למה אין תמונה של רבי נחמן
א׳ באייר תשע״טלמה אין תמונה של רבי נחמן
א׳ באייר תשע״טאז יש או אין תמונה של רבי נחמן מברסלב? אין? למה באמת אין? איך זה שיש ציורים של גדולי ישראל אחרים אבל של רבי נחמן אין? ואיך בכלל הוא היה נראה? הכל כאן…
אז למה באמת אין תמונה של רבי נחמן?
התשובה בקצרה:
הסיבה הפשוטה שאין תמונה של רבי נחמן, היא שבזמנו לא היתה מצלמה. ככה פשוט.
שכן, למרות שנסיונות בצילום נעשו בהצלחה עוד קודם לכן, המצלמה המעשית, היודעת גם לשמר את לוח את מה שצולם, הומצאה לראשונה בצרפת בשנת 1826 (תרפ"ז) והיא צילמה, כמובן, בצבעי שחור ולבן.
וקצת באריכות:
ממילא, השאלה האמיתית היא למה אין ציור של רבי נחמן (כפי שיש מהרה"ק בעל התניא זיע"א, שהיה, אגב, ידיד נפש לרבינו הקדוש רבי נחמן מברסלב).
אבל, גם כאן התשובה די פשוטה, והיא אפילו רמוזה בגוף השאלה.
אין כמעט ציורים של גדולי ישראל מאז. בודדים ממש הותירו אחריהם דמות דיוקן, שצוירה בידיעתם או – כפי שקרה בדרך כלל – שלא בידיעתם.
ציורו דיוקנו של בעל התניא, למשל, נחשף שנים רבות לאחר פטירתו ועורר פולמוס נרחב. בתחילה, על עצם נכונותו, ולאחר מכן, האם מותר כלל להחזיק בציורים כאלה, ומה היתה דעתם של גדולי ישראל בענין (מאמר שלם, המביא את הפולמוס כולו, ניתן לקרוא כאן. בקצרה: הציור צויר על פי דרישתו של איזה גנרל או אציל רוסי שהתפעם ממראהו נורא ההוד של אותו קדוש עליון – בעל התניא).
כך גם ציורים אחרים של גדולי ישראל מאותה תקופה, בד"כ. מקורם אינו בבקשתם שלהם לציירם, אלא או בציורים שנוצרו לבקשת אנשי שררה לא יהודיים או שצוירו בגניבה ובלא ידיעתם. יתירה מזו: ציורים רבים (כמו הציור המפורסם שנטען כי הוא ציור דיוקן הבעל שם טוב הקדוש, וכמו ציור דיוקן הגאון מוילנא זיע"א שבה הוא עטור טלית ותפילין) הם פשוט המצאה מאוחרת.
ומאז – להיום.
בשנים האחרונות התפרסם ציור, שלטענת מציירו, מצוירת בו דמות דיוקנו של רבי נחמן מברסלב.
מאיפה לו, לפלוני, לדעת את דמות דיוקן רבו שנפטר כ-200 שנה טרם צויר הציור? לטענתו, כמה פעמים הוא חלם שרבינו התגלה אליו בחלום, ומחלומו – צייר את דמות הדיוקן.
כיוון שלא בעלי חלומות אנחנו, ואין ידינו בפתרונן – לא נעסוק בדבר, אלא רק נספרו כפי שהוא…
אז מה כן?
הדברים היחידים שידועים לנו על דיוקנו של רבינו הוא זה:
מקובל שהיה בעל שיער אדמוני ("ג'ינג'י")
ידוע לנו שהיו לו פיאות ארוכות ("שיש לו פיאות ארוכים כנהוג במדינתנו" – שבחי הר"ן טו) ו"שֶׁהָיָה מְסַדֵּר מְעַט אֶת פְּאוֹתָיו, לִפְנֵי שֶׁהָיָה יוֹצֵא לַדֶּרֶךְ" (שיש"ק ב, רטו).
גולשים צפו גם ב:

ר' הלל צייטלין: עתידה של ברסלב
הלל צייטלין במאמר מרתק: מהו חסיד ברסלב, מיהו רבי נחמן מברסלב, והאם תתקיים דרכו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב גם בעתיד. מסמך מדהים ומרתק.

ריקודם של "החסידים המתים"
תיאור מרתק, מעטו של הסופר דניאל צ'רני, על ליל שבת אצל חסידי ברסלב בשטיבל הברסלבי ברחוב נובוליפיה בוורשה לפני מלחמת העולם השניה.

כד אתי יתרו…
אפילו אם יודע בעצמו שמעשיו מקולקלים הרבה וכבר נכשל במעשיו פעמים אין מספר, אף על פי כן זה היום הוא חדש לגמרי ויכול גם ממקומו שהוא שם להגדיל ולקדש שמו יתברך, אפילו הגרוע שבגרועים

כשעמלק מגייס את השכל
אכן, אסור לנו לכבוש את זעקת המלכות הנפולה, רק לתת לה פורקן בשדות וביערות! את הזעקה הזאת עלינו להשמיע בימים אלו שלפני פורים; את זעקתו של השכל הטרוד בכל הדברים הקטנוניים והשוליים, רק לא בהשגות…

משנכנס אדר
מרדכי הצדיק, שאורו מאיר בכל שנה ושנה בימי הפורים, מתהלך לפני אותם שנשו, נפלו והתרחקו מבורא עולם, המסתתר מהם, כביכול, והופך את אותן הסתרות לדעת, לתורה גבוהה ועליונה ועל ידי זה זוכים גם אותם אנשים…

טעם זקנים – לשה"ק – י"א
לצפיה ולהורדה: קונטרס "טעם זקנים", מאוצר שיחותיו הנפלאות של הרה"ח ר' לוי יצחק בנדר ז"ל, בתרגום ללשון הקודש, קונטרס י"א: תורת רביה"ק, סיפורים מדורות עברו ומאוצרות אנ"ש שבאומן...

תפילה לזכות להגיע לציון
חוברה על ידי הרה"ח רבי יצחק ברייטער זצ"ל, הי"ד, בתקופה שבה לא ניתן היה להגיע לציון. כעת, בעקבות מגיפת הקורונה שסגרה את הגבולות בין המדינות, הפכה התפילה הזו שוב לרלוונטית...

תתחיל עכשיו!
עבודת ה' אינה רק לאותם הרחוקים כבר מכל תאוות והבלי עולם הזה, אלא אדרבה אפילו למי שעדיין לא התחילו כלום בעבודת ה', שעליהם להתחיל מהארציות והגשמיות שבהם הם נמצאים

פורים, הלימוד הנצחי
פורים הוא הכל. הוא הגלות והוא הגאולה, הוא היאוש והוא התקוה, הוא הנפילה והוא הקימה. פורים הוא הזכרון והשכחה ו"ארור המן וברוך מרדכי", איך ממשיכים אותו הלאה, לכל ימות השנה?

למחות את עמלק שבלב
כל מה שאפשר לזכות לו בפורים, תלוי בדבר אחד: שלא נרפה, לא נתייאש, לא ניפול ולא נתקרר. רק נתעקש, נתפלל ונייחל תמיד, בכל מצב!

"וצדיק באמונתו יחיה"
אמונתם ומסירות נפשם של חסידי ברסלב לקיים את עצות רבינו הקדוש וללכת בדרכו – דרך של ביטול ואמונה מוחלטים לבורא עולם, באה לידי ביטוי ב"קיבוץ" אליו התקבצו חסידי ברסלב בוורשא הבוערת בלהבות מלחמת העולם השניה.

כשהתלמיד מחזק את הרב
עיון קל במכתב הראשון ממכתבי רבי נתן (עלים לתרופה), אותו שלח רבי נתן לרבינו, בתשובה על מכתב מרבינו לאנ"ש, בו תיאר את קשייו העצומים, וביקש מתלמידיו שיזכרו מה שעשה רבינו עבורם (ברוחניות) ושיתפללו עבורו.

לגור מחוץ לישוב
מה, בעצם, הופך מקום לישוב? אם כמה אנשים עושים מדורה באיזה הר ונמצאים שם שבוע זה עוד לא ישוב. ישוב זה מקום שגרים בו באופן קבוע, ויש לו את החוקים והכללים שלו. יש לבוש וצורת…