איך זוכים לתורה?
כ״א בתמוז תשע״ט
כשם שקבלת בתורה באה אחר גלות מרה, כאשר כל מה שניתן לעשות היה לצעוק ולהתגעגע לצאת ממנה, ואז הלכו במדבר, ודווקא שם חיפשו את ה' עד שזכו לקבל את התורה – כך גם קבלת התורה הפרטית של כל אחד מישראל, מותנית בכך שהוא יעבור 'במדבר', כאשר תפקידו להצטער שם ולהתגעגע ולחפש את ה' (חג השבועות)
איך זוכים לקבלת התורה?
'יש כנראה כאלו שרק הם מתאימים לקבלת התורה', חולפת לה מחשבה סוררת בלב רבים, 'לא נראה שבלב כזה – העמוס ברצונות רעים, במידות מושחתות ובחוסר עמידות מול כל נסיון קל – אמורה להתקבל אי פעם התורה… לא נראה באופק שבשממה הצחיחה הזאת ינבע אי פעם מעין מים חיים של רצונות דקדושה, של אהבת תורה, של אמונה ויראה טהורה'…
* * *
היכן לדעתנו היה ראוי להתכונן לקבלת התורה? מהו המקום המתאים ביותר, לפי הבנתנו, לקבלת התורה? – בבית המקדש, או לפחות בשאר מקומות הקדושים… התורה הקדושה והטהורה, נשמת חיינו, שעשועיו של הקדוש ברוך הוא מאז ומקדם, לא יתכן שהיא תנתן סתם כך במקום נדח.
אך לא כך גזרה השגחתו יתברך, הוא בחר את המקום למתן תורה דווקא במדבר, "בארץ ערבה ושוחה, בארץ ציה וצלמות, בארץ לא עבר בה איש ולא ישב אדם שם" (ירמיה ב); ולא זו בלבד, כל ההכנה לקבלת התורה נעשתה במדבר. דווקא במקום זה נועד הקדוש ברוך הוא עם משה רבינו, דווקא שם נחלנו את כל הקדוש והיקר לנו לדורות.
אין זה מקרה, אלא בכוונת מכוון. כאשר אדם רוצה להתעלות, כאשר הוא רוצה שהתורה תאיר בלבו והקדושה תמצא משכן בנפשו, הוא חייב לעבור במקומות נידחים ושם יעמוד ויבקש ויתגעגע כפי כוחו לזכות להתקרב אל הקודש.
כשם שקבלת בתורה באה אחר שהות ארוכה במצרים, בגלות מרה של גוף ונפש, כאשר כל מה שניתן לעשות היה לצעוק ולבכות ולהתגעגע לצאת משם, ואז הלכו במדבר, "מקום נחש שרף ועקרב וצמאון שהוא בחינת מקומות החיצונים הרחוקים מכבודו יתברך" – כלשונו של רבי נתן – ודווקא שם ביקשו וחיפשו את ה' יתברך עד שזכו לקבל את התורה במדבר, כך גם לדורות, קבלת התורה הפרטית של כל אחד מישראל, מותנית בכך שהוא יעבור במבואות אפלות כאלה, כאשר תפקידו להצטער שם ולהתגעגע ולחפש: 'איך זוכים להארה מסויימת'.
הגעגועים אלו מגיעים למקום הכי גבוה בעולמות העליונים, הם מושכים את הקדושה משורשה, וגורמים לכך שתושפע מן השמיים מציאות חדשה של 'מתן תורה' שלא היתה קודם לכן.
כך שאין זו רק תקופת מעבר מרה וחשוכה שמוטב שלא נבראה, אלא זוהי הדרך היחידה להתקדשות ולהתעלות. "קודם שזוכים לאיזה התגלות בתורה ועבודה, שזהו בחינת קבלת התורה, צריכים שיהיה מקודם כמה בלבולים וספקות ומניעות רבות, תאוות וטרדות וכיוצא בזה" – אומר רבי נתן – "ואזי כשמתגברין על האדם אלו הבלבולים והמניעות והתאוות וכו' ואינו יודע שום דרך איך לצאת מהם, ושואל ודורש ומבקש ומחפש 'איה מקום כבודו', אזי זוכה לעלות לשורש כל הקדשות, לשורש התורה… ומקבל התגלות התורה".
לא לחינם מאריכה התורה בסיפור כל פרטי תלאותיהם של עם ישראל במדבר, דרך ארוכה רצופת נפילות וכישלונות רוחניות וגשמיות, זאת כדי להורות, שגם אם הדרך נראית אבודה וחסרת מוצא, היא יכולה להוביל למחוזות נפלאים אם רק לא מתייאשים באמצע הדרך ואין משלימים עם המצב השפל, אלא ממשיכים לייחל, לבקש ולהתגעגע.
* * *
זהו גם הלקח הנפלא שאותו אנו למדים מן ההכנה הפלאית של ימי הספירה. האדם סופר ומונה, הוא מתחיל להתגעגע ולרצות – ואף על פי כן הוא נופל ונכשל גם בימים הללו עצמם. המחשבות והרצונות הרעים אינם עוזבים אותו עדיין, נדמה לו שכל הרצונות הטובים אינם מוסיפים כלום, אך לאמיתו של דבר כל נקודת רצון בונה עולמות, כל יום של התגברות ברצונות טובים מוליד דעת חדשה, ורק בסופו של דבר יתגלה שדווקא תקופה קשה זו היא שהביאה לבסוף את הזריחה הנפלאה.
"לכל אחד נדמה – מוסיף רבי נתן שם – "שעליו אין אנו מכוונים בדברינו, כי הוא יש לו מניעות כאלה ונתפס בתאוותו ובמצודתו כל כך עד שלאיש כמותו אי אפשר לשוב באמת לה' יתברך, כי כבר נלכד ימים ושנים במה שנלכד עד אשר לא יאמין שוב מני חושך. אך באמת, הכל יכולים לזכות להתקרב לה' יתברך באמת, אפילו על ידי זה לבד, שעל כל פנים יחפשו ויבקשו ויצטערו ויתגעגעו לשוב אליו יתברך – וסוף כל סוף יתקרב לה' יתברך, ואז יראה שאין שום תנועה נאבדת, ועל ידי כל תנועה ובקשה שהוא מבקש את כבודו יתברך זוכה לעשות איזה תיקון, עד שיזכה לעלות בתכלית העליה".
(עפ"י ליקוטי הלכות, גבית חוב מהיתומים, ג)
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…