אהלו של רבי נחמן
י״ב בטבת תשפ״ב
עדות נאה וקצרה מעטו של שמשון חלפי, על אחיו, המשורר הישראלי אברהם חלפי, שבעת מגורם באומן נהג לעלות לציון רביה"ק ולהתפלל שם, ועל האוירה במקום.
אברהם חלפי, משורר ושחקן ישראלי, נולד בסביבות תרס"ג בלודז' שבפולין. עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה, עברה משפחתו של חלפי לפנים רוסיה. תחילה למינסק (כיום בלרוס), ולאחר מכן לעיר אומן.
העדות שלפנינו נרשמה על ידי אחיו הצעיר, שמשון חלפי, ומצויה בארכיונו שבארכיון גנזים, והיא מספרת בקצרה על ביקוריו של אברהם חלפי בציון רביה"ק רבי נחמן מברסלב בעת מגוריהם באומן, ועל האוירה במקום כפי שנראתה לעיניו של שמשון, שעל פי עדותו היה אז "קטן מכדי להבין את משמעותו של המקום".
כתב היד נמצא בארכיון גנזים, ארכיון חלפי, שמשון 474, ומתפרסם כאן באדיבותם.
(הניקוד בטקסט – במקור)
ש. חלפי
"אהלו" של רבי נחמן מִבְּרַסְלַב
באומן נמצא קברו של ר' נחמן מברסלב. אברהם אהב לבקר שם ולעתים קרובות היה לוקח אותי עִמוֹ.
היינו מסתכלים בקבוצות של יהודים שהיו מַגִיעִים לשם, יושבים מסביב ל"אֹהל"
ומשמיעים פרקי תהלים. לכאן היו מביאים חולים ובני משפחה היו משכיבים אותם סמוך לקבר ומתפללים לשלומם. אשה זקנה המתייפחת ומבקשת רחמים על בִתה המַקשה בלדתה. כל מיני דמויות כאלה זכורות לי כמתוך ערפל.
גם אברהם היה מוציא את ספר התהלים הקטן מכיסו ומצטרף לתפילת הצבור.
הייתי קטן מִדי מכדי להבין את משמעותו של המקום ההוא לגבי אחי.
לאחר שנים, כאשר חשבתי על כך, הבנתי כי המקום הזה היה עבורו תזכורת פנימית לסבא מאיר החב"די וממולו של סבא זה ניצבה גם כביכול, דמותו של סבא ושמו אָשֵר, זה שהיה מספר לו על שפינוזה ושופנהאואֶר[1].
הערות:
[1] השורות האחרונות נראות כמו פרשנות מאוחרת ומאולצת, המנסה להסביר הסבר חיצוני מה ראה אברהם חלפי ומדוע נהג לילך לציון רביה"ק כה בתכיפות, במקום לומר בפשטות: הוא מצא קשר נפשי למקום הזה והיה בא אליו כדי להתפלל…
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
כולם יהיו ברסלב
האם כל הצדיקים שחיו אחרי רבי נחמן לא היו צדיקים? האם לעתיד לבוא כולם יהיו ברסלב? האם חובה על כל אדם להתקרב לרבי נחמן ולהיות חסיד ברסלב? תשובות - בפנים
לכו ונחדש המלוכה
זהו סוד ה'בראשית' מיד אחר ירח האיתנים – להתחיל מבראשית, להתחדש לגמרי ולשכוח את כל העבר. כי "אפילו אם עבר האדם מה שעבר, אפילו אם עבר על כל התורה כולה, אף על פי כן אין…
צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.
קירוב רחוקים – א
על החובה לעסוק בענין קירוב רחוקים • כוחו של יחיד • התועלת למקרב הנפשות • התענוג הנגרם לקב"ה כביכול על ידי קירוב רחוקים • הדרכות רביז"ל בעסק הקירוב • עובדות מאנ"ש ועוד | מאמר ראשון
גילוי העולמות (א)
לכל אדם ידיעות אודות המציאות, אותן קנה באמצעות כוחות החכמה והבינה שלו ובאמצעות הנתונים שנמסרו לו על ידי חושיו. אולם "דעת" היא התוודעות מסוג שונה אל המציאות. הכוונה לגילוי של הקודש בכל דבר, חיבור כל…
המלך והכפרי
"...פנה המלך אנה ואנה וראה כי אין איש, וכי כל שריו ועבדיו הנאמנים עזבוהו לנפשו, ומשכך, מצא המלך עצמו מיואש. הביט לכאן ולכאן, החל צועד מעט "עד שמצא בית כפרי אחד", ותוך שהוא מבוסס את…
בענין השמחה…
נקודת השמחה בעצם היהדות אמורה ללוות את הנפש לכל מקום אליו תתגלגל. המצוות והטוב שיש בכל יהודי, די בהם כדי להחיות את נפשו תמיד, בכל מצב. חיי אמונה הם כאלו שאינם נתונים לחסדי המצב והמקום.…