ראשי > מאמרים בתורת ברסלב > אהלו של רבי נחמן

אהלו של רבי נחמן

י״ב בטבת תשפ״ב

עדות נאה וקצרה מעטו של שמשון חלפי, על אחיו, המשורר הישראלי אברהם חלפי, שבעת מגורם באומן נהג לעלות לציון רביה"ק ולהתפלל שם, ועל האוירה במקום.

אברהם חלפי, משורר ושחקן ישראלי, נולד בסביבות תרס"ג בלודז' שבפולין. עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה, עברה משפחתו של חלפי לפנים רוסיה. תחילה למינסק (כיום בלרוס), ולאחר מכן לעיר אומן.

העדות שלפנינו נרשמה על ידי אחיו הצעיר, שמשון חלפי, ומצויה בארכיונו שבארכיון גנזים, והיא מספרת בקצרה על ביקוריו של אברהם חלפי בציון רביה"ק רבי נחמן מברסלב בעת מגוריהם באומן, ועל האוירה במקום כפי שנראתה לעיניו של שמשון, שעל פי עדותו היה אז "קטן מכדי להבין את משמעותו של המקום".

כתב היד נמצא בארכיון גנזים, ארכיון חלפי, שמשון 474, ומתפרסם כאן באדיבותם.

(הניקוד בטקסט – במקור)

 

ש. חלפי

"אהלו" של רבי נחמן מִבְּרַסְלַב

באומן נמצא קברו של ר' נחמן מברסלב. אברהם אהב לבקר שם ולעתים קרובות היה לוקח אותי עִמוֹ.

היינו מסתכלים בקבוצות של יהודים שהיו מַגִיעִים לשם, יושבים מסביב ל"אֹהל"

 ומשמיעים פרקי תהלים. לכאן היו מביאים חולים ובני משפחה היו משכיבים אותם סמוך לקבר ומתפללים לשלומם. אשה זקנה המתייפחת ומבקשת רחמים על בִתה המַקשה בלדתה. כל מיני דמויות כאלה זכורות לי כמתוך ערפל.

גם אברהם היה מוציא את ספר התהלים הקטן מכיסו ומצטרף לתפילת הצבור.

הייתי קטן מִדי מכדי להבין את משמעותו של המקום ההוא לגבי אחי.

לאחר שנים, כאשר חשבתי על כך, הבנתי כי המקום הזה היה עבורו תזכורת פנימית לסבא מאיר החב"די וממולו של סבא זה ניצבה גם כביכול, דמותו של סבא ושמו אָשֵר, זה שהיה מספר לו על שפינוזה ושופנהאואֶר[1].


הערות:

[1] השורות האחרונות נראות כמו פרשנות מאוחרת ומאולצת, המנסה להסביר הסבר חיצוני מה ראה אברהם חלפי ומדוע נהג לילך לציון רביה"ק כה בתכיפות, במקום לומר בפשטות: הוא מצא קשר נפשי למקום הזה והיה בא אליו כדי להתפלל…

גולשים צפו גם ב:

real accessibility icon
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support