אחדות ה'
י״ד באב תשע״ט
בעמדנו לקראת יום 'ראש השנה' הקרב ובא, היום בו מתרחש השינוי הגדול ביותר של השנה – אין בכוחנו לגלות את האחד יחיד ומיוחד, אלא בכח זה שאנו מתקבצים יחד באהבה אצל הצדיק הגדול, כדי להמליך עלינו יחד את האחד הפשוט!
לגלות את אחדות ה' מתוך כל השינויים
"התגלות אחדות הפשוט, זאת הבחינה יקרה מאד אפילו אצלו יתברך, כמו שמצינו: 'יחיד ורבים הלכה כרבים' (ברכות ט' ול"ז). כי מחמת שהם רבים, שכל אחד יש בו דעה משונה, בחינת 'פעולות משתנות'; וכשהם מסכימים יחד לדעת אחד, נמצא בחינת 'פעולות משתנות' נעשה בחינת 'אחדות הפשוט', שזה יקר מאד בעיניו יתברך, ועל כן הלכה כמותם".
(ליקוטי מוהר"ן ח"ב, ב)
הקדוש ברוך הוא, הוא "אחדות פשוט", אחד יחיד ומיוחד. אך כדי להידבק בו, עלינו לרדת לתוך ה"פעולות המשתנות", לתוך הבריאה המורכבת מהמון חלקים ופרטים, השונים זה מזה. ודרך אלו ה"פעולות המשתנות" מתגלה לנו ה"אחדות הפשוט".
דוגמאות לכך לא חסרות. הרי אחת מהן: ברכת הנהנין. כשאנו נהנים מהעולם הזה, ומברכים על כך את השם יתברך, אנו מגלים בכך את ה'אחדות הפשוט' מתוך ה'פעולות המשתנות'.
"כי כל הדברים של העולם הזה משונים זה מזה במראה טעם וריח. וכשאנו מברכין עליהם ומהללים ומודים אותו יתברך שבראם, נמצא שנתגלה שכולם נמשכים מאחד הפשוט יתברך שבראם. נמצא, שעל ידי הברכה נעשה התגלות אחדות הפשוט יתברך מפעולות משתנות, שזה יקר מאד אצלו יתברך" (ליקוטי הלכות, בציעת הפת ב).
דוגמה נוספת: שלשת התפילות שבכל יום. אנו מתפללים לה' ערב ובוקר וצהריים, כשגם בבוקר וגם בערב, אנו מזכירים בברכות קריאת שמע את שינוי הזמנים; בבוקר אנו אומרים: "יוצר אור ובורא חושך", ובערב – "אשר בדברו מעריב ערבים… משנה עתים ומחליף את הזמנים", כשגם כאן המטרה היא לגלות את ה'אחדות הפשוט' מתוך ה'פעולות המשתנות'.
"כי בכל עת שיש שינוי בזמן, כגון בבוקר שהחמה זורחת ובערב שוקעת וכו'… צריכין אז דייקא בעת שינוי הזמן להודות ולהלל ולברך להשם יתברך, דהיינו בבוקר 'יוצר אור' ובערב 'מעריב ערבים' – להודיע ולגלות שכל שינוי הזמן, מאתו יתברך לבד. כמו שאנו אומרים: 'אשר בדברו מעריב ערבים וכו' ובתבונה משנה עתים ומחליף את הזמנים ומסדר את הכוכבים וכו", ובבוקר אומרים: 'יוצר אור ובורא חשך וכו' ובטובו מחדש בכל יום תמיד מעשה בראשית וכו". וכל זה אנו מודיעים, שכל השינויים הכלולים בשינוי הזמנים, כולם מאתו יתברך לבד, כי כל הפעולות משתנות נמשכין מהאחד הפשוט יתברך" (ליקוטי הלכות, ריבית ה, מו).
* * *
ברם, שלימות גילוי האחדות הפשוט מתוך הפעולות המשתנות נעשה על ידי האחדות והשלום שבין בני האדם. שהרי אין לך שינוי גדול בעולם מאשר השינוי שבין בני האדם. מצד אחד כולם בני אדם, אך מאידך אין פרצופיהם דומים ולא דעותיהם; וכשהם משתווים יחד, אין לך גילוי ה'אחדות' מתוך ה'שינוי' יותר מזה.
* * *
בעמדנו לקראת יום 'ראש השנה' הקרב ובא, היום בו מתרחש השינוי הגדול ביותר של השנה – אין בכוחנו לגלות את האחד יחיד ומיוחד, אלא בכח זה שאנו מתקבצים יחד באהבה אצל הצדיק הגדול, כדי להמליך עלינו יחד את האחד הפשוט!
"וזה בחינת גדולת ראש השנה. כי מחמת שאז בראש השנה הוא שינוי הזמן הגדול ביותר מכולם, כי אז נשתנה הזמן משנה לשנה, וגם אז בריאת העולם שיצאה הבריאה מכוח אל הפועל ונעשה בחינת שנים, שבזה כלולים כל השינויים בעולם, ועל כן נקרא 'שנה' מלשון שינוי – על כן בראש השנה הוא עבודה גדולה ועצומה, עד שאי אפשר לאיש פשוט להשלים עבודתו לבד, וצריכין אז להתקבץ הרבה מישראל יחד, כמו שנוהגין כל ישראל אז להתקבץ יחד בבתי כנסת ובבתי מדרשות. והעיקר לבוא לצדיקי אמת, שרק הם יודעים נפלאות העבודה של ראש השנה, לברר ולגלות אמיתת האמת מתוך שינוי גדול כזה" (ליקוטי הלכות, שם).
גולשים צפו גם ב:

אני יוסף
בפרשיות העוסקות ביוסף הצדיק, מבקשת התורה ללמדינו עד כמה יסודי הוא ענין הצדיק ועד כמה בלתי אפשרי לקיים את התורה – ולהתקרב לנותן התורה, הבורא יתברך, ולעבור בשלום את גליו העכורים של העולם הזה. להילולת…

תחילת תהליך הריפוי
רבינו הקדוש מלמד אותנו, שהדרך היחידה לעצור את המעגל הנואש של ירידת הדעת והנפילה לתאוות היא 'להוליד מחדש' את הדעת. לשם כך צריך אדם לזעוק אל ה'. הזעקה מולידה דעת, שבכוחה הוא מתחיל להכיר מחדש…

שובו בנים…
בעוד הגלות מעיקה בשיא אונה, מתעוררת הנפש משקיעתה בביצת הצרות וצועקת לישועת השם - "ותעל שוועתם", כפי שאומרת התורה.. ואותה שוועה של נפשנו - הכפופה תחת עול הגלות - היוצאת מעומקה של הנשמה, היא זו…

גלות הנפש וגאולתה
חמשת הפרשות אותן אנו קוראים בימי השובבי"ם, והאירועים המתוארים בהם על גלות מצרים וגאולת ישראל, הם חמשת השלבים בגאולת הנפש, גאולתו העצמית של כל אחד ואחד מאיתנו, המתחילה בצעקה הפנימית ומתמודדת עם טיעונו של פרעה…

מה מיוחד בשובבי"ם?
ימי השובבי"ם מסוגלים להעלאת הניצוצות הנפולים משום שבימים האלו אנו קוראים את הפרשיות על הירידה למצרים, הניסים שנעשו שם ולבסוף יצאו ברכוש גדול – וכמו כן בזמן הזה כאשר קוראים זאת בתורה, פרשיות אלו מסוגלים…

"מה שהעולם רחוקים מה' יתברך"
"בלי התבודדות", היו אומרים חסידי ברסלב ותיקים, "גם אם יש לו לאדם את הכל; תורה, עבודה, מצוות ומעשים טובים – חסרה לו הנקודה הפנימית: ישוב הדעת, והרי הוא דומה כעיגול, אשר בתוכו כתוב 'מבולבל', וסביבו…

החפץ חיים והתבודדות
"כל הצרות הרבות הבאות עלינו, שאיננו ניצלים מהן, המה מפני שאין אנו צועקים ומרבים בתפילה עליהן, כי לו התפללנו ושפכנו שיח לפני הקב"ה, בודאי לא ישובו תפילותינו ובקשותינו ריקם ... כמה פעמים ביום צריך לשפוך…

המטרה והאמצעי
המטרה והאמצעי: אדם נתקל בבעיה או בצרה, חלילה. הוא מנסה לפתור אותה וכאשר הוא נכשל - הוא מתפלל. האם אכן כך אמור להיות? האם מטרת התפילה היא לפתור בעיות ולסדר צרות או שמא להיפך: מטרת…

ר' הלל צייטלין: עתידה של ברסלב
הלל צייטלין במאמר מרתק: מהו חסיד ברסלב, מיהו רבי נחמן מברסלב, והאם תתקיים דרכו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב גם בעתיד. מסמך מדהים ומרתק.

ושובו אל ה'…
הבה נאמץ לעצמנו את הכח האדיר של אמירת תהלים, יהיה איך שיהיה. ואם הקור העז חדר ללבנו חלילה, לא נמתין לשום התעוררות, רק נטה אוזנינו באמירה זו כפי יכולתנו, כי אז כבר נכללנו בתקוה העצומה.

טעם זקנים – לשה"ק – י
לקריאה ולהורדה: קונטרס "טעם זקנים", שיעורי הרה"ח ר' לוי יצחק בנדר ז"ל, מתורגמים ללשון הקודש. אוצר של שיחות, תורות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש רבי נחמן מברסלב ומאנ"ש מדורות קודמים. קונטרס י

"וצדיק באמונתו יחיה"
אמונתם ומסירות נפשם של חסידי ברסלב לקיים את עצות רבינו הקדוש וללכת בדרכו – דרך של ביטול ואמונה מוחלטים לבורא עולם, באה לידי ביטוי ב"קיבוץ" אליו התקבצו חסידי ברסלב בוורשא הבוערת בלהבות מלחמת העולם השניה.

כשהתלמיד מחזק את הרב
עיון קל במכתב הראשון ממכתבי רבי נתן (עלים לתרופה), אותו שלח רבי נתן לרבינו, בתשובה על מכתב מרבינו לאנ"ש, בו תיאר את קשייו העצומים, וביקש מתלמידיו שיזכרו מה שעשה רבינו עבורם (ברוחניות) ושיתפללו עבורו.

לגור מחוץ לישוב
מה, בעצם, הופך מקום לישוב? אם כמה אנשים עושים מדורה באיזה הר ונמצאים שם שבוע זה עוד לא ישוב. ישוב זה מקום שגרים בו באופן קבוע, ויש לו את החוקים והכללים שלו. יש לבוש וצורת…

פרקים: מגילת סתרים
במדור "פרקים", נספר מדי פעם על פרשיה או דמות בתולדות חסידות ברסלב, על מנת להעשיר את הידע בתולדות החסידות ובתולדות אנ"ש. הפעם נעסוק ב"מגילת סתרים" שגילה רבינו הקדוש, ובה סיפר את אשר יקרה באחרית הימים.…