אחרי אי הסדר…
ו׳ בתמוז תשע״ט
לפעמים נופלים למערכת אחרת, של חוסר אמונה ושקיעה בהבלי העולם, עד שהכרזת האמונה של יציאת מצריים נופלת על אוזניים ערלות. חג הפסח יכול להוות התחלה מצוינת, אבל המשקעים השליליים שגרמו כישלונות השנה שחלפה, מונעים לפעמים את היכולת להתחיל בעבודת ה' מחדש – ובשביל זה יש פורים. (פורים)
אחרי אי-הסדר מתחיל הסדר…
"פורים הוא בודאי הילוך ודרך לפסח…
"ועל-כן צירוף של פורים מרומז בפסח, בפסוק (שמות כ"ג): 'שבעת ימים תאכל מצות כאשר צויתך למועד חדש האביב כי בו יצאת ממצרים ולא יראו פני ריקם'. מ'מצרים ו'לא י'ראו פ'ני ר'יקם – ראשי-תיבות 'פורים'…
"כי בתחילה היו כל ההתחלות מפסח, ועל-כן כל המצוות הם זכר ליציאת מצרים (ולא סיים, ומתוך דבריו הבנתי, שעכשיו ההתחלה מפורים)".
(ליקו"מ ח"ב עד; ליקו"ה ברכת הריח ד, כה)
פורים הוא יוצא דופן בלוח השנה. באורח החיים היהודי שבו יש חשיבות רבה לסדר, בולט הפורים כיום של 'נהפוך הוא' אחד גדול. היבט זה מעוגן אף בהלכה: "מחייב איניש לבסומי בפוריא" (מגילה ז ע"ב). כמו כן, "אין מדקדקים במעות פורים, אלא כל מי שפושט ידו ליטול – נותנים לו" (שו"ע או"ח תרצד, ג); ואף לגבי מגילת אסתר בכבודה ובעצמה קובעת ההלכה, שאם קראו במגילה שיש בה טעויות – יצאו ידי חובה, ובלבד שרובה כשר. גם דיני הנזיקין מכירים במיוחדותו של הפורים, כך שהמזיק מחמת השמחה, פטור בנסיבות מסוימות מלשלם.
חג הפסח לעומתו, כל כולו סדר. החל בניקיון שמתחיל שבועות רבים לפניו, הַמשך באפיית המצות בכל הדקדוקים, וכלֹה בליל הסדר שכל פרט בו מחושב. כל זאת כיאה לחג שהוא ראש וראשון לחודשי השנה.
נראה כאילו שהסמיכות של שני המועדים הללו, היא מקרית בהחלט, אך עיון במקורות סותר הנחה זו. בגמרא מבואר שבשנה מעוברת, שבה יש שני חודשי אדר, חל פורים באדר השני דווקא, וזאת כדי להסמיך את גאולת פורים לגאולת פסח.
* * *
חודש ניסן הוא החודש הראשון, וחג הפסח הוא הראשון לשלושת הרגלים, כמבואר בגמרא (ראש השנה ד ע"א). יציאת מצרים הייתה ראשיתו של עם ישראל, וגם הבריאה מתחילה בחודש זה להניב את יבול השנה החדשה.
יציאת מצריים וגילויי האמונה העצומים שהיו בה, משמשים כתשתית למערכת עבודת ה' שלנו, לכן מצוות כה רבות הן זכר ליציאת מצרים, משבת ועד תפילין, זאת מלבד המצווה להזכיר את יציאת מצריים פעמיים בכל יום, בוקר וערב.
כל זה נפלא, אבל… לפעמים נופלים למערכת אחרת, של חוסר אמונה ושקיעה בהבלי העולם, עד שהכרזת האמונה של יציאת מצריים נופלת על אוזניים ערלות. חג הפסח יכול להוות התחלה מצוינת, אבל המשקעים השליליים שגרמו כישלונות השנה שחלפה, מונעים לפעמים את היכולת להתחיל בעבודת ה' מחדש.
בשביל זה יש פורים.
בפורים מתעורר בשמים חסד עצום, למעלה מכל הכללים ומכל ההגבלות.
עוד בימי מרדכי היו בני ישראל ראויים לפי מעשיהם לעונש כְלָּיָה חס ושלום, אלא שתפלתו של מרדכי עוררה חסד עליון שהוא למעלה מכל הקטרוגים ומכל החשבונות – וכך ניצלו (לא בכדי 'מרדכי' בגימטריה 'רב חסד' = 274).
חסד זה מתעורר בכל שנה ושנה מחדש, ומאפשר לכל מי שרוצה בכך, להשתחרר מכבלי ההרגלים הרעים וההשקפות המוטעות.
אי הסדר של פורים בא כאילו להדגיש, שאנו מוחקים את כל המוסכמות הישנות, ומהיום מתחילים הכול מחדש. כי רק אחרי שמבטלים את התפיסות הישנות, אפשר לבנות תובנות חדשות, עמוקות יותר, אמיתיות יותר, כך שהשנה הבאה, מפורים זה עד פורים הבא, תהיה פנימית יותר ואיכותית יותר. כך שכשמגיע פסח מיד אחרי אי הסדרים הזה, אפשר להתחיל מחדש את הסדר…
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…