעצמו לטהרת המחשבה. הוא כה רחוק ממחשבות טהורות, עד שאין בכוחו להתמיד בהן. רק בכוח הצדיקים האמיתיים, שזיככו את מוחם בתכלית, יכולים גם אנו לזכות לכך. אך זאת בתנאי שאכן נרצה לבטל את שכלנו העצמי ונלך רק אחרי ההשקפה האמיתית אשר הצדיקים מלמדים אותנו.
כאשר אדם בא אל הצדיק בימי דין אלו, ורוצה לבטל את שכלו והרגשותיו העצמיות, ולהתמסר אליו; כלומר, הוא משליך את תפיסותיו-הוא שאוהבות את כל הדברים הרעים ומכבדות את כל הדברים הבזויים, והוא מקבל על עצמו להסכים להלך המחשבה של הצדיק: איך להסתכל על כל דבר, במה לשמוח ואל מה לקוות, מה לקרב ומה לרחק – כי אז הוא ממתיק את שורש הדינים.
כאשר אנו באים לצדיק ורוצים לזכות להמתקת הדינים – עלינו אפוא להחליט באמת שאנו רוצים לעשות שינוי מהותי במהלך מחשבתנו. להפסיק לחשוב כפי רגשותינו, ולהכריח את עצמנו להתחיל ללמוד איך חושבים נכונה ושזה יהיה ה'ראש' שלנו במשך כל השנה.
קשר אמיתי כזה לצדיק יביא להמתקה נפלאה ברוחניות ובגשמיות. זה יצמיח ישועות ורפואות בגוף ובנפש, לשנה הבאה עלינו לטובה ולכל השנים הטובות שיבואו בעקבותיה בעזרת השם.
(על פי ליקוטי מוהר"ן ח"א ריא)
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…

הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.